zondag 19 maart 2017

DE salade van 2017!

Hoofdgerecht, 2 personen
Bijgerecht, 4 personen

Voor in de oven:
1 kleine bloemkool, in roosjes
1 venkelknol, in dunne schijven
2 grote uien, in ringen
1 teen knoflook, geperst
2 verkruimelde chilipepers
4 el olijfolie

Voor de dressing:
1 tl mosterd
de schil van 1 ingemaakte citroen
5-6 takjes dragon
3-4 el wittewijnazijn
1 teen knoflook
ca. 100 ml lichte olie

Voor de salade:
klein bosje peterselie, fijngehakt
paar takjes dragon, fijngehakt
1 doosje cherrytomaten
1 bakje kalamata-olijven
75 gr waterkers, zonder harde stelen

Verwarm de oven voor met de grill erbij aan tot 180C.
Meng alles voor de oven in een braadslee of op een bakplaat en breng op smaak met zout en peper. Bak ongeveer 35 minuten, schep af en toe om.

Mix de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer of in de blender en verdun met een paar druppels water. Breng op smaak met peper en zout.

Meng de koude ingrediënten door de geroosterde groenten en druppel de dressing erover. Serveer direct.

Ik weet dat 2017 nog niet zo oud is, maar toch weet ik nu al dat deze salade DE salade van dit jaar is en blijft.
Voor de mensen die niet weten wat ze moeten koken als ze eens een keer vegetarisch willen eten: KOOK DIT!
Voor de mensen die al vegetarisch zijn: KOOK DIT!!
Voor alle mensen die van lekker eten houden: KOOK DIT!!!
Van keukenheldin Yvette van Boven uit haar boekje Nog meer uit Van Bovens oven. Ligt gewoon in de winkel, dus als ik jou was zou ik die even gaan kopen!
Zelf noemt ze deze salade goddelijk en daar kan ik haar alleen maar gelijk in geven! De salade doet het prima als hoofdgerecht, eventueel met een bol buffelmozzarella of burrata erbij, maar je kunt hem ook als bijgerecht serveren bij bijvoorbeeld een kippenpoot of zo. Wij eten hem zelf zonder al die fratsen en zijn dan dik tevreden!

Over de ingrediënten: in plaats van de schil van een ingemaakte citroen gebruik ik ook vaak wat geraspte citroenschil. Van een gewone citroen dus.
Als je geen dragon kunt krijgen kun je ook dille gebruiken, maar dragon is wel echt lekkerder!
Ik gebruik persoonlijk eigenlijk nooit de grill, maar zet de oven op de heteluchtstand op 200C.
De waterkers laat ik meestal weg, maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten!


















Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen