zaterdag 25 september 2010

Chicken tikka masala

Hoofdgerecht
4 personen

Marinade:
6 tenen knoflook
stuk verse gember van ongeveer 7 cm
2 rode pepers
olijfolie
1 el mosterdzaad
1 el paprikapoeder (pikant)
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
3 el garam masala
200 dl yoghurt

4 kipfilets, in grote stukken gesneden

Saus:
olijfolie
2 uien, gepeld en in ringen gesneden
klein blikje tomatenpuree
1 handje gemalen cashewnoten (kun je bv. fijnstampen in de vijzel)
zeezout
1 dl slagroom
handvol verse koriander


Kokosrijst:
200 gr pandan- of basmatirijst
125 ml kokosmelk
250 ml water
1 tl zout

Erbij:
naanbrood
komkommer, in plakjes
1-2 verse limoenen, in kwarten

Rasp de gember, pers de knoflook en snijd de rode pepers zo fijn mogelijk. Doe bij elkaar in een kom.
Verhit een scheut olijfolie in een pan en doe de mosterdzaadjes erin. Wanneer ze beginnen te springen mogen ze samen met het paprikapoeder, de komijn, gemalen koriander en 2 eetlepels van de garam masala bij het knoflookmengsel. Doe een deksel op je pan voordat ze beginnen te springen want anders liggen ze door je hele keuken. Roer door elkaar en doe de helft van dit mengsel over in een andere kom, roer de yoghurt erdoor en doe er de stukken kip bij. Roer goed door elkaar en laat minstens een half uur marineren. De andere helft van het kruidenmengsel is voor de saus.

Doe de rijst, kokosmelk en water in een klein pannetje en breng onafgedekt zachtjes aan de kook. Begin intussen met de saus. Als de rijst kookt, doe dan het deksel op de pan, zet op het kleinste pitje op laag vuur en laat 10 min koken. Als de 10 min voorbij zijn moet de rijst nog 10 min blijven staan met het deksel erop, van het vuur af. Als je dan nog niet klaar bent met de rest: niet erg, de rijst blijft heel lang heet, dus je kunt hem gewoon alvast op tafel zetten zonder dat je er nog omkijken naar hebt. Wel het deksel erop laten natuurlijk!

Begin terwijl je de rijst aan de kook brengt aan de saus. Verhit de olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan op laag vuur. Laat hierin de ui en de andere helft van het kruidenmengsel 15 min op laag vuur bakken. Roer regelmatig even om. Snijd intussen je komkommer en zet het alvast klaar op tafel. Verwarm nu ook de oven voor op 200C.
Doe dan de tomatenpuree en de gemalen noten erbij en giet een halve liter water met een theelepeltje zout erbij in de pan. Roer alles goed door, breng op hoog vuur aan de kook en laat koken tot de saus wat dikker wordt.
Zet een koekenpan op hoog vuur en giet er een scheut olijfolie in. Doe er de gemarineerde stukken kip in en bak gaar in ongeveer 10 min. Keer een paar keer om. Doe nu je naanbrood in de voorverwarmde oven, ongeveer 5 min. (zie verpakking).
Intussen is je saus dikker geworden. Haal van het vuur en wacht tot de kip goed is. Roer dan de slagroom en de derde eetlepel garam masala door de saus. Proef en voeg naar smaak nog peper en zout toe. Breng snel aan de kook. Zodra de saus kookt kan de pan van het vuur en kun je de kip erdoor doen. Bestrooi met de verse koriander.
Vergeet niet je naan uit de oven te halen!!!

Snijd de limoen in kwarten en geef erbij in een kommetje zodat iedereen naar wens het limoensap erover uit kan knijpen.

Het is even organiseren, maar ik beloof je : WAUW!!!! Supersupersuperlekker!!!! Ik heb al eerder indiaas eten klaargemaakt maar was altijd een beetje teleurgesteld; ik vond dat de smaak achterbleef bij de heerlijke geuren tijdens het koken. Dit recept maakt echter alles goed, nu net vanavond voor het eerst gemaakt en ik weet al wat ik volgend weekend weer ga eten!
Ik heb dit recept overigens met 2 kipfilets gemaakt, voor 2 personen dus, maar verder heb ik alle hoeveelheden hetzelfde gelaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten