zaterdag 6 februari 2016

Brillat-savarin met peer, balsamico, abrikozen en walnoten

Nagerecht, of als onderdeel van een buffet of een kaastafel

1 Brillat-savarin à 200-500 gr (verkrijgbaar in verschillende maten)
8 gedroogde abrikozen
50 gr walnoten
1 el balsamico-azijn
3 el dadelstroop
1/2-1 goed rijpe peer, in kleine blokjes
vijgen- of notenbrood, voor erbij

Laat de kaas op een koele plek op kamertemperatuur komen.
Breng een bodem water aan de kook in een steelpan. Voeg de abrikozen toe, draai het vuur uit en laat ze 15 minuten wellen.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Roer de balsamico en de dadelstroop door elkaar.
Snijd de kaas overlangs doormidden. Leg de onderste helft op een mooi bord en verdeel de blokjes peer erover. Dek af met de bovenste helft van de kaas.
Roer de abrikozen en de noten door elkaar en verdeel over de kaas. Besprenkel met het balsamico-mengsel en geef de rest erbij. Serveer met brood.

Ik zag dit recept al in de kersteditie van Delicious van 2013 en wilde het eigenlijk toen al maken. Uiteindelijk toch gekozen voor een kaasplank met meerdere soorten kaas. In 2014 gebeurde dat weer. Des te meer reden om het dit jaar wel te doen. En lekker dat het was! Bij de kaaszaak waar ik naartoe ging hadden ze helaas geen Brillat-savarin maar wel iets wat er precies op leek, een Franse witte-korstkaas, triple crème. Ontzettend lekker, fris en romig. De naam is me helaas even ontschoten...
In ieder geval was het ontzettend de moeite waard! We hebben met zijn tweeën die hele kaas in 3 dagen tijd soldaat gemaakt...

Dadelstroop is te krijgen bij Turkse of Marokkaanse winkels, natuurwinkels en ook steeds vaker bij de gewone supermarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten