donderdag 14 oktober 2021

Romige paddenstoelenlasagne

 4-6 personen

olijfolie 
lasagnevellen
2 bollen mozzarella

Voor de paddenstoelensaus:

1 zakje gedroogd eekhoorntjesbrood
800 gr kastanjechampignons
2 uien, fijn gehakt
2 winterpenen, fijn gehakt
400 gr gemengde paddenstoelen (bv oesterzwammen en shiitake), fijn gesneden
4 tenen knoflook, geplet
klein bosje tijm, alleen de blaadjes
250 ml rode wijn
250 ml passata
2 el ketchup
2 el mild paprikapoeder 

Voor de béchamelsaus:

50 gr roomboter
1 laurierblaadje
50 gr bloem
600 ml volle melk
3 el crème fraiche
geraspte nootmuskaat/nootmuskaatpoeder

Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kom en overgiet met 125 ml kokend water. Zet opzij. Hak de kastanjechampigons fijn, eventueel in een keukenmachine.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote hapjespan of braadpan en verhit op hoog vuur. Bak de uien, wortelen en kastanjechampignons met een snuf zout ongeveer 15 minuten, totdat het vocht uit de champignons is verdampt. Roer af en toe tot de champignons donkerbruin zijn en de andere groenten licht verkleurd.

Voeg de gemengde paddenstoelen, knoflook en tijm toe en bak nog 5 minuten, tot de paddenstoelen wat zachter zijn geworden. Vis nu het gedroogd eekhoorntjesbrood uit het weekvocht en giet dit in de pan. Hak het eekhoorntjesbrood fijn en doe ook in de pan. Roer de wijn, passata, ketchup en paprikapoeder erdoor. Laat 25 minuten zachtjes koken tot de saus wat is ingekookt en dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper uit de molen.

Nu de béchamelsaus: smelt de boter in een niet te kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg het laurierblaadje toe en bak een minuutje mee. Doe de bloem erbij en roer tot je een plakkerige pasta hebt. Voeg steeds een beetje melk toe, klop steeds met een garde, tot je een dikke saus hebt. Zet het vuur laag en laat 3-4 minuten koken onder regelmatig roeren. Verwijder het laurierblaadje, roer dan de crème fraiche en royaal nootmuskaat erdoor en breng op smaak met zeezout en zwarte peper uit de molen.

Verwarm de oven voor op 200C/180C hetelucht. 

Smeer een royale ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem met lasagnevellen (misschien moet je ze breken om het geheel passend te maken). Verdeel er een laag paddenstoelensaus over, bedruppel dat met wat béchamelsaus en verdeel daar losjes wat mozzarella over. Herhaal tot alle paddenstoelensaus op is en eindig met lasagnevellen. Verdeel er een dikke laag béchamelsaus over en dan de resterende mozzarella en zet 40-45 minuten in de oven tot het bubbelt en de bovenkant goudbruin is. Laat 10 minuten rusten en serveer. 

Het is even wat meer werk, maar dat is meer dan de moeite waard! En serieus waar, het is net alsof je een lasagne zit te eten met vlees erin, dus dit gerecht is ideaal voor mensen die altijd roepen dat ze het vlees missen als ze vegetarisch eten.

Je kunt in plaats van crème fraiche ook geraspte parmezaanse kaas door de béchamelsaus doen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten