zondag 7 februari 2016

Couscoussalade met aubergine en baharat

Hoofdgerecht, 2 personen

1 mok couscous
olijfolie
1 à 2 tl baharat*, of meer naar smaak
1 aubergine, in (halve) schijven
handvol kalamata-olijven, of andere lekkere olijven
bakje cherrytomaten, gehalveerd
bosje koriander, fijngehakt
bosje munt, fijngehakt
noten, naar smaak (amandelen, walnoten, pijnboompitten)
Griekse yoghurt
zeezout en zwarte peper uit de molen


Rooster de noten in een droge koekenpan.
Negeer de aanwijzingen op de verpakking voor het bereiden van de couscous, dit is namelijk de gemakkelijkste methode:
Neem een koffiemok en vul die met couscous tot ca 1 cm onder de rand. Doe de couscous in een kom. Giet een el olijfolie in de mok. Kook ongeveer een halve liter water in de waterkoker of op het fornuis en giet het kokende water in de mok bij de olijfolie tot ca 1 cm onder de rand. Giet het water bij de couscous in de kom en dek af met een theedoek. Laat een paar minuten staan. Roer los met een vork. Wil je minder couscous maken, neem dan bv. een halve mok, en ook een halve mok water. Wil je meer couscous maken; nou ja, je snapt het wel.
Bak de aubergine met de baharat in ruim olijfolie in een koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn.
Schep de tomaatjes, noten, fijngehakte kruiden en olijven door de couscous en breng op smaak met peper en zout. Schep op de borden en verdeel de aubergine erover. Schep bovenop de aubergine nog wat Griekse yoghurt en sprenkel er eventueel nog wat lekkere olijfolie over.

Een heerlijk, makkelijk en vegetarisch recept, waarmee je zoveel kunt variëren als je wilt. Denk bijvoorbeeld aan courgette in plaats van aubergine, andere soorten noten, andere soorten kruiden, een ander kruidenmengsel in plaats van baharat etc.

*Baharat is een populair kruidenmengsel in het hele Midden-Oosten. Tegenwoordig zie je het steeds vaker in de gewone supermarkt. Ik heb de mijne gekocht bij de grote Appie in Tilburg, in een heel leuk blikje van Jonnie Boer. Je kunt er natuurlijk ook voor terecht bij de Turkse of Marokkaanse winkel of op de markt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten