zondag 19 januari 2014

Chocoladecheesecake met zoute karamel

Gebak, 10 à 12 personen

100 gr ongezouten roomboter
200 gr digestive koekjes
275 gr pure chocolade, grofgehakt
600 gr stevige roomkaas naturel (mon chou)
125 ml crème fraiche
200 gr suiker
4 eieren
1 blikje gecondenseerde melk
2 tl zeezout

Hou er rekening mee dat je de karamel van tevoren moet maken, de dag van tevoren is het makkelijkst. Of je zorgt dat je ze sowieso op voorraad hebt natuurlijk :

Haal het papieren etiket van het blikje en leg het gesloten blikje in een diepe pan. Vul de pan met water en zet op het vuur. Breng aan de kook en laat ongeveer 2,5 uur koken. Zorg ervoor dat het blikje niet boven het water uitkomt. Als het nodig is moet je er tussendoor water bij doen. Als het blikje te droog kookt kan het ontploffen. Dit is géén grapje!
Haal het blikje uit de pan en laat helemaal afkoelen. Als je het openmaakt na afkoeling zul je zien dat de gecondenseerde melk is veranderd in dikke karamel (dulce de leche). Dit is echt het meest zalige spul dat er bestaat! Als ik het in huis heb kan ik er niet vanaf blijven en eet het het liefst met een lepel zó uit het blik.
Ongeopend blijft het nog maanden goed. Het is dus handig om er een paar tegelijk te koken.

Verwarm de oven voor op 150C.

Leg op de bodem van een springvorm van 24 cm een royaal stuk bakpapier (een stuk groter dan de bodem), zet de rand erop en sluit de vorm. Smelt in een steelpan de boter. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en meng ze met de gesmolten boter. Schep de kruimelmassa op de bodem van de springvorm en strijk en druk met de bolle kant van een lepel tot een gladde laag. Zet de vorm in de koelkast.
Smelt de chocolade au bain marie.
Terwijl de chocola staat te smelten kun je de roomkaas met de crème fraiche en de suiker romig kloppen met de mixer. Klop één voor één de eieren erdoor.
Spatel de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel en schenk het op de koekbodem.
Bak de cheesecake in 40-50 minuten in de oven, tot de bovenkant stevig voelt. Het midden van de taart mag nog zacht zijn. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en zet nog 1 uur in de koelkast. Een hele nacht in de koelkast maakt hem nóg lekkerder.
Schep de karamel uit het blikje in een kom en roer glad. Strijk de karamel uit over de cheesecake en bestrooi met zeezout. Verwijder de vorm.

Nog NOOIT zo'n lekkere cheesecake gehad!!!!!!!!!!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten