dinsdag 27 december 2011

bladerdeegvijgentaart met amandelspijs

Nagerecht
4-6 personen

8 plakjes bladerdeeg, ontdooid
scheutje melk
5-6 verse vijgen
225 gr amandelspijs
3 el vijgenjam
amandelschaafsel
zure room of slagroom

Verwarm de oven voor op 210C (hetelucht)

Plak 6 plakjes bladerdeeg op een vel bakpapier aan elkaar in 2 rijtjes van 3 zodat je een mooie rechthoek krijgt. Snijd de andere 2 plakjes bladerdeeg in reepjes (ongeveer 5-6 reepjes per plakje) en maak er op de rechthoek een rand van. Prik de bodem veelvuldig in met een vork.
Rol de amandelspijs uit met een deegroller tot ongeveer de maat van de rechthoek (binnen de rand) en leg op de bladerdeegbodem. Prik ook de amandelspijs overal in met een vork.
Snijd de vijgen in plakjes en schik dakpansgewijs op de amandelspijs.
Verwarm de vijgenjam in een steelpannetje met een paar el water en verdeel over de taart. Bestrooi met het amandelschaafsel, bestrijk de rand met melk en zet 20-25 min in de oven.
Snijd in stukken en dien op met zure room. Hou je meer van zoet dan kun je er natuurlijk ook slagroom bij geven maar de taart zelf is ook al heel zoet! Een bolletje ijs erbij kan natuurlijk ook.
Dien op met een glaasje Vin Santo.

Ik wilde heel graag een keer Vin Santo proberen als dessertwijn, want dat had ik nog nooit gehad. Dus had ik die alvast gekocht. Probleem is natuurlijk dat je dan wel een dessert moet maken wat bij je wijn past! Aangezien je overal leest en hoort dat er dan iets met amandelen moet en dat vijgen er ook goed bij passen leek dit me wel ideaal. En inderdaad: het paste er héél erg goed bij!

Je kunt deze taart van tevoren maken en op het moment zelf een paar minuten opwarmen in de oven op 180C. Of je eet hem koud, ook lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten