woensdag 28 december 2016

kaasbonbons

Nagerecht of als onderdeel van een kaasplankje of buffet
20 stuks

150 gr zachte geitenkaas
150 gr roquefort
250 gram frambozen (diepvries)
1 blikje abrikozen op lichte siroop
75 gr witte chocolade
75 gr pure chocolade
2 el mascarpone
2 el suiker
2 blaadjes gelatine
handje pijnboompitten
handje hazelnoten

Witte chocolade/geitenkaas/frambozen/ pijnboompitten
Bestrijk een klein vierkant of rechthoekig bakvormpje met wat olie en bekleed met huishoudfolie. Laat genoeg folie over de rand hangen om alles mee af te kunnen dekken. Ik gebruikte een vormpje van ongeveer 14 bij 14 cm.
Smelt de chocolade au bain marie en schenk in de vorm. Strijk glad zodat het een gelijkmatige laag wordt. Laat hard worden.
Doe de geitenkaas met 1 el mascarpone in een kom en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Verdeel in een gelijkmatige laag over de hard geworden chocolade. Zet in de koelkast en laat opstijven.
Laat 1 velletje gelatine weken in een kom koud water. Doe de frambozen in een steelpannetje met de suiker tot het kookt. Pureer met de staafmixer. Knijp het water uit het velletje gelatine en los het op in de frambozen. Laat afkoelen en verdeel het over de geitenkaas. Zet in de koelkast om op te stijven.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Als alles goed is opgesteven kun je het geheel als een blok uit de vorm halen. Verwijder de huishoudfolie en snijd het blok met een scherp mes in blokjes. Verdeel er de pijnboompitten over.

Pure chocolade/roquefort/abrikozen/hazelnoten
Bestrijk een klein vierkant of rechthoekig bakvormpje met wat olie en bekleed met huishoudfolie. Laat genoeg folie over de rand hangen om alles mee af te kunnen dekken. Ik gebruikte een vormpje van ongeveer 14 bij 14 cm.
Smelt de chocolade au bain marie en schenk in de vorm. Strijk glad zodat het een gelijkmatige laag wordt. Laat hard worden.
Doe de roquefort met 1 el mascarpone in een kom en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Verdeel in een gelijkmatige laag over de hard geworden chocolade. Zet in de koelkast en laat opstijven.
Laat 1 velletje gelatine weken in een kom koud water. Pureer de abrikozen zonder siroop, doe de puree in een steelpannetje en verhit. Knijp het water uit het velletje gelatine en los het op in de abrikozenpuree. Laat afkoelen en verdeel het over de roquefort. Zet in de koelkast om op te stijven. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin.
Als alles goed is opgesteven kun je het geheel als een blok uit de vorm halen. Verwijder de huishoudfolie en snijd het blok met een scherp mes in blokjes. Verdeel er de hazelnoten over.

Ik zag op internet bij een kaashandel kaasbonbons te koop met bovenstaande smaken en vond dat meteen erg interessant. Eigenlijk wilde ik ze daar gaan kopen, maar het leek me ook een leuke uitdaging om zelf iets in elkaar te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. En het viel absoluut niet tegen! Normaal gesproken hebben we altijd een kaasplank, maar eigenlijk is dat altijd teveel, hoe lekker we het ook vinden. Deze kaasbonbons zijn een apart en leuk tussengerechtje voordat het dessert op tafel komt. Wij vonden vooral de bonbons met geitenkaas erg lekker. Die met roquefort waren ook lekker, maar de smaak van de abrikoos viel helemaal weg tegen de chocola en de kaas, terwijl de geitenkaasbonbon perfect in balans was. Echt leuk om een keer uit te proberen, en qua smaken kun je hier natuurlijk experimenteren wat je wil!Geen opmerkingen:

Een reactie posten