dinsdag 9 februari 2016

Pittige viskoekjes met gembermayonaise

Voorgerecht, 4 personen

300 gr gerookte zalm- of forelfilet
400 gr gekookte en fijngestampte aardappels, goed koud
4 bosuitjes, in ringen
1 el groene Thaise currypasta
1 kleine rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
2 el verse koriander, fijngehakt
1 ei, losgeklopt
zout en peper naar smaak
75 gr bloem
zonnebloemolie
2 el ingemaakte roze sushigember
1 el gembernat
ca. 150 gr mayonaise

Verwijder het vel van de vis en verdeel in kleine stukjes. Doe in een kom met de aardappel, bosui, currypasta, rode peper, koriander en ei. Voeg zout en peper toe en meng alles met een vork. Vorm er met vochtige handen kleine burgertjes van. Laat ze in de koelkast minstens 30 minuten opstijven.

Roer intussen in een schaaltje de mayonaise, gember en gembernat door elkaar. Als je dat lekker vindt kun je natuurlijk meer gember toevoegen! Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Schud de bloem in een diep bord en meng er wat zout en peper door. Wentel de viskoekjes door de bloem en schud het teveel eraf. Verhit in een grote koekenpan 3 cm olie op middelhoog vuur. Bak de viskoekjes 2 min aan elke kant tot ze goudbruin en knapperig zijn en serveer met de gembermayonaise.

Ooooooooww, dit is zó lekker!! En ik vermeld hier trots dat ik dit een keer gemaakt heb toen ik iemand te eten kreeg die chef-kok is van beroep en nog Italiaan is bovendien en dat hij het meteen in het restaurant op de kaart heeft gezet.
Dit is een ideaal voorgerecht, want je kunt het helemaal van tevoren maken en je hoeft het alleen nog maar even te bakken. Niet vergeten om ze dan wel nog even door de bloem te halen! Ik ben dat laatst een keer vergeten en dan vallen ze bijna uit elkaar in de pan, ze bakken niet goed en het ziet er dan niet meer uit, heel jammer. Maar nog steeds lekker. Dat wel.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten