woensdag 8 december 2010

Pompoensoep met kaneel

4 personen

1 pompoen van ongeveer 1 kilo, in blokjes (hoeft niet heel klein of precies)
olijfolie
zout en zwarte peper
1 ui, in ringen
2 tenen knoflook, in plakjes
1 tl kaneel
mespunt gedroogde chilipeper
1 middelgrote aardappel, in blokjes
1 tot 1,5 liter groentenbouillon
bosje verse koriander, fijngehakt
eventueel 2-4 tl suiker

Garnering:

klont boter
geroosterde pijnboompitten
1 tl kaneel
teentje knoflook, tot pasta gewreven
100 gr griekse yoghurt, verdund met 1 el melk

Verwarm de oven voor op 180C
Maak de bouillon alvast en houdt warm op het kleinste vuur.
Boen de pompoen goed schoon, snijd hem doormidden en verwijder de pitten en draden en snijd hem dan verder in blokjes van een cm of 2-3.
Doe de pompoen in een braadslee, schep om met een flinke scheut olijfolie en wat peper en zout en zet 20-30 minuten in de oven. Controleer even op 15 min en schep eventueel om.
Begin ongeveer 10 minuten voordat de pompoen goed is met de soep:
Fruit de ui met wat zout in een scheut olijfolie ongeveer 15 minuten op laag tot middelhoog vuur. Gebruik een grote soeppan. Doe dan de knoflook, kaneel en chilipeper erbij en bak 1 minuut. Doe dan de aardappel erbij met nog wat zout en peper en verwarm nog 5 minuten. Pas op dat de knoflook niet verbrandt.
Doe de pompoen en de bouillon erbij en kook totdat de aardappel gaar is, ongeveer 15-20 minuten.
Pureer de soep glad met de staafmixer of in een blender en roer de koriander erdoor. Warm nog even goed door. Voeg wat suiker toe als de soep niet zoet genoeg is naar je smaak.
Voor de garnering:
Smelt de boter met kaneel in een klein koekenpannetje op laag vuur totdat de boter begint te karamelliseren en te schuimen, pas op dat hij niet aanbrandt.Schenk in een kommetje om af te koelen.
Roer de fijngewreven knoflook met wat peper en zout door de yoghurt.

Serveer de soep met wat griekse yoghurt erin en lepel er wat van de gekaramelliseerde boter over. Bestrooi met de pijnboompitten en serveer.

Met afstand de beste pompoensoep ever!! Sla de garnering zeker niet over!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten