dinsdag 27 december 2011

romige soep van topinamboer met pastinaak en paddenstoelen

Tussengerecht
4-6 personen

1 kg topinamboer (aardpeer, verkrijgbaar op de markt en bij natuurwinkels)
het sap van een 1/2 citroen
3 el olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
200 ml witte wijn
800 ml groentenbouillon
125 ml slagroom
1 pastinaak, geschild en in dunne schijfjes
150 gr gemengde paddenstoelen, in repen gesneden
peper en zout

Schil de topinamboer, snijd in gelijke stukken en schep het citroensap er door om verkleuren te voorkomen.
Verwarm wat olie in een ruime pan. Fruit de sjalotten glazig, voeg de topinamboer toe, bak even mee en blus af met de wijn. Laat iets inkoken en giet dan de bouillon erbij. Laat 20 min op laag vuur koken tot de topinamboer gaar is. Pureer de soep met de staafmixer tot hij helemaal glad is. Giet de room erbij en roer goed door.
Bak de pastinaakschijfjes en de paddenstoelen lekker bruin en knapperig in de koekenpan. Maal er ruim peper en zout boven.
Schep de soep in kommen en verdeel de pastinaak en paddenstoelen erop.

Ik had van mijn leven nog nooit iets met aardpeer gemaakt dus ik vond het best een leuke uitdaging maar het moet gezegd: absoluut de moeite waard. Het meest verrassende echter vond ik de plakjes gebakken pastinaak: lekkerrr!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen