Voorgerecht
8 personen
20 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
5 el olijfolie
4 sjalotjes, fijngesneden
600 gr knolselderij, in grove stukken
1 prei, witte deel, in ringen gesneden
1,2 l hete groentenbouillon
800 ml halfvolle melk
2 takjes rozemarijn
500 gr gemengde paddenstoelen (of gebruik gewoon champignons), schoongemaakt en in stukken gesneden
klontje boter
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren, begin 1/2 dag van tevoren.
Week het eekhoorntjesbrood in 100 ml heet water. Verhit 3 el olijfolie op matig vuur en bak de sjalotjes in 5 min. glazig in een grote soeppan. Voeg de knolselderij en prei toe en laat 5 min. bakken.
Schenk de hete bouillon en melk erbij en breng aan de kook. Laat 10 min. koken.
Voeg het eekhoorntjesbrood en de rozemarijn toe en laat nog 10 min. koken. Verwijder de rozemarijn en pureer de soep (bv. in de blender of met de staafmixer). Breng op smaak met zout en peper.
Bereiden: Begin 10 min. van tevoren. Verhit de rest van de olijfolie met de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen op matig vuur 8 min. Bestrooi met zout, versgemalen peper en tijmblaadjes. Verwarm intussen de soep goed. Verdeel over de kommen en verdeel de paddenstoelen erover.
Laat je niet afleiden door het woord knolselderij. Dat klinkt nergens naar, maar ik heb deze soep met Kerst gemaakt (omdat het er op de foto zo lekker uitzag) en het was de lekkerste soep die ik in tijden gehad had!
Bijgaande foto is dan ook van eigen makelij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten