maandag 14 juli 2014

Marokkaanse lamskoteletjes

4 personen

12 lamskoteletjes
1 tl gedroogde munt
1 tl gerookt paprikapoeder
geraspte schil en sap van een halve citroen
extra vierge olijfolie
1 el venkelzaad
1 el komijnzaad
200 gr amandelen
een flink grote schep humus
2 el harissa

Verwarm de oven voor op 180C. Leg de koteletjes op een schaal en bestrooi ze met zeezout, versgemalen zwarte peper, de munt, paprikapoeder en citroenrasp. Knijp het citroensap erover, besprenkel met olijfolie en masseer de smaken met je vingertoppen in de koteletjes. Laat 1 uurtje marineren.
Stamp het venkel- en komijnzaad in een vijzel en doe in een kom. Doe er de amandelen, zout en peper en een scheut olijfolie door en schep door elkaar. Verdeel dit mengsel over een bakplaat op wat bakpapier en rooster tot de amandelen goudbruin zijn. Ik zou zeggen een minuut of 10. Neem uit de oven en laat wat afkoelen. Als de amandelen wat zijn afgekoeld doe ze dan in een boterhamzakje en stamp ze grof met een deegroller. Doe in een mooi kommetje.
Schep de humus ook in een mooi kommetje, verdeel er de harissa over en schenk er een scheut olijfolie over. Roer kort zodat je een mooie krul krijgt.
Verhit een grillpan tot gillend heet en grill de koteletjes aan elke kant 2 minuten of tot het gaar is naar wens maar laat het niet te lang liggen!
Serveer de koteletjes met de noten en de humusdip: doop een koteletje eerst in de humus en dan in de notenmix.

Dit is echt niet normaal lekker! De eerste keer dat ik het maakte wist ik niet wat ik proefde, met die noten erbij, wauw!! Moet je echt een keer proberen!!
Je kunt dit gerecht serveren met een salade, bv met rode kool, wortel, koriander, limoen en yoghurtdressing. Maar je kunt erbij verzinnen wat je wilt. Al is het wel leuk om een beetje in het midden-oosterse thema te blijven natuurlijk. Ik heb er bijvoorbeeld ook wel eens DE salade van 2014 bijgemaakt die ook op dit blog staat.

Lamskoteletjes verkopen ze tegenwoordig bij veel supermarkten maar wil je veel beter vlees voor veeeeel minder geld ga dan gewoon naar de Turkse slager/supermarkt. Voor de Tilburgers onder ons: Turkse supermarkt De Zon aan de Korvelseweg heeft echt een goeie slagerij en is veel goedkoper.
Als je daar dan toch bent kun je gelijk harissa (soort rodepeperpasta) kopen maar ik zie het tegenwoordig ook wel bij sommige supermarkten.


1 opmerking:

  1. Very significant Information for us, I have think the representation of this Information is actually superb one. This is my first visit to your site. Koop Italiaanse olijfolie

    BeantwoordenVerwijderen