zondag 19 januari 2014

Worteltaart van 3 lagen met roomkaasglazuur

Gebak, 10 à 12 personen

Taart
300 gr bruine suiker
3 eieren
3 dl zonnebloemolie
300 gr bloem
1 tl zuiveringszout
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel, plus extra om te bestuiven
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl zout
1/4 tl vanille-extract
300 gr geraspte wortel
100 gr walnoten, in kleine stukjes gehakt, plus extra, gehakt en ook hele, om te garneren, je kunt ook pecannoten gebruiken.

Roomkaasglazuur
400 gr poedersuiker (dit is al 200 gr minder dan het originele recept!)
100 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
250 gr roomkaas (mon chou)

Maak eerst het glazuur:
klop de poedersuiker en de boter in een diepe kom met de mixer op de middelste stand tot alles goed is vermengd. (het stuift heel erg en eerst denk je dit lukt nooit, maar gewoon doorgaan, dan komt het vanzelf goed).
Voeg de roomkaas toe en blijf kloppen op de middelste stand tot hij volledig is opgenomen. eerst krijg je rare klonten maar als je doorgaat wordt het vanzelf een mooi mengsel. Schakel nu naar de hoogste stand en klop nog 5 minuten tot het glazuur bleek en luchtig is. Kijk wel uit want als je te lang doorgaat kan het glazuur vloeibaar worden.
Zet het glazuur koel weg tot gebruik maar hou er rekening mee dat het weer eventjes op temperatuur moet komen om het makkelijk uit te kunnen smeren over de taart.

Voor de taart:
vet 3 taartvormen van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 170C.
Doe de suiker, eieren en olie in een kom en klop met de mixer tot alles goed is vermengd. Voeg geleidelijk bloem, zuiveringszout, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, zout en vanille-extract toe en blijf kloppen tot alles is vermengd.
Schep met een metalen lepel de geraspte wortel en walnoten erdoor tot ze gelijkmatig in het beslag zijn verdeeld.
Verdeel het beslag over de 3 vormen en strijk de bovenkant glad. Bak de taartbodems in de oven in 20-25 minuten goudbruin. Het gebak moet  terugveren als je op de bovenkant drukt. Laat de bodems eerst kort in de vorm afkoelen voordat je ze op een rooster zet om helemaal koud te laten worden.

Als het gebak helemaal is afgekoeld kun je de taart in elkaar gaan zetten. Leg een taartbodem op een taartschaal en verdeel er met een paletmes ongeveer een kwart van het roomkaasglazuur overheen.(Ik moet hier eerlijk zeggen dat ik geen paletmes heb. Maar met een kaasschaaf of koksmes kan het ook. Maar een paletmes is denk ik wel makkelijker...) Zet de tweede bodem erop en besmeer die ook met een kwart roomkaasglazuur. Zet de laatste taartbodem erop en smeer het overgebleven glazuur over de bovenkant en de zijkant van de taart. Verdeel de walnoten op de taart en bestuif hem met kaneel.

Dit is mijn persoonlijke favoriet. En dat wil best wat zeggen. :)

2 opmerkingen:

 1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to
  our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
  your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

  I hope to see you there soon!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb m vandaag gemaakt! Wel een kleinere versie, maar o o wat is het een lekkere taart!

  BeantwoordenVerwijderen