zondag 7 februari 2016

Pork pie

Hoofdgerecht, 8 personen

Deeg:
450 gr bloem en wat extra om te bestuiven
2 tl zout
200 ml melk
100 gr boter en extra om in te vetten


Vulling:
2 el olijfolie
een klontje boter
1 ui, fijngehakt
500 gr varkensgehakt
500 gr worstvlees
rasp van 1 citroen
100 wit broodkruim
100 gr voorgekookte kastanjes, uit blik of vacuüm verpakt, in stukjes
1 tl gedroogde tijm
6 blaadjes salie, gehakt
100 gr cranberry's, vers of bevroren
1 ei, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 180C.
Meng voor het deeg de bloem met het zout. Doe de melk en de boter in een pan met 150 ml water en verhit tot de boter is gesmolten. Doe er de bloem bij en roer alles goed door tot een stevige bal. Neem uit de pan en kneed op het aanrecht tot een samenhangend deeg. Dit duurt maar een paar minuten. Laat even rusten.
Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met 1 el olijfolie. Bekleed de vorm met bakpapier. Laat het papier aan de bovenkant iets boven de vorm uitsteken en vet het bakpapier ook licht in.
Verhit de andere el olie met de boter in een koekenpan, voeg de ui toe en bak tot deze zacht en glazig is. Laat de ui iets afkoelen.

Doe het gehakt en het worstvlees in een kom, voeg citroenrasp, broodkruim, kastanjes, tijm, salie, gebakken ui en cranberry's toe en breng op smaak met zout en peper.
Rol tweederde van het deeg uit tot een ronde lap van ca 30 cm in doorsnede. Bekleed er de springvorm zo mee dat er wat deeg over de rand hangt. Vul de vorm met het vleesmengsel en druk het goed aan zodat er geen luchtgaten meer zijn. Rol de rest van het deeg uit tot een lap die op de pie past. Maak met een appelboor of uitsteekvorm een aantal gaten in het deksel. Bedek de pie ermee.
Maak de randen nat met een kwastje nat met wat water en druk ze goed en decoratief vast. Snijd de randen bij en bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.

Bak de pie 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180C en verlaag de temperatuur dan naar 160C. Bak de pie nog een uur. Serveer naar smaak warm of koud met een lekkere chutney en een groene salade.

Hands down the best pie I have ever had!
En denk nu niet dat het heel moeilijk is. Dit is het makkelijkste deeg wat er bestaat: binnen 5 minuten heb je een fantastisch mooi, plooibaar deeg. Een recept van Yvette van Boven, uit haar geweldige bakboek: Home Baked. Hup, meteen naar de boekhandel!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten