maandag 13 januari 2014

Gestoofde eendenbout met portjus en chocoladeganache

Hoofdgerecht, 4 personen (ben je met 2, gebruik dan gewoon 2 bouten en wat minder groenten)

Normaal gesproken ben ik altijd heel lang bezig met het zoeken naar het perfecte hoofdgerecht voor met kerst. Dit jaar zat ik toevallig in oktober of zo een oude Delicious door te bladeren van vorig jaar. Ik was nog helemaal niet bezig met het kerstdiner. Ik las dit recept en dacht meteen: die wordt het dit jaar! Nu heb ik dat al wel vaker meegemaakt, en over het algemeen komen er dan nog zoveel mooie gerechten voorbij dat het dan toch iets anders wordt. Deze keer dus niet. En het was de moeite, echt van zitten genieten!

3-4 el milde olijfolie
3 pastinaken, in grove stukken
2 winterpenen, in grove stukken
2 rode uien, in parten
1 pompoen, in grove stukken
10 takjes tijm
4 kleine eendenbouten (bv. Barberie-eend, dat is gewoon tamme eend)
1 liter kippenbouillon
2 bollen knoflook, horizontaal doorgesneden

ganache
200 ml rode wijnazijn
125 gr pure chocolade (min. 70% cacao)
150 gr ongezouten boter, in blokjes

portjus
1 sjalot, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
1 tl suiker
300 ml port
300 ml gevogeltefond

Verwarm de oven voor op 150C. Vet een royale ovenschaal in met olijfolie en verdeel de groenten en tijm over de bodem. Bestrooi met grof zeezout, zwarte peper en schenk er nog wat olijfolie over.
Braad de eendenbouten in de koekenpan in 1 el olijfolie op de velkant op matig vuur bruin en krokant. Bestrooi de bouten met peper en zout en doe ze bij de groenten in de ovenschaal. Voeg de kippenbouillon en de knoflook toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 3 uur in de oven.
(ik heb zelf op het eind de oven wat heter gezet, 180/190C, en de folie eraf gehaald om een bruin korstje te krijgen, blijf dan wel even opletten! Dat het niet aanbrandt.)
Kook voor de ganache de azijn met 100 ml water in tot 100 ml. Smelt de chocolade au bain marie. Roer de azijn door de warme chocolade en laat iets afkoelen tot lauwwarm. Klop er dan met mixer de boter door. Zet afgedekt minstens 2 uur in de koelkast. (Ik vond dit trouwens wel een enorme hoeveelheid ganache, had ook met de helft gekund, want dit was genoeg voor wel 10 personen.)
Verhit voor de portjus de sjalot, knoflook en tijm 2 min. in een sauspannetje of steelpan. Voeg de suiker toe en laat op halfhoog vuur smelten. Voeg dan de port en gevogeltefond toe (pas op, het is heet en het spat!) en kook in 5-10 min. in tot jusdikte. Breng op smaak en zeef.
Maak met 2 eetlepels quenelles van de ganache (maak er een soort eivorm van) en serveer de eend met de portjus en een quenelle er bovenop. Serveer de groenten in een aparte kom.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten