8 personen
275 ml karnemelk, op kamertemperatuur
500 g bloem, gezeefd
1 zakje gedroogde gist, 7 g
175 g roomboter, op kamertemperatuur
270 g lemon curd
1 vanillestokje, opengesneden
2 el gedroogde cranberry’s, grof gehakt
2 el amandelschaafsel (optioneel)
poedersuiker (optioneel)
Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren. Zorg ervoor dat de karnemelk op kamertemperatuur is, anders mislukt het rijzen. Verwarm evt. licht in een steelpannetje.
Doe een flinke snuf zout onder in de kom van een keukenmachine en voeg bloem, gist, karnemelk, 50 g boter en 1 flinke el lemoncurd toe (zout en gist moeten elkaar niet raken). Kneed in de keukenmachine (of met een mixer met deeghaken) tot een soepel deeg. Laat het afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
Schraap intussen met de punt van een scherp mes het merg uit het vanillestokje. Prak met een vork het vanillemerg en de cranberry’s door de resterende 125 g boter. Schep de cranberry-vanilleboter in een schaaltje en bewaar afgedekt in de koelkast.
Druk het deeg plat en rol het uit tot een lap van 30×34 cm. Bestrijk het deeg met de rest van de lemon curd, houd de randen vrij. Rol het deeg vanaf de lange kant op. Halveer de rol in de lengte en draai de 2 strengen met het snijvlak naar boven. Draai (twist) de strengen voorzichtig om elkaar en leg ze op een royaal met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi het brood met het amandelschaafsel en laat afgedekt nog 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het brood in de oven in 25-30 min. goudbruin en gaar.
Bereiden: leg de lemon twist op een schaal en bestrooi met poedersuiker. Snijd het brood in plakken en geef de cranberry-vanilleboter erbij.
Dit is dus precies waarom je zelf iets bakt in plaats van naar de winkel te gaan. Belachelijk lekker én ook nog iets om echt trots op te zijn als je het uit de oven haalt! Het recept geeft aan dat het voor 8 personen is, maar ik kan u melden dat wij dit hele brood met 2 personen hebben weggewerkt😋
Geen opmerkingen:
Een reactie posten