dinsdag 9 februari 2016

Chili met chocolade

Hoofdgerecht, 4 personen

2 el olijfolie
2 uien, gehakt
1 groene paprika, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 droge chorizo van 250 gr, in blokjes
1/2 tl chilipoeder of naar smaak
1 el komijnpoeder
1 el oregano
1 tl kaneel
2 blikken tomatenblokjes
sap en rasp van 1 limoen
1 el pepers uit pot, grof gehakt
800 gr bonen, gemengd*
1 klein blikje mais
50 gr extra pure chocolade
zeezout en zwarte peper uit de molen
de blaadjes van een bosje koriander
rijst of brood voor erbij

Verhit de olijfolie in een zware braadpan en smoor de ui erin tot het zacht is. Voeg de paprika, knoflook en chorizo toe en bak 5 minuten mee. Voeg dan de specerijen toe en de blikken tomaat.

Breng de saus aan de kook. Draai dan het vuur lager en laat afgedekt 30 minuten zacht smoren. Roer af en toe. Voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.

Voeg op het laatst de limoenrasp en -sap, pepers, bonen en de mais toe en warm even mee. Draai het vuur uit en roer de chocolade erdoor. Laat de saus nog 5 minuten met de deksel op de pan staan en proef dan op zout en peper. Kans is groot dat er bijna niks meer bij hoeft. Knip de koriander erboven en roer het erdoor.

Kook intussen genoeg rijst voor 4 personen of serveer er lekker brood bij.

Best chili ever. Natuurlijk van Yvette van Boven. Zij heeft nu ook een kookprogramma op tv: Koken met Van Boven. Als je geïnteresseerd bent kun je alle afleveringen terugkijken én alle recepten opzoeken op de website van NPO. Ik zou het doen als ik jou was!

*er zijn ontzettend veel verschillende soorten bonen te koop, maak een mooi mengsel van in totaal 800 gram (bijvoorbeeld zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten, cannellinibonen, zwarte-ogenbonen etc.).
Geen opmerkingen:

Een reactie posten