dinsdag 7 september 2010

Boeuf Bourguignon

Hoofdgerecht
4 personen

180 gr. doorregen spek zonder zwoerd, of gerookte spekblokjes
900 gr mager rundvlees, in blokjes
2 el bloem
3 el zonnebloemolie
25 gr boter
12 hele sjalotjes, gepeld
2 teentjes knoflook, geperst
180 gr champignons, in plakjes
4,5 dl robuuste rode wijn
1,5 dl runderbouillon
1 laurierblaadje
bosje verse kruiden, bv. tijm, peterselie, marjolein, oregano
zout en gemalen zwarte peper

Verhit een goede braadpan en bak de spekjes knapperig en bruin. Breng de bloem op smaak met peper en zout en haal het vlees erdoor. Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en zet weg. Voeg de olie toe en bak het rundvlees in porties bruin. Haal het vlees uit de pan en zet ook even weg.
Voeg de boter toe aan het overgebleven vet. Voeg de sjalotjes en de knoflook toe en fruit al roerend een paar minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 5 min.
Doe het spek en het rundvlees weer in de pan en roer de wijn en de bouillon erdoor. Bind het laurierblaadje en de verse kruiden met een touwtje samen tot een bouquet garni en doe in de pan.
Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur 1,5-2 uur stoven. Roer één of twee keer door. Breng op smaak met zout en peper, haal het bouquet garni eruit en serveer met bv. aardappelpuree.

Zo lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen