vrijdag 27 augustus 2010

Stoofvlees op Vlaamse wijze met bier met geroosterde aardappels uit de oven

Hoofdgerecht
4 personen

4 grote uien, in ringen
600-700 gr runderstooflappen, in blokjes gesneden
75 gr boter
zout en peper
2 el bruine basterdsuiker
2 el bloem
2 el azijn
1,5-2 flesjes trappistenbier (tripel)
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1 el gedroogde tijm
2 sneetjes bruin brood
1 el mosterd
een flinke hand rozijnen

Verhit de boter in een grote braadpan, bak het vlees in delen op hoog vuur rondom bruin en bestrooi het met zout en peper. Neem het vlees dan met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
Fruit de uien in het achtergebleven bakvet op halflaag vuur. Voeg de suiker en de bloem toe en bak 1 min zachtjes mee. Voeg de azijn, 1 flesje bier, de laurier, de kruidnagels, de tijm en het vlees toe. Roer goed door en laat aan de kook komen. Laat op heel laag vuur ongeveer 1 uur zachtjes stoven, met het deksel op de pan dus. Kijk zo nu en dan even, als het te droog wordt, giet er dan meer bier bij.
Verwijder intussen de korstjes van het brood en besmeer het met mosterd. Leg het brood met de mosterdkant naar beneden op het vlees en laat 30 min. meesudderen. Schep daarna om zodat het brood het vleesmengsel gaat binden. Wordt het te droog of te dik, giet er dan meer bier bij. Voeg nu ook de rozijnen toe.
Laat nog 1,5 uur stoven of tot jij vindt dat het vlees lekker en mals genoeg is.Roer zo nu en dan en voeg meer bier toe als het te droog of te dik is. Hoe langer je stooft, hoe lekkerder en malser het wordt.
Als je meer vlees wilt gebruiken moet je ook meer bier gebruiken.

Geroosterde aardappels uit de oven:
1 kilootje aardappels, met schil, gewassen en in grove stukken gesneden
1 bol knoflook, tenen losgehaald maar niet gepeld!
peper en zout
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200C. Doe de stukken aardappel en de tenen knoflook in een metalen braadslee en giet er olijfolie bij. Bestrooi met peper en zout en hussel door elkaar. Zet een half uur in de oven en schep dan een keer om. Daarna nog ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven tot je aardappels lekker bruin en knapperig zijn en de teentjes knoflook lekker zacht en zoet.

Stoofvlees maken kost veel tijd, maar als het eens een keer heel koud is buiten en je hebt toch vrij op een zondag is het echt de moeite waard. De hele middag lekker een beetje in de pannen roeren, het hele huis ruikt heerlijk en het resultaat is superLEKKER!
Bijkomend voordeel is dat stoofvlees ook nog eens heel goedkoop is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten