woensdag 28 december 2016

Iced chestnut ripple cheesecake

nagerecht, 12 personen

Voor de bodem:
halve rol Digestive koekjes met pure chocola
100 gr ongezouten roomboter, gesmolten

Voor de kastanjepraliné:
zonnebloemolie
100 gr fijne kristalsuiker
100 gr voorgekookte gevacumeerde kastanjes, in grove stukken

Voor de vulling:
1 blik ongezoete kastanjepuree van 435 gr
200 gr poedersuiker
3 el donkere rum
200 ml slagroom
100 gr mascarpone
300 gr roomkaas
140 gr lichtbruine suiker
1/2 tl vanille-extract

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en roer er de gesmolten boter door. Schep in een springvorm van 22 cm die je bekleed hebt met huishoudfolie en maak er met een lepel of je vingers een gelijkmatige bodem van.
Zet in de koelkast.

Bekleed een bakplaatje, braadslee of ovenschaal met bakpapier en bestrijk heel licht met zonnebloemolie. Doe de fijne suiker in een steelpannetje met een klein scheutje water en verhit op matig vuur zonder te roeren tot het een amberkleurige karamel is geworden. Doe er de kastanjestukjes in en verdeel snel over het bakpapier. Zet opzij om hard te worden. Als de praliné hard is geworden kun je het in stukken breken of snijden.

Doe de kastanjepuree met de poedersuiker en 1 el van de rum in de keukenmachine en pureer. Bewaar 3 el van dit mengsel. Doe de slagroom met de lichtbruine suiker en het vanille-extract in een grote kom en klop stijf. Klop er dan voorzichtig de mascarpone door en daarna de roomkaas. Spatel de praliné er op zo'n manier doorheen dat je de boel niet helemaal mengt, maar het roomkaasmengsel eerder wordt gemarmerd met de praliné. verdeel het mengsel over de koekjesbodem. Dek af met huishoudfolie en zet minstens 12 uur in de vriezer.

Roer de overgebleven 2 el rum door de kastanjepuree die je opzij had gezet en doe er net genoeg water bij om het vloeibaar te maken. Bewaar in de koelkast.

Haal de ijs-cheesecake ongeveer 30 minuten van tevoren uit de vriezer en versier met de rum-kastanjesaus. Als je het leuk vindt kun je bijvoorbeeld een zigzagpatroon maken. Haal de taart voorzichtig uit de springvorm, snijd in kleine puntjes en serveer eventueel met een glaasje rum.
Snijden met een warm mes is aan te bevelen.

Een erg lekkere ijstaart die je trouwens ook als gewone cheesecake zou kunnen serveren, zonder dat hij in de vriezer is geweest.
Zoals je kunt zien op de foto had ik nog wat extra versiering gemaakt. Omdat ik toch karamel moest maken voor de kastanjepraliné heb ik wat extra gemaakt en daarmee 'hazelnutspikes' gemaakt. Je steekt dan een cocktailprikker in je hazelnoot, haalt hem door de karamel en laat hem dan uitlekken terwijl je de prikker ergens tussen steekt (2 zware boeken bijvoorbeeld). Wel bakpapier eronder leggen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten