zaterdag 16 oktober 2021

Citroen-amandelcake

8 personen

225 gr ongezouten roomboter in blokjes, op kamertemperatuur
225 gr fijne suiker
4 grote eieren, op kamertemperatuur
50 gr bloem
225 gr amandelmeel
1/2 tl amandelessence
geraspte schil en sap van 2 citroenen
slagroom
frambozenjam
 
Vet een springvorm van 21-23 cm in met boter en bedek de bodem met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180C.
 
Boen de citroenen schoon met warm water.

Doe de boter en de suiker in een kom en klop met de mixer totdat je een zachte, lichtgekleurde crème hebt. Klop er één voor één de eieren door en voeg na elk ei een kwart van de bloem toe. Als alle eieren en de bloem zijn opgenomen kun je er het amandelmeel door spatelen en daarna de amandelessence, citroenschil en -sap. 
Giet het mengsel in de springvorm en zet ongeveer 1 uur in de oven, afhankelijk van de oven kan het wat korter of langer duren. Kijk regelmatig of de bovenkant niet te donker wordt, dek losjes af met aluminiumfolie als dat het geval is. Dit zou best al eens na 30 minuten kunnen zijn. 
De cake is gaar als een houten prikker er ongeveer droog uit komt. Ik zeg ongeveer omdat de cake wel lekker klef mag zijn, maar natuurlijk wel gaar moet zijn. Hangen er nog een paar kruimeltjes aan de prikker, dan is dat dus niet zo erg, maar er moet natuurlijk geen ongaar beslag aan zitten.
Haal de springvorm uit de oven en laat even 5 tot 10 minuten afkoelen. Haal daarna de cake eruit en laat die verder afkoelen op een rooster. 
 
NB de grootste fout die ik steeds maakte toen ik net begon met bakken, was dat ik de boter ijskoud uit de koelkast probeerde te gebruiken en dus lukte het natuurlijk niet om die te mixen met wat dan ook... Dus die kamertemperatuur, dat staat er niet voor niks bij! Uurtje van tevoren uit de koelkast😁

Deze cake is zo al lekker, maar met wat slagroom en een lepel frambozenjam erbovenop wel héél lekker!!! Recept van domestic goddess Nigella.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten