zondag 10 mei 2020

(Kerst)pastei van kerriebloemkool, amandel en abrikozen


8 personen

VULLING                                                   

1 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
4 stelen bleekselderij, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el kerrie
1 el paprikapoeder
70 gr tomatenpuree
1 kleine bloemkool, in de keukenmachine tot kruim gemalen
100 gr rode linzen
500 ml groentenbouillon
100 gr amandelen, fijngehakt
100 gr gedroogde abrikozen, gehalveerd
150 gr oude geraspte kaas
4 eieren, losgeklopt
bos bladpeterselie, gehakt
zeezout en versgemalen zwarte peper

DEEG
450 gr bloem
2 tl zout
200 ml melk
100 gr roomboter
1ei, losgeklopt

ERBIJ
400 ml zure room
bosuiringetjes
zout en peper
evt. verse tuinkruiden

VOORBEREIDEN
Verwarm de olijfolie in een grote hapjespan. Fruit de ui met de bleekselderij tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg de specerijen en de tomatenpuree toe. Bak al roerend enkele minuten tot het kruidig en zoetig gaat ruiken en roer dan de bloemkool en de linzen erdoor. Blus af met de bouillon. Laat alles zo'n 20 minuten onder af en toe roeren zachtjes inkoken. Het moet een dikke brij worden die niet meer nattig is, maar die ook niet aanbrandt op de bodem van de pan. Haal de pan van het vuur en laat het iets afkoelen.

Maak het deeg.
Vet een springvorm (of een pievorm) van ongeveer 22cm doorsnee in en bestuif met bloem. Meng de bloem met 2 theelepels zout. Doe de melk en de roomboter in een pan, voeg 150 ml water toe en verhit dit tot de roomboter is gesmolten.
Doe in één klap de bloem erbij en roer alles goed door tot een stevige bal. Neem het uit de pan en kneed op een met bloem bestoven aanrecht kort tot een samenhangend deeg. Laat het even rusten.
Verdeel het deeg dan in een derde en twee derde. Rol het grotere deel uit en bekleed de bakvorm ermee, laat de randen wat overhangen.

Verwarm de oven voor tot 180C.
Roer de amandelen, abrikozen en kaas door de vulling en vervolgens de losgeklopte eieren en de gehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Schep de vulling in de taartvorm. Rol het resterende deeg uit en leg dat over de vulling heen. Maak, met bv een appelboor of scherp mesje, drie gaten in het deksel. Snijd de randen bij en rol de restjes deeg opnieuw uit. Steek/snijd er (kerst)figuren uit en plak die met losgeklopt ei op de pastei. Bestrijk de hele bovenkant met de rest van het ei.

Bak de pastei een ruim uur in de oven. Check met een satéprikker of de vulling gaar is. Ik adviseer bij deze een oventhermometer! De temperatuur die de oven aangeeft is namelijk meestal niet de daadwerkelijke temperatuur. Oventhermometers werken prima en zijn verkrijgbaar voor onder de 10 euro.
Dek de pastei af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel donker wordt.

Serveer er zure room bij (eventueel op smaak gebracht met bosuiringetjes, zout en peper en eventueel verse tuinkruiden).

Weer een fantastisch recept van keukenkoningin Yvette van Boven! Dit is een recept uit haar kookboek Home Sweet Home Xmas en het heet ook eigenlijk een kerstpastei, maar het zou echt zonde zijn om deze pastei te verbannen naar december, want dit kun je met goed fatsoen elke dag van het jaar op tafel zetten! Een briljant vegetarisch recept waarbij niemand het vlees mist. Eerlijk is eerlijk, het is even werk, maar dan heb je ook wat!
Let op met het deeg: het is een supermakkelijk deegje, maar je moet het écht kort kneden, anders wordt het te hard en taai.
































Geen opmerkingen:

Een reactie posten