zondag 13 november 2011

Sinaasappel-saffraantiramisu met kaneelslagroom

Nagerecht
4/5 personen, met wat goeie wil ook wel 6

Sinaasappelsiroop:
sap van 3 sinaasappels, ongeveer 100 ml
rasp van 1 sinaasappel
100 ml water
200 gr suiker

Saffraanpudding:
1 envelopje/buisje saffraan
5 dl melk
1/4 tl vanille-extract
5 eidooiers
200 gr fijne kristalsuiker
40 gr bloem
40 gr maizena

1 pak lange vingers
200 ml slagroom
2 el kaneelsuiker, of gewone suiker en kaneel naar smaak

Doe alle ingrediënten voor de siroop in een steelpan en breng al roerend aan de kook tot de suiker helemaal is opgelost. Laat kort even koken, haal van het vuur en laat afkoelen. Als de siroop is afgekoeld even zeven om de schil eruit te krijgen.

Doe voor de saffraanpudding 4 dl melk met de vanille en saffraan op halfhoog vuur en breng langzaam aan de kook.
Klop de eidooiers, suiker, bloem, maizena en de overgebleven melk in een kom door elkaar tot een glad mengsel.

Giet een beetje van de hete melk door het eimengsel en roer goed. Voeg al roerend alle hete melk toe tot alles goed is vermengd en glad is.

Giet de eiermelk weer in de pan en breng al roerend met een garde op laag vuur aan de kook. Laat de pudding steeds roerend in 5 tot 10 min binden. Giet hem in een schaal en leg plasticfolie rechtstreeks op de pudding, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen.

Verdeel de lange vingers over de bodem van een niet al te grote schaal en besprenkel met de gezeefde sinaasappelsiroop. Verdeel de helft van de pudding erover en maak nog een laag lange vingers met siroop. Verdeel hier de andere helft pudding over. Zet een paar uur in de koelkast om goed op te stijven.

Klop kort voor het serveren de slagroom stijf met de kaneelsuiker en verdeel een dikke laag over de pudding. Snijd in stukken en dien op.

Zelf bedacht! En lekker dattie is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten