zaterdag 6 februari 2016

Hertenbiefstuk met hazelnootboter en rodewijnsiroop

Hoofdgerecht, 4 personen

4 hertenbiefstukjes van ca 150 gr per stuk
100 gr suiker
100 ml rode wijn
1/2 el sherryazijn
50 gr blanke hazelnoten
100 gr gezouten roomboter (laat zacht worden buiten de koelkast)
1 el roze peperbesjes
1 el citroenrasp

Siroop:

Doe de suiker, rode wijn en een scheutje sherryazijn in een steelpan en laat op laag vuur inkoken tot een siroop.

Hazelnootboter:

Hak de hazelnoten heel fijn. Prak de gezouten boter met veel zwarte peper, de hazelnoten, peperbessen en citroenrasp. Vorm een rolletje van de boter in plasticfolie en leg in de koelkast om op te stijven. Snijd de boter vlak voor gebruik in plakjes.

Laat de biefstukjes op kamertemperatuur komen. Verhit een scheut olijfolie en een klont boter in een koekenpan en bak de biefstukjes 3 à 4 minuten aan elke kant, een beetje afhankelijk van hoe dik ze zijn. Bestrooi ze met zout en peper. Leg ze op een warm bord en leg op elk biefstukje een plakje boter. Druppel er wat siroop over. Zet ook nog wat plakjes boter en een kommetje siroop op tafel.

Oh, man! Dit was lekker! Ik vond persoonlijk de rodewijnsiroop én de hazelnootboter samen wat teveel van het goede, maar lekker was het. Dit kun je natuurlijk ook maken met een "gewone" biefstuk. De combinatie met het bijgerecht was ook erg goed. Alleen de rode wijn die we hadden kon er niet tegenop (Lanzerac Merlot Stellenbosch 2012). De citroen in de boter en het zoete van de siroop botsten allebei met de wijn. Ik baalde er een beetje van, want de rode wijn die ik had uitgezocht was niet de goedkoopste en ik had me er heel erg op verheugd. Qua omschrijving had hij er goed bij moeten passen. De volgende dag dronken we die wijn ook nog, want we hadden over, en toen bleek hij goddelijk lekker te zijn. Het lag dus echt aan de combinatie met de smaken uit het hoofdgerecht. 

Ik heb helaas geen foto van het hoofdgerecht want ik kon het er niet mooi op krijgen en we wilden eten! Je zult me dus op mijn woord moeten geloven als ik zeg dat het de moeite waard is. Of eigenlijk is het niet eens zoveel moeite, voor zoiets lekkers.


 




Geroosterde pastinaak met venkel- en korianderzaad

Bijgerecht, 4 personen

3 pastinaken, in plakjes gesneden
2 el olijfolie
zeezout
citroensap of witte wijn
1 tl gemengde peperkorrels, grof gestampt
1 tl korianderzaad, grof gestampt
1/2 tl venkelzaad, grof gestampt

Bak de pastinaak goudbruin in de olijfolie met wat grof zout en een beetje citroensap of witte wijn. Voeg de specerijen toe en bak nog even mee.

Voilá: supereasy en superlekker.



Brillat-savarin met peer, balsamico, abrikozen en walnoten

Nagerecht, of als onderdeel van een buffet of een kaastafel

1 Brillat-savarin à 200-500 gr (verkrijgbaar in verschillende maten)
8 gedroogde abrikozen
50 gr walnoten
1 el balsamico-azijn
3 el dadelstroop
1/2-1 goed rijpe peer, in kleine blokjes
vijgen- of notenbrood, voor erbij

Laat de kaas op een koele plek op kamertemperatuur komen.
Breng een bodem water aan de kook in een steelpan. Voeg de abrikozen toe, draai het vuur uit en laat ze 15 minuten wellen.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Roer de balsamico en de dadelstroop door elkaar.
Snijd de kaas overlangs doormidden. Leg de onderste helft op een mooi bord en verdeel de blokjes peer erover. Dek af met de bovenste helft van de kaas.
Roer de abrikozen en de noten door elkaar en verdeel over de kaas. Besprenkel met het balsamico-mengsel en geef de rest erbij. Serveer met brood.

Ik zag dit recept al in de kersteditie van Delicious van 2013 en wilde het eigenlijk toen al maken. Uiteindelijk toch gekozen voor een kaasplank met meerdere soorten kaas. In 2014 gebeurde dat weer. Des te meer reden om het dit jaar wel te doen. En lekker dat het was! Bij de kaaszaak waar ik naartoe ging hadden ze helaas geen Brillat-savarin maar wel iets wat er precies op leek, een Franse witte-korstkaas, triple crème. Ontzettend lekker, fris en romig. De naam is me helaas even ontschoten...
In ieder geval was het ontzettend de moeite waard! We hebben met zijn tweeën die hele kaas in 3 dagen tijd soldaat gemaakt...

Dadelstroop is te krijgen bij Turkse of Marokkaanse winkels, natuurwinkels en ook steeds vaker bij de gewone supermarkt.

Feesttaart van bladerdeeg gevuld met amandelspijs, stoofpeertjes en cranberrycompote

Nagerecht of taart, 10 personen

2 eieren
1/2 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
400 gr amandelspijs
2 rollen vers bladerdeeg
250 gr cranberrycompote (gekocht of zelfgemaakt, zie beneden)
300 gr stoofperen (gekocht of zelfgemaakt, zie beneden)
1/2 tl kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
poedersuiker
eventueel slagroom of ijs, voor erbij

Verwarm de oven voor op 200C.
Splits 1 ei. Klop met de mixer of in de keukenmachine 1 heel ei, 1 eiwit en het vanille-extract door de amandelspijs.
Rol 1 rol bladerdeeg af. Leg het deeg met het bakpapier in een brownievorm van 28x18 cm. Schep de amandelspijs op het deeg en strijk glad. Verdeel er de cranberrycompote over.
Snijd de stoofperen in dunne partjes en leg ze in 2 banen dakpansgewijs op de compote. Bestrooi met de kaneel en de kruidnagel. Klap het overhangende deeg over de vulling.
Rol nog 1 rol bladerdeeg af. Snijd er een deeglap uit die er mooi op past. Klop de bewaarde eidooier los met 2 tl water. Bestrijk het teruggeklapte deeg dun met de dooier. Leg de deeglap erop en druk licht aan. Bestrijk ook het deegdeksel dun met eidooier.
Steek met koekvormpjes hertjes of sterren uit en leg ze op de taart. Bestrijk ook deze dun met eidooier. Maak in de deegdeksel nog een paar insnedes zodat de stoom kan ontsnappen en het deeg knapperiger wordt.
Bak de taart in de voorverwarmde oven in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.
Lekker met of zonder slagroom of ijs.


Toen ik het recept met foto zag voor deze taart was ik meteen verkocht. Ik denk dat het de eerste keer is van alle kerstdiners, dat er helemaal geen andere desserts op de rol hebben gestaan. Ik wilde natuurlijk ook persé springende hertjes erop, net als op de foto. Nou, dat heb ik geweten! Echt letterlijk stad en land afgelopen, maar nergens te krijgen. Uiteindelijk wel een vormpje gevonden met een hertenkop met gewei. Het zag er niet zo mooi uit als in de Delicious, maar ach, hij was wel erg lekker!

Ik heb nog even gedacht om zelf bladerdeeg te maken, maar dat was me net iets té. Wel heb ik zelf de cranberrycompote en de stoofperen gemaakt. Die kun je ook prima kant en klaar kopen, maar ik vond dat te makkelijk en ook niet leuk, voor het kerstdiner maak je het zelf! Zie de recepten voor de compote en de stoofperen hieronder:

Cranberrycompote:

voor ongeveer 3 potjes

Breng 250 gr cranberry's aan de kook met 50 ml stoofperenvocht (of appel- of perensap), 1/2 tl gemalen kaneel en 75 gr suiker. Draai het vuur laag en kook de bessen 6-8 minuten tot ze openbarsten. Laat de compote afkoelen. Je kunt ook gerust diepvriescranberry's gebruiken in plaats van verse. Overigens heb ik deze compote ook geserveerd bij de ganzenpaté, de derde gang van het Kerstdiner 2015. Lekker hoor!

Stoofperen:

1 kilo stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
1 citroen, schoongeboend
250 ml soepele rode wijn
75 gr suiker
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 laurierblaadje

Schil de peertjes met een dunschiller. Laat de steeltjes eraan zitten. Snijd 3 reepjes gele schil van de citroen.
Doe de stoofperen in een ruime pan zodat ze naast elkaar passen en voeg de wijn toe. Vul aan met water totdat de peertjes net onder staan.
Voeg de citroenreepjes, suiker en het kaneelstokje toe en breng aan de kook. Voeg de kruidnagels en de laurier toe. Stoof 1 uur op laag vuur. Ze zijn goed als een mes er zo inglijdt.

Ach, zo lekker!

Spruitjes met kastanjes en crème fraiche

Bijgerecht, 6-8 personen

900 gr spruitjes, schoongemaakt
2 uien, fijngesneden
2 el olijfolie
50 gr ongezouten roomboter
2 tenen knoflook, geplet
1/2 groentenbouillonblokje, verkruimeld
250 ml crème fraiche
1 tl vers geraspte nootmuskaat, plus extra voor erover
200 gr voorgekookte, vacuüm verpakte kastanjes, grof verkruimeld/gesneden

Breng een pan water aan de kook en kook de spruitjes 3 tot 4 minuten. Giet af en spoel af met koud water.
Fruit intussen de ui in de olijfolie en de helft van de boter ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook en het verkruimelde bouillonblokje toe en bak 2 minuten mee, tot alles gemengd is. Haal van het vuur.
Hak de spruiten grof en roer met de rest van de boter door het uimengsel, samen met de crème fraiche en de nootmuskaat. Zet terug op het vuur tot het bubbelt en breng op smaak met zout en peper. Roer de kastanjes erdoor en strooi er voor het serveren nog wat nootmuskaat overheen.

Zo heb je je spruiten nog nooit geproefd! Wat een geweldig recept is dit!! Volgens mij krijg je hier zelfs de grootste spruitenhater nog mee aan het eten. Een geweldig bijgerecht als je iets speciaals hebt, Kerstmis of zo. Maar zo lang zou ik er niet mee wachten.
Voorgekookte en vacuüm verpakte kastanjes zie je rond de Kerst tegenwoordig ook wel in de "normale" supermarkt. Je kunt het ook proberen bij de natuurwinkel, de poelier, de groothandel, de markt of internet. Let op dat je geen gezoete kastanjes koopt!

Recept uit het geweldige magazine BBC Good Food

vrijdag 5 februari 2016

Courgetteplaattaart

6 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid, of vers bladerdeeg op rol
1 courgette, in schijfjes
ricotta
pesto
olijfolie
zout en zwarte peper uit de molen
eventueel pijnboompitten, geroosterd
eventueel vers basilicum

Plak de bladerdeegplakjes aan elkaar, in een rechthoek. Bedek met ricotta en verdeel daarover 3 el pesto.
Verdeel de schijfjes courgette erover, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en zwarte peper.
Bak 15-20 minuten in de oven op 200C.

Optioneel: bestrooi na het bakken met de geroosterde pijnboompitten en de basilicumblaadjes.

Dit is uitermate simpel, en uitermate lekker. Uit het Forest Feast Kookboek van Erin Gleeson, een absolute aanrader. Een heel mooi boek om te zien, je krijgt meteen zin om de recepten te maken, en het is 100% vegetarisch. Kun je je voornemen om minder vlees te eten waarmaken zonder enige moeite ;)
Het is ook supermakkelijk om op dit recept te variëren. Je kunt er bijvoorbeeld andere groenten bij doen, zoals aubergine of cherrytomaatjes. Ook kun je het basilicum vervangen door andere kruiden en de pijnboompitten door een ander soort noten. Je kunt het geheel ook nog wat oppimpen door er bijvoorbeeld geitenkaas of blauwe kaas op te doen. 
Als je iets meer tijd hebt kun je ook wat uien op een laag vuur bruin bakken en die als onderlaag gebruiken. Of je gebruikt nog wat meer (rode) uien en maakt er een uientaart van, bijvoorbeeld met geitenkaas, walnoten en bieslook! Eindeloze mogelijkheden :) 

Appels uit de oven met rode ui en rozijnen

Bij- of hoofdgerecht, 2 personen

1 rode ui, in ringen
4 appels, in ronde plakken (ik laat het klokhuis erin zitten en peuter de pitjes uit de ringen als dat nodig is)
2 el olijfolie
een snuf zout
handvol gele of bruine rozijnen

Leg om en om plakken ui en appel op een ingevette bakplaat of in een braadslee. Bestrooi met zout en rozijnen en besprenkel met olijfolie. Rooster 15-20 minuten in de oven op 220C.

Dit is zó lekker! Wij eten het vaak samen met de bloemkool met kaneel uit de oven die ook op dit blog staat. Die twee gerechten samen zijn meer dan genoeg als maaltijd, heerlijk voor een dag zonder vlees. De oventemperatuur voor de bloemkool moet eigenlijk iets hoger, maar ik zet de oven dan gewoon op 220C en dat gaat prima.

Uit het Forest Feast Kookboek (aanrader!!!)

Bloemkool uit de oven met kaneel

Bij- of hoofdgerecht, 2 personen

1 bloemkool
1/2 tl kaneel
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl grof zout
1 tl sesamolie
3 el olijfolie

Doe de specerijen in een kommetje en roer door elkaar met de sesam- en olijfolie. Verdeel de bloemkool in niet te kleine roosjes en bestrijk ze met het kaneelmengsel. Doe de bloemkool in een braadslee of leg op de bakplaat en rooster ze 20-25 minuten op 230C.

Geloof me, als je je bloemkool één keer op deze manier hebt gegeten wil je nooit meer anders! Dit gerecht is bij ons al tijden favoriet in de wintermaanden. Wij eten het vaak als hoofdgerecht samen met de appels met rode ui en rozijnen uit de oven, dat recept staat ook op dit blog. Maar natuurlijk is het ook heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld aardappels en worst.

Uit het Forest Feast Kookboek (ik zeg: meteen bestellen!)

Broodkrans met rozemarijn

Voor bij de soep. Of de lunch. Ontbijt. Of zomaar, tussendoor. Hmmmm



Voor 8 bolletjes
2 zakjes gist (14 gr)
300 ml lauwwarm water
500 gr bloem, plus wat extra
snuf zout
2 el olijfolie
naaldjes van een paar takjes rozemarijn, fijngehakt

Laat de gist in het lauwwarme water oplossen. Doe het dan bij de bloem, rozemarijn, zout en de olijfolie en kneed zeker 10 minuten tot een glad en soepel deeg ontstaat. Voeg zo nodig iets water of bloem toe om een soepel, niet plakkend deeg te krijgen. Laat het deeg in een ingevette kom afgedekt met plastic folie een uur rijzen.

Kneed het daarna nogmaals goed en verdeel het deeg dan in acht (of als je wilt meer) gelijke bolletjes. Rol ze tussen je handen en leg ze iets uit elkaar in een kransvorm op een ruim met bloem bestoven bakplaat (ik gebruik meestal bakpapier). Laat nogmaals 30 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 180C. Bestuif het brood royaal met bloem en bak het in circa 30 minuten gaar.

Het lijkt heel wat, brood bakken, maar dit is echt makkelijk en heel erg de moeite waard! En zeg nou zelf: het is toch honderd keer leuker om zo'n zelfgemaakte krans op tafel te zetten dan een paar afbakbroodjes van de Lidl??

Uit het ontzettend leuke boekje "Uit de oven van Van Boven" van Yvette van Boven, de beste keukenprinses van Nederland.





Spaghetti vongole

Hoofdgerecht, 4 personen

500 gr spaghetti of linguini (ik vind de linguini no7 van DeCecco de allerlekkerste!)
zout en  zwarte peper uit de molen
olijfolie
4 plakjes pancetta of gerookte spekblokjes
1 grote teen knoflook, fijngehakt
1-2 gedroogde rode pepertjes, verkruimeld
1 kilo venusschelpen
2 glazen witte wijn (liefst de wijn die je erbij drinkt, neem een lekkere sauvignon blanc)
1 flinke handvol platte peterselie, grof gehakt

Spoel de venusschelpen af onder de koude kraan. Pak je grootste pan en doe er veel zout in (echt veel, het water moet zeezout zijn). Vul de pan met water en doe de schelpen erin. Laat ze een paar uur staan (verwateren). Als er nog zand in zit, spugen ze dat uit. De visboer zei tegen mij dat het niet nodig was om ze te verwateren, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. Spoel hierna de schelpen nogmaals af in een vergiet en kijk ze even goed na. Gooi exemplaren die open zijn weg. Ik ben hier altijd zeer kieskeurig in, als er ook maar een klein kiertje te zien is gaat ie eruit en ook als er iets uit steekt en natuurlijk ook als ze kapot zijn.

Kook de linguini al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen een grote pan heet en doe er een flinke scheut olijfolie in. Bak de spekjes hierin goudbruin en doe de knoflook en de pepertjes erbij. Fruit even een paar minuten mee en voeg dan de schelpen toe. Roer door en giet de wijn erbij. Doe de deksel op de pan en laat een paar minuten doorkoken tot alle schelpen open zijn gegaan. Gooi schelpen die dicht zijn gebleven weg.
Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep de linguini in diepe borden en verdeel de schelpen en het kookvocht erover.

Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar ik denk dat dit één van de lekkerste gerechten is die er bestaan. En zo eenvoudig te maken. Zalig.







zaterdag 3 januari 2015

Kerstdiner 2014

Sjongejongejonge, in de stemming dat ik dit jaar was!! Alles erop en eraan: al weken van tevoren met kookboeken in de weer, alle Delicioussen weer eens uit de kast getrokken, naar de bieb om nog wat meer kookboeken te lenen, en ik vond het héérlijk! En dan ook nog als kerstcadeau nóg meer kookboeken gekregen haha, voor in het nieuwe jaar...
Wat ik vooral erg geslaagd en leuk vond dit jaar was mijn wijnkeuze. Normaal laat ik me adviseren, ofwel in de winkel of door verschillende wijngidsen. Maar het is nog nooit gebeurd helaas dat een wijn echt spot-on fantastisch was bij het gerecht waar het voor gekocht was. Wel lekker hoor! Maar niet dat wow-gevoel wat je wel eens hebt in een goed restaurant als het écht qua smaak bij elkaar komt. Dit jaar dacht ik: fuck it, ik laat me niet adviseren, ik ga gewoon af op wat ik weet en op wat ik lekker vind en ik zoek het zelf wel uit. Gewoon bij de AH XL, maar wel bij de wat duurdere wijnen dan normaal. En wat denk je: zowel de witte als de rode waren beide fantastisch!! De witte paste geweldig bij de gevulde pasta en was bij de soep gewoon waanzinnig en de rode was heel.erg.lekker. bij het hoofdgerecht én bij de kaas!
Op vakantie in Frankrijk afgelopen zomer zijn we bij chateau Monbazillac geweest en daar hebben we geproefd en de lekkerste meegenomen die ze hadden. Expres bewaard tot kerst en ook die combi met de bavarois was geweldig. Dat was dus in alle gevallen dat gevoel waar ik het net over had.
Vind ik leuk.
En in het hele proces natuurlijk ook een hoop recepten tegengekomen die intussen al meerdere keren gemaakt zijn, en dus de hele kerstgekte dik overleven. Bij al mijn opties voor gangen en gerechten stonden zoveel geweldige gerechten dat ik nog een hoop kant en klare menu's heb liggen, dus laat die bijzondere gelegenheden maar komen!
Nu alweer zin in volgend jaar :)





Een hapje met een drankje

Eigenlijk wil ik altijd een klein hapje en een drankje/cocktail als begin van het kerstdiner. Dat vind ik lekker kersterig en dan kun je vast in de stemming komen. Alleen vond ik het bijzonder moeilijk om een cocktail te vinden die niet én heel bewerkelijk én heel duur was en hetzelfde gold eigenlijk ook voor de hapjes. Dus heb ik besloten om qua hapje iets bekends te nemen waarvan ik weet dat wij het allebei heel erg lekker vinden namelijk: verse, grote medjouldadels gevuld met geitenkaas.
Wat het drankje betreft: ik wilde graag iets met bubbels maar gewoon prosecco vond ik dan weer saai. Aangezien ik toch verse bosbessen én crème de cassis in huis had voor het dessert heb ik beide door de prosecco gegooid voor een kir met bubbels. En goed dat het paste, bij die dadels!


Verse pasta met paddenstoelenvulling

Al een hele tijd wilde ik eens zelf gevulde pasta maken met van die wontonvelletjes die je bij de toko kunt krijgen. Dat vond ik echt iets om nu eens uit te proberen. Ik heb nu deze vulling bedacht, maar je kunt natuurlijk een miljoen andere dingen bedenken!

wontonvelletjes, ontdooid
1 doosje shiitake, in stukken gesneden
een hand geraspte parmezaanse kaas
2 tenen knoflook, fijngehakt
scheutje witte wijn
scheutje slagroom
zwarte peper en zeezout
paar takjes tijm, alleen de blaadjes

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de shiitake bruin op hoog vuur. Zet dan het vuur wat lager en doe de knoflook, tijm en peper en zout erbij. Laat een paar minuten meebakken. Zet het vuur weer hoog en blus af met een scheut witte wijn. Laat even verdampen en doe er dan een scheut slagroom bij. Laat borrelen tot het niet meer echt nat is, misschien moet je het vuur weer wat lager zetten. Roer de kaas erdoor en haal van het vuur. Doe het mengsel in een kom, misschien moet je sommige stukken paddenstoel nog wat kleiner maken.
Neem een wontonvelletje en leg een lepeltje vulling in het midden. Maak de randjes van het pastavelletje vochtig en vouw de punten naar elkaar toe zodat je een driehoekje krijgt, druk goed op elkaar want je wil niet dat het tijdens het koken in de pan water opengaat. Maak alle vulling op. Ik had 10 driehoeken.
Breng een pan water aan de kook en doe de pasta erin. Het moet 3 à 4 minuten koken. Haal de pasta met een schuimspaan uit de pan.
Doe over op een bord en giet er eventueel wat lekkere olijfolie over.

Dit gerechtje liet zich niet zo goed fotograferen, maar het was ontzettend smakelijk. Het enige wat ik jammer vond was dat er ontzettend veel wontonvelletjes in één pakje zitten en dat je die allemaal tegelijk moet ontdooien, want ze zijn te dun om van de hele stijfbevroren stapel af te kunnen halen. En aangezien je ze niet opnieuw mag invriezen zit je dus met heel veel velletjes waar je dan iets voor moet verzinnen of moet weggooien. Dat je dat vast weet.

Bietjes-cranberrysoep met sinaasappel en kruidnagel

Al weken voordat het kerst was had ik een boel kookboeken uit de bieb gehaald, waaronder 3 van Nigella Lawson. Ineens vond ik dat heel erg leuk en waanzinnig inspirerend, en dat terwijl ik al 3 boeken van haar in de kast heb staan en het altijd maar een beetje mwa vond (behalve dan de kleverige chocoladepuddinkjes uit Hoe te eten). Maar goed, ineens zat ik dus alleen nog maar Nigella te lezen en toen ik dit recept tegenkwam in het boek Feest in het Kersthoofdstuk en de 1e zin las: "Deze soep is zo verdomd kerstachtig dat het belachelijk is", dacht ik: tja, wie ben ik dan om nog een andere soep te gaan zoeken?
En ze heeft gelijk.

3 rauwe bieten, ongeveer 550 gr.
1 grote rode ui
2 el gewone olijfolie
150 gr cranberry's, vers of diepvries
de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel
snufje gemalen kruidnagel
1 liter groentenbouillon
desgewenst wat lepeltjes zure room als garnering

Schil de bieten en pel de ui. Hak in grove stukken. Doe de stukken in de keukenmachine en laat draaien tot het een robijnrode massa is.
Giet de olie in een pan, kieper het bietenmengsel erin en zet een minuut of 10 op matig vuur. Wanneer ui en biet gaan slinken en zacht beginnen te worden doe je er de cranberry's bij. Als ze uit de diepvries komen hoef je ze niet te ontdooien. Je kunt er nu ook de sinaasappelschil en -rasp bijdoen en de gemalen kruidnagel. Roer een paar minuten en giet dan de bouillon erbij. Laat aan de kook komen, leg het deksel op de pan en houd 45 minuten tot 1 uur tegen de kook aan.
Zet de staafmixer erin en maak er een dikke, fluwelige soep van.  Proef op zout en peper (ik vond hem te zuur en heb er suiker bijgedaan, toen was hij perfect).
Schep in kommen of borden en doe er eventueel een schepje zure room bovenop.

Een lekkere soep, maar wel een behoorlijk heftige smaak. Ik kan me voorstellen dat je dit niet op tafel wilt zetten als je thuis lastige eters hebt! De wat avontuurlijkere eter daarentegen...

Ik had best wat verse cranberry's over en ook wat verse bosbessen van het dessert en geloof het of niet, toen ik op 2e kerstdag 's avonds thuiskwam kreeg ik het op mijn heupen en heb er jam van gemaakt. Dat lijkt misschien heel wat maar jam maken is echt ultragemakkelijk. De potjes steriliseren is nog het meeste werk. Ik had net genoeg voor 1 potje en nog een half kommetje wat na afkoelen meteen de koelkast inging en na een paar dagen al op was want hij bleek ontzettend lekker te zijn!
Cranberry's, bosbessen, geleisuiker (even afwegen hoeveel fruit je hebt en daar de goede verhouding geleisuiker bij), beetje citroensap, 2 steranijsjes erbij en een kaneelstokje. Breng aan de kook, laat 4 minuten koken en klaar.

Varkensbuik met paarse aardappelpuree en groenten uit de oven

Een paar weken voor kerst hadden we wat inkopen gedaan bij de Sligro en onder andere een stuk varkensbuik van 1 kilo gekocht wat ik thuis in de diepvries heb gedaan. Omdat ik al heel lang varkensbuik wilde uitproberen (omdat ik overal lees hoe lekker dat is) heb ik uiteindelijk maar besloten om dat stuk vlees voor de kerst te bewaren. En ik kan je vertellen: dat was GEEN teleurstelling!!


Varkensbuik uit de oven:


1 kilo varkensbuik aan 1 stuk met zwoerd
een paar eetlepels olijfolie
1 flinke el venkelzaad
iets minder komijnzaad
zwarte peper uit de molen, niet weinig
zeezout, best veel!
verse salie, een paar takjes
verse tijm, klein bosje, alleen de blaadjes
2 takjes verse rozemarijn, alleen de naaldjes

Maak een marinade door de verse kruiden fijn te hakken, het venkelzaad en komijnzaad in de vijzel te pletten en de hele boel te mengen met peper en zout en olijfolie.
Snijd de huidkant van de varkensbuik om de centimeter in van de ene naar de andere kant, snij alleen in de huid, probeer het vlees eronder niet te raken. Je hebt hiervoor een hobbymes of stanleymes nodig.
Smeer met je handen het hele stuk vlees in met de marinade en wrijf het ook goed in de inkepingen. Laat een paar uur marineren in de koelkast of een hele nacht. Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is voordat het de oven ingaat.

Verwarm de oven voor op 170C.
In combinatie met de bijgerechten heb ik het volgende gedaan:

Eerst de varkensbuik 30 minuten in de oven. De groenten en de voorbereidingen voor de puree had ik al klaarstaan. Na de eerste 30 minuten de groenten erbij in de oven gezet. Na 25 minuten heb ik het vlees uit de oven gehaald en 15 minuten onder aluminiumfolie laten rusten.De groenten zijn dan nog niet helemaal gaar en krijgen nog die 15 minuten extra, ik heb de oventemperatuur verhoogd tot 200C. Tien minuten nadat de groenten de oven ingingen heb ik de aardappels opgezet. Nadat de groenten uit de oven waren heb ik meteen de grill op zijn hoogst aangezet en de varkensbuik nog 10 minuten eronder gezet om een krokante bovenlaag te krijgen. In die 10 minuten kon ik de puree afmaken.

Groenten uit de oven:

2 à 3 rode uien, in parten
1 grote wortel, in stukken
takjes tijm naar smaak
zout en peper
olijfolie

Hussel alles door elkaar in de braadslee en zet in de oven. Zoals hierboven beschreven of 30 à 35 minuten op 200C.


Paarse aardappelpuree met gepofte knoflook:

2 bollen knoflook
1 kg truffelaardappelen
300 ml melk
100 gr boter
rasp van 1 citroen

Verwarm de oven voor op 180C (dit had ik al in de ochtend voorbereid)
Snijd het kapje van de bollen knoflook, zet ze in een ovenschaaltje en overgiet met wat olijfolie. Zet ongeveer 30 minuten in de oven tot de teentjes zacht zijn. Laat wat afkoelen tot je ze kunt beetpakken en knijp de teentjes uit de schil. Hak grof.
Kook de aardappelen in ruim water met wat zout in 25 minuten gaar. Laat goed uitlekken en stamp fijn. Verwarm de melk met de boter en de citroenrasp en klop dit mengsel in delen door de puree. Breng op smaak met zout en roer de knoflook erdoor. Serveer eventueel met een scheutje olijfolie erover of warme gesmolten boter.

Alles bij elkaar een TOP-hoofdgerecht! Dat varkensbuik heel erg lekker is, daar is geen woord van gelogen! Je kunt het op verschillende manieren klaarmaken: wat langer in de oven op lagere temperatuur, of wat korter op hogere temperatuur, in een laag water/bouillon of ander vocht of niet, met of zonder marinade en ga zo maar door. Maar wat je ook doet, je kunt er weinig aan verknoeien, het is natuurlijk heel vet vlees dus als het NIET mals is geworden heb je echt iets heel raars gedaan! Leuke bijkomstigheid is dat het ook nog heel goedkoop is, de kilo die ik had kostte E6,25. Da's nog eens te doen, hè.

We hadden natuurlijk vlees over en dit is wat we de volgende dag aten:
Snijd de overgebleven varkensbuik in plakken en bak even op in de koekenpan.
Neem een lekker broodje (bij voorkeur chinese gestoomde, die had ik maar ze mislukten gigantisch in de magnetron dus het werd uiteindelijk stokbrood uit de oven), doe de warme plakken spek erop, bedek met wat dikke klodders hoi-sinsaus (toko). Beleg met wat plakjes komkommer en bestrooi met wat fijngehakte lente-uitjes: je hebt nog NOOIT zo'n lekker kliekje gehad!!





Kaasplankje

Natuurlijk is een kaasplank geen recept. Maar het is altijd zooo lekker! Ik neem altijd 4 soorten. Officieel horen het er 3 of 5 te zijn maar persoonlijk vind ik 3 te weinig en 5 te veel, dus.
Dit jaar haalde ik mijn kaas bij de Kaaszaak in de Noordstraat, voor de Tilburgers.
Wat wél een recept is, en ook nog een hele makkelijke, is wat ik maakte voor erbij:

Vijgen in port

250 gr babyvijgjes (op de markt bij de notenkraam)
50 gr suiker
1,5 dl rode port
1 dl water

Breng de suiker met het water aan de kook en roer tot alle suiker is opgelost.
Voeg de port toe en laat zachtjes aan de kook komen. Vijgjes toevoegen, 3 minuten zachtjes koken. Keer de vijgjes om, laat nogmaals 3 minuten koken.
Serveer afgekoeld bij de kaas.

Zalig! Vooral een erg goeie combi met pittige blauwe kaas en met oude kaas maar ook lekker bij andere soorten.


Bosbessen-anijsbavarois

Ontzettend veel ideeën had ik dit jaar voor desserts. Ik kon gewoon niet kiezen en stond al op het punt om verschillende desserts te bundelen en een soort "trio van ..."-dessert te maken, maar toen kreeg ik de kerst-Delicious binnen. En toen ik de foto van deze bavarois zag wist ik het eigenlijk wel, al heb ik nog wat tegengestribbeld omdat mijn andere plannetjes ook heel goed waren...
Het werd dus toch deze, mede om een beetje het dessert van vorig jaar goed te maken waarbij ook vormpjes werden gebruikt (maar dan meerdere kleintjes in plaats van één grote) en waarbij het storten volledig de mist inging. Is me dat dit jaar lekker toch nog gelukt. HA!
(en ja, dit is echt mijn eigen foto!)

Nagerecht (8 personen)

700 gram blauwe bessen (kan uit de diepvries)
50 gram verse blauwe bessen voor de garnering
6 blaadjes gelatine
100 gr suiker
250 ml slagroom
3 eiwitten
50 ml anijslikeur (Sambuca, Pastis, Pernod)
50 ml créme de cassis
muntblaadjes voor de garnering
poedersuiker (hoeft niet persé)
Ook nodig: bavarois/puddingvorm met een inhoud van 1 à 1,5 liter

Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine 500 gr van de bessen. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
Breng de bessenpuree met 75 gr suiker tegen de kook aan, draai het vuur laag en laat de suiker oplossen. Neem de pan van het vuur en los al roerende de goed uitgeknepen gelatine in de warme puree op.
Zet de pan in een bak ijskoud water en laat de puree lobbig worden (+-30 minuten), roer af en toe.
Klop de slagroom bijna stijf (lobbig). Spatel de slagroom door de bessenpuree.
Klop in een brandschone kom de eiwitten met een mespunt zout stijf. Spatel het eiwit in 2-3 porties VOORZICHTIG door de bessenroom en daarna de anijslikeur. Spatelen, dus niet met de mixer!!

Vet je bavaroisvorm van binnen heel licht in met een neutrale olie (bv zonnebloemolie) en schep het bavaroismengsel erin.
Dek af met huishoudfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de overige 200 gram van de diepvriesbessen met de crème de cassis en de laatste 25 gr suiker tot de bessen openknappen.Verwarm nog 1 minuut zachtjes en neem de pan van het vuur. Laat afkoelen.

Voor het opdienen:

Neem de bavarois uit de koelkast. Zet de vorm heel even in een bak met heet water zodat hij er makkelijker uit komt. Stort de bavarois op een mooie schaal en schenk de bessensaus erover. Bestrooi met de verse blauwe bessen (wel even wassen en afdrogen), muntblaadjes en eventueel poedersuiker.

Super, super,super. En hij was echt ERG goed gelukt! Hou er wel rekening mee dat er rauw ei in dit recept zit! Dus niet voor kleine kinderen, bejaarden en zwangere vrouwen en niet langer bewaren dan 1 dag.

maandag 14 juli 2014

Marokkaanse lamskoteletjes

4 personen

12 lamskoteletjes
1 tl gedroogde munt
1 tl gerookt paprikapoeder
geraspte schil en sap van een halve citroen
extra vierge olijfolie
1 el venkelzaad
1 el komijnzaad
200 gr amandelen
een flink grote schep humus
2 el harissa

Verwarm de oven voor op 180C. Leg de koteletjes op een schaal en bestrooi ze met zeezout, versgemalen zwarte peper, de munt, paprikapoeder en citroenrasp. Knijp het citroensap erover, besprenkel met olijfolie en masseer de smaken met je vingertoppen in de koteletjes. Laat 1 uurtje marineren.
Stamp het venkel- en komijnzaad in een vijzel en doe in een kom. Doe er de amandelen, zout en peper en een scheut olijfolie door en schep door elkaar. Verdeel dit mengsel over een bakplaat op wat bakpapier en rooster tot de amandelen goudbruin zijn. Ik zou zeggen een minuut of 10. Neem uit de oven en laat wat afkoelen. Als de amandelen wat zijn afgekoeld doe ze dan in een boterhamzakje en stamp ze grof met een deegroller. Doe in een mooi kommetje.
Schep de humus ook in een mooi kommetje, verdeel er de harissa over en schenk er een scheut olijfolie over. Roer kort zodat je een mooie krul krijgt.
Verhit een grillpan tot gillend heet en grill de koteletjes aan elke kant 2 minuten of tot het gaar is naar wens maar laat het niet te lang liggen!
Serveer de koteletjes met de noten en de humusdip: doop een koteletje eerst in de humus en dan in de notenmix.

Dit is echt niet normaal lekker! De eerste keer dat ik het maakte wist ik niet wat ik proefde, met die noten erbij, wauw!! Moet je echt een keer proberen!!
Je kunt dit gerecht serveren met een salade, bv met rode kool, wortel, koriander, limoen en yoghurtdressing. Maar je kunt erbij verzinnen wat je wilt. Al is het wel leuk om een beetje in het midden-oosterse thema te blijven natuurlijk. Ik heb er bijvoorbeeld ook wel eens DE salade van 2014 bijgemaakt die ook op dit blog staat.

Lamskoteletjes verkopen ze tegenwoordig bij veel supermarkten maar wil je veel beter vlees voor veeeeel minder geld ga dan gewoon naar de Turkse slager/supermarkt. Voor de Tilburgers onder ons: Turkse supermarkt De Zon aan de Korvelseweg heeft echt een goeie slagerij en is veel goedkoper.
Als je daar dan toch bent kun je gelijk harissa (soort rodepeperpasta) kopen maar ik zie het tegenwoordig ook wel bij sommige supermarkten.


Vijfkruidengarnalen met noedels

4 personen

600 gr eiernoedels
zonnebloemolie
800 gram rauwe, gepelde garnalen (diepvries)
2 tl vijfkruidenpoeder
4 sjalotjes, in dunne ringen
4 cm verse gember, geraspt
4 el ketjap manis
250 gr sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd

Zet een pan water op voor de noedels.
Doe de ingevroren garnalen in een vergiet en spoel ze met koud water om te ontdooien. Zet opzij en spoel ze tussendoor nog een paar keer.
Kook de sperziebonen 8 à 9 minuten tot ze nét beetgaar zijn en giet ze af.
Verhit een scheut olie in een hapjespan of koekenpan of als je die hebt: een wok, op hoog vuur.
Bestuif de garnalen met het vijfkruidenpoeder en wat zout en peper en roerbak ze 2 minuten of tot ze roze kleuren. Schep ze op een bord. Als intussen het water kookt, bereid dan de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Bewaar na het koken 125 ml van het kookwater.
Draai het vuur lager en voeg nog een beetje olie toe aan de pan. Roerbak de sjalot 2 minuten tot hij zacht is. Voeg de gember toe en bak 1 minuut mee. voeg de ketjap en de sperziebonen toe en roerbak nog 2 minuten tot de saus wat dikker wordt en karamelliseert. Voeg de garnalen, de noedels en het opgevangen kookwater toe en schep alles nog even goed door.

Erg, erg lekker, vooral op koude dagen tussen de middag als je nog aan je werk moet beginnen. Trouwens ook na je werk. Ach, het is gewoon lekker.


Crunchy parmezaankip met tomatensalade

2 personen

flinke hand geraspte parmezaanse kaas
handje panko (Japans broodkruim)
2 kipfilets
1 grote bak cherrytomaten, eventueel verschillende soorten, gehalveerd
1 teen knoflook, fijngesneden
olijfolie extra vierge
balsamicoazijn
een flinke hand vers basilicum blaadjes gescheurd
snuf gedroogd oregano

Verwarm de oven voor op 225C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng in een kom de parmezaan met de panko. Bestrijk de kipfilets met olijfolie of boter, bestrooi met zout en peper en wentel ze door het paneermengsel. Leg ze op de beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven of tot ze gaar, goudbruin en knapperig zijn.
Maak intussen de tomatensalade: doe de gehalveerde cherrytomaten in een kom en meng er de gehakte knoflook, een scheut olijfolie extra vierge, een flinke scheut balsamicoazijn, de basilicum, de oregano en wat peper en zout door.
Serveer de kip met de salade.

Lekker.

Je kunt de salade natuurlijk oppimpen zoveel je wilt met extra groenten, andere kruiden of meer kruiden, olijven enzovoort.
Panko is te krijgen in goedgesorteerde supermarkten en in de toko.


Pasta puttanesca

2 personen

200 gr penne
geraspte parmezaanse kaas
olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
1/2 tl chilivlokken
50 gr broodkruim (laat ik ook vaak weg maar maakt de saus wel lekker crunchy)
3 ansjovisfilets, fijngesneden
100 gr groene olijven zonder pit
300 gr cherrytomaten, gehalveerd
flinke hand vers basilicum, blaadjes gescheurd

Zet een pan water op voor de pasta. Als het water kookt en je hebt de pasta erin gedaan begin dan met de saus: verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak hierin de knoflook, chilivlokken, broodkruim en ansjovis enkele minuten, de knoflook mag niet bruin worden. Voeg de overige ingrediënten toe en laat alles enkele minuten pruttelen, tot de tomaatjes net zacht zijn en alles goed doorgewarmd is.
Intussen is de pasta gaar, giet af en schep de pasta om met de saus. Strooi er parmezaanse kaas overheen en eventueel zwarte peper, en een extra scheut olijfolie extra vierge.

Heel de dag moeten werken terwijl buiten de zon schijnt en je het eigenlijk verdient om ergens in een warm land rond te toeren? Maak na je werkdag in ongeveer 15 minuten deze pasta en waan je in Italië. Roseetje erbij, klaar.

O, nog even over het label "vegetarisch" : nu hoor ik de puriteinse vegetariër meteen roepen: is niet vegetarisch!! Zit ansjovis in !! Inderdaad.
Ik hoor de vishaters roepen: BAH, ansjovis!!!

Het smaakt niet naar vis, maar is wel erg smaakverhogend omdat er in ansjovis heel veel zout zit. Het maakt je gerecht lekker hartig. Gewoon doen dus.
Ben je als vegetariër heel erg streng in de leer, dan moet je maar een ander recept proberen want je kunt het niet weglaten. Haalt het hart uit je gerecht.

Hollandse maaltijdsalade met gerookte makreel

4 personen

750 gr krieltjes
4 eieren
250 gr gerookte makreelfilet
3el mayonaise
1 tl Dijonmosterd (of naar smaak)
1 bosuitje
200 gr botersla (zakje) of andere sla die jij lekker vindt
150 gr Hollandse rauwkost (zakje)
1 bakje tuinkers

Halveer de krieltjes en kook ze met schil in water met wat zout in 8 minuten gaar. Kook intussen ook de eieren in 8 minuten hard en laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel de eieren en snijd ze in parten.
Verwijder het vel van de makreelfilet en verdeel in kleine stukjes. Klop de mayonaise en de mosterd glad met 1 el water en wat zwarte peper. Snijd de bosui in ringetjes.
Verdeel de sla over de borden. Verdeel de rauwkost, krieltjes, partjes ei, makreelfilet en bosui over de sla. Besprenkel met de dressing en bestrooi met de tuinkers.

Weinig werk, veel effect!

zondag 13 juli 2014

Pasta met bietjes, geitenkaas en pecannoten

 2à 3 personen


1 kleine rode ui
2 tenen knoflook, in plakjes
1 grote voorgekookte biet, in blokjes gesneden
400 gr penne of andere korte pasta
200 gr zachte geitenkaas, verkruimeld
flink wat pecannoten, in een droge koekenpan geroosterd
2-3 el bladpeterselie, fijngehakt


Zet het water op voor de pasta.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan op laag vuur en bak de ui en de knoflook al roerend zachtjes tot hij zacht is en bruin wordt. Voeg de biet toe en bak mee tot hij goed is doorgewarmd. Breng op smaak met wat zout en zwarte peper uit de molen. 
Kook intussen de pasta gaar en giet af, bewaar 80 ml kookwater. Voeg dit kookwater toe aan het bietenmengsel en roer alles door de pasta.
Schep de pasta in kommen en verdeel er de geitenkaas, pecannoten en peterselie over. Besprenkel eventueel nog met wat lekkere olijfolie.

Superrecept uit de Delicious. Lekker makkelijk, net even anders, gezond en vegetarisch.

DE salade van 2014!!

Salade van pittige kikkererwten en verse groenten
4 personen


een groot blik kikkererwten
1 komkommer
een paar grote tomaten
een bos radijsjes
1 rode paprika
1 kleine rode ui
een bosje koriander
een bosje peterselie
6 el olijfolie extra vierge
geraspte schil van 1 citroen plus 2 el sap
1,5 el appelazijn of sherryazijn (ik vind appelazijn heeeeeel lekker!)
1 teen knoflook, geperst
1 tl fijne kristalsuiker
1 tl gemalen kardemomzaad
1,5 tl gemalen piment
1 tl gemalen komijn
griekse yoghurt
zout en zwarte peper

Snijd de komkommer, tomaten, radijs en paprika in blokjes. Snipper de ui. Hak de koriander en de peterselie en doe alles in een kom.

Maak de dressing door 5 el olijfolie te mengen met de citroenschil, citroensap, appelazijn, knoflook en suiker. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de dressing over de salade en schep door elkaar.

Vermeng de kardemom met piment, komijn en 1/4 tl zout. Giet de kikkererwten af, doe ze in een kom en roer er het specerijenmengsel doorheen.
Verhit een koekenpan op hoog vuur met wat olijfolie en bak hierin de kruidige kikkererwten tot ze een beetje bruin gaan zien.

Verdeel de salade over de borden en schep er de warme kikkererwten bovenop. Ik maak altijd een klein kuiltje om ze in te doen.
Schep er een lepel griekse yoghurt over en serveer.

Nooit geweten dat een salade zó bevredigend kan zijn om te eten!!! Uit het kookboek Jeruzalem van Ottolenghi. Fantastische smaken en ook het koud en warm op één bord is heerlijk.
Over de specerijen: je kunt ze natuurlijk allemaal kant en klaar gemalen kopen, maar het is absoluut veel lekkerder om komijnzaad, kardemompeulen en hele pimentkorrels te kopen en zelf in de vijzel te malen. Heb je nog geen vijzel? Koop er een bij de toko want daar zijn ze goed en niet duur. Alleen al vanwege de geuren die vrijkomen de moeite waard. Echt.

Kip-humuswraps

4 personen

4 kipfilets, liefst biologisch
1-1,5 el cajunkruiden
olijfolie
8 wraps
200 gr gemengde slablaadjes
4 tomaten, in plakjes
2 grote avocado's, in plakjes
bos koriander, grof gesneden
humus, hummus, hoemoes, houmous, you get my drift...

Snij de kipfilets in niet te kleine stukken en doe ze in een kom met de cajunkruiden, een paar eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak.( Ik doe er zelf nooit extra zout en peper bij want in de cajunkruiden zit naar mijn smaak al genoeg, maar misschien vind jij van niet.) Schep goed om zodat alle kip goed bedekt is met het mengsel.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de kip een minuut of 8 totdat hij gaar en bruingebakken is.
In de tussentijd kun je de wraps klaarleggen. Verdeel de slablaadjes, tomaat, avocado en koriander over de wraps. Schep er flink wat humus over en leg de kip er bovenop. Rol op en serveer.

Geniaal gemakkelijk en lékker! Voor degenen die nog nooit humus hebben gehad: probeer het, het is heerlijk. Gewoon te koop bij de supermarkt, in de koeling, naast de Yohmasalades.