zondag 19 september 2010

Romige courgettesoep met dolcelatte

Voorgerecht/soep
4-6 personen

2 el olijfolie
15 gr boter
1 ui, grof gesnipperd
1 kilo courgettes, in plakjes
1 el gedroogde oregano
ca. 6 dl groentenbouillon
115 gr dolcelatte, zonder korst, in blokjes (wil je een meer uitgesproken smaak neem dan gorgonzola)
3 dl room
zout en peper

garnering:
takjes verse orgeano
extra dolcelatte

Maak de groentenbouillon en zet apart.
Verhit de olie en boter in een grote pan tot ze schuimen. voeg de ui toe en fruit 5 min onder regelmatig roeren.
Voeg de courgettes en oregano en zout en peper naar smaak toe. Bak alles ca. 10 min. op middelmatig vuur en roer regelmatig om.
Giet de bouillon erbij en breng aan de kook onder regelmatig roeren. Draai het vuur nu laag, dek de pan gedeeltelijk af en laat de soep ca. 30 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Voeg de blokjes dolcelatte toe en roer tot ze gesmolten zijn.
Pureer de soep met de staafmixer/ blender/ keukenmachine tot een glad mengsel, als je wilt kun je hem ook nog door een zeef drukken, maar zelf laat ik dat altijd weg want het is veel werk en van mij hoeft het nooit zo glad en dun te zijn.
Voeg twee derde van de room toe en verhit de soep al roerend op laag vuur tot hij heet is maar niet kookt. Als de soep te dik is voeg dan nog wat bouillon toe. Proef en breng op smaak.
Verdeel de soep over borden of kommen en garneer met de oregano en verkruimelde dolcelatte.

Als je de soep geeft als voorgerecht: hij is behoorlijk machtig!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen