zaterdag 6 februari 2016

pastinaak-basilicumkroketjes met knoflookmayo

Hapje, 4 personen

300 gr kruimige aardappels, geschild in stukken
300 gr pastinaak, geschild in stukken
2 takjes basilicum, steeltjes heel fijngesneden, blad losgehaald
500 ml melk
25 gr boter
2 eieren
4 el bloem
100 gr paneermeel of gedroogd broodkruim
olie om in te frituren
paar el mayonaise
1 teen knoflook, in de vijzel fijngewreven

Kook de aardappels samen met de pastinaak en basilicumstelen in de melk in 15 minuten zachtjes gaar. Giet af en stamp met de boter tot een smeuïge puree. Snijd de helft van het basilicumblad fijn en schep met de eidooiers door de puree. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep in een diep bord. Laat de puree afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan afgedekt minstens 1 uur in de koelkast om stevig te worden.
Strooi de bloem en paneermeel elk op een bord. Klop de eiwitten los in een diep bord. Vorm met natte handen 16 kroketjes van de puree. Haal de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en het paneermeel. Bewaar ze minimaal 1 uur in de koelkast, je kunt ze ook invriezen.
Je kunt de kroketjes frituren of verhit een laag olie in een koekenpan en bak de kroketjes daarin tot ze goudbruin en krokant zijn.
Roer voor de knoflookmayo de fijngewreven knoflook door de mayonaise.

Helaas was de puree zo slap dat ik er geen kroketjes van kon vormen. Koekjes ging nog net, maar zelfs dat was een uitdaging. Daarom heb ik er geen mooie foto van kunnen maken, maar de smaak was heerlijk, zeker met de knoflookmayo! Je kunt de knoflook natuurlijk ook persen of fijnsnijden, maar ik garandeer je dat het echt veel lekkerder is om hem fijn te wrijven tot een pasta. Als je dat door je mayo roert smaakt het zoals échte aioli hoort te smaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten