maandag 13 december 2010

Konijn met pruimedanten

Hoofdgerecht
2 personen

klont boter
2 konijnenbouten van ongeveer 250 gr per stuk
50 gr ontbijtspek, in blokjes
3 tenen knoflook, geperst
10 sjalotjes, geschild maar heel gelaten
1 wortel, in plakjes
2 el bloem
200 ml rode wijn (pinot noir)
750 ml kippenbouillon
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
250 gr gewelde pruimen zonder pit

Verhit de boter in een braadpan. Wrijf de bouten droog met keukenpapier, bestrooi met zout en peper en bak ze rondom bruin.
Neem de bouten uit de pan en voeg de spekblokjes, knoflook, sjalotjes en wortel toe. Bak ze 5 min. in het braadvet tot de sjalotjes beginnen te kleuren en strooi dan de bloem erover.
Roer de bloem er goed door en schenk dan de wijn erbij. Schenk zogauw de saus gaat binden de bouillon erbij en voeg laurier, kaneel en pruimen toe. Leg de bouten terug in de pan, zorg dat ze onder de saus liggen (voeg zonodig bouillon en/of wijn toe), leg de deksel op de pan en stoof de bouten op heel laag vuur in 2 uur gaar en mals.
Neem dan de bouten uit de pan en houd ze even warm onder aluminiumfolie. Draai het vuur hoger en kook de saus iets in.
Lekker met rode kool en zoete aardappelen uit de oven.
Als je meer dan 2 bouten wilt maken zul je meer vocht nodig hebben, houd voor de zekerheid de fles wijn bij de hand en maak 1,5 liter bouillon. Dan heb je altijd genoeg op het moment dat je het nodig hebt.

Als je nog nooit konijn hebt gemaakt doe jezelf dan een plezier en probeer het eens, het is absoluut de moeite! Dit recept is echt geweldig en het is echt niet ingewikkelder dan enig ander soort vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten