vrijdag 3 september 2010

Rode uientaart met geitenkaas en walnoten

Hoofdgerecht
4 personen

olijfolie
1 kilo rode uien, in ringen
1 el bruine suiker
2 el rode wijnazijn of balsamicoazijn of sherryazijn
zout en peper
8 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg, ontdooid
1 eidooier
1 flinke hand geraspte Parmezaanse kaas
200 gr zachte geitenkaas, verkruimeld
een handje verse bieslook, fijngeknipt
walnoten, in de koekenpan geroosterd en bestrooid met een beetje zout

extra nodig: stuk bakpapier ter grootte van de bakplaat

Verwarm de oven voor op 220C.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan, voeg de uien toe en bak op laag vuur 20 min. Roer af en toe.
Voeg de suiker en de azijn toe en verwarm nog 5 min. zachtjes. Breng op smaak met zout en peper.
Leg op het bakpapier 3 plakjes bladerdeeg naast elkaar, laat de zijkanten iets overlappen en druk deze licht aan. Leg eronder nog zo'n rij, die de bovenste rij ook een beetje overlapt. Druk ook deze rand aan. Je hebt nu dus een rechthoek van bladerdeeg van zo'n 30x20 cm.
Snij de overige 2 plakjes in reepjes. Zo'n 5-6 reepjes per plakje.
Kwast de rand van de deegrechthoek in met eidooier en maak van de deegreepjes een rand. Door de eidooier zullen ze vast blijven plakken met bakken. Kwast ook de deegreepjes in met eidooier. Dan wordt de rand mooi bruin. Het is overigens wel makkelijk als je het bakpapier en het deeg al op de bakplaat hebt liggen als je ermee begint, dan hoef je hem niet meer over te hevelen.
Prik de bodem op meerdere plaatsen in met een vork en bestrooi met de kaas. Verdeel hierover de uien en zet 20-25 min. in de oven.
Haal de taart uit de oven, verdeel de geitenkaas en de walnoten erover en bestrooi met de bieslook.

Héél, erg, lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen