zondag 17 april 2011

Doperwtenrisotto

hoofdgerecht
2-3 personen

olijfolie
1 ui, in ringen of stukjes
1 venkelknol, in blokjes (bewaar wat plukjes groen)
200 gr risottorijst
125 ml witte wijn
1 liter hete groenten- of kippenbouillon
grote handvol doperwten (vers of diepvries)
grote handvol geraspte parmezaanse kaas
bosje munt, fijngesneden
bosje bieslook, fijngeknipt
klontje boter

Verhit de olijfolie in een grote pan met zware bodem op middelhoog vuur. Voeg de ui en de venkel toe, strooi er wat zeezout over en bak een paar minuten tot de ui wat zacht is geworden.
Doe de rijst erbij en bak een paar minuten mee. Schenk de witte wijn erbij en roer tot deze is opgenomen. Begin dan soeplepel voor soeplepel de bouillon erbij te doen. Voeg steeds pas een nieuwe lepel toe als de vorige bijna helemaal is opgenomen. Blijf roeren!
Kook de risotto zo ongeveer 20-25 minuten of tot je hem beetgaar genoeg vindt.
Voeg dan de doperwten toe met eventueel nog wat bouillon, roer nog even door en voeg dan zout en peper naar smaak toe en het grootste gedeelte van de kaas. Hou nog wat apart om te bestrooien. Doe er ook nog een klontje boter door.
Roer nog even goed door. Mocht de risotto nu te dik en stijf worden dan kun je er nog wat bouillon bij doen.
Schep de risotto op en strooi er de overgebleven kaas nog over en de munt en bieslook. Om het helemaal af te maken kun je er nog een lepel lekkere groene extra vierge olijfolie overheen druppelen.

Smullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen