dinsdag 24 juli 2012

DE zomersalade van 2012

Hoofdgerecht: 2 à 3 personen (eventueel 4, wij eten dit met zijn 2-en)
Voorgerecht: 4 à 5 personen

3 stengels bleekselderij, heel schuin in heel dunne plakjes
1 venkelknol, schoongemaakt, vertikaal gehalveerd en flinterdun gesneden
het sap van een 1/2 citroen
1 klein handje platte peterselieblaadjes
3 el pitten (pompoen, zonnebloem, pijnboom, wat je wil) geroosterd
flinke hand walnoten, geroosterd
150 gr parmezaanse kaas, of oude comté, in lucifers
10 dadels, ontpit en in reepjes

Dressing:
2 el olijfolie extra vierge
2 el walnootolie
het sap van een 1/2 citroen
zout en zwarte peper

Lekker knapperig brood voor erbij

Meng de bleekselderij en de venkel in een kom, hussel ze om met citroensap tegen het verkleuren. Voeg dan alle andere ingrediënten toe en schep alles om tot een mooie salade.
Maak de dressing door de olieën in een dunne straal door het citroensap te kloppen en breng op smaak met zout en peper.Giet de dressing over de salade en schep goed door. Serveer direct.

Volgens het originele recept serveren met knisperdroge witte wijn, maar met een roseetje gaat het ook prima!

Alwéér een topper van Yvette van Boven! Uit haar geweldig leuke kookboek ZOMER. Nou, zomerser wordt het niet!

Op vakantie heb ik deze salade ook een keer gemaakt met peer en hele dunne plakjes rauwe courgette, omdat ik geen venkel kon krijgen. Ook zeer geslaagd.
Ook lekker met Père Josephkaas en inderdaad met parmezaan, maar met Comté sloeg hij echt alles. Dus als je dat kan krijgen....

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen