zaterdag 7 mei 2016

Zoute-karameltaart met chocoladeganache en oreobodem

gebak, 8 à 10 personen

Bodem:
2 rollen oreokoekjes
100 gr ongezouten roomboter

Zoute karamel:
200 gr suiker
65 ml water
120 ml slagroom
90 gr boter
1 tl zeezout

Chocoladeganache:
200 gr pure chocolade
200 ml slagroom

Ook nodig:
Een bakvorm, liefst met losse bodem. Dat hoeft niet per sé, maar het serveert wel mooier als je de taart uit de vorm kunt halen. De vorm moet niet te groot zijn, 20 of 24 cm. Het kan wel groter, maar dan krijg je een heel plat taartje met bijna geen zijkanten. Of je moet meer koekjes gebruiken natuurlijk. Vergeet dan niet om ook de hoeveelheid boter aan te passen!

Maal voor de bodem de oreokoekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje en schenk bij de fijngemalen koekjes. Roer goed door elkaar en druk het mengsel uit in de bakvorm. Zorg ervoor dat de rand mooi dik wordt. Zet in de koelkast en laat goed koud worden! Heb je nou geen keukenmachine, dan kun je de koekjes ook in een plastic zak doen en er dan met een deegroller of iets anders zwaars op slaan. Ook nog goed als uitlaatklep!

Maak dan de karamel:

Doe de suiker met het water in een pannetje met dikke bodem en zet op hoog vuur. Raak het pannetje niet meer aan, niet roeren. De suiker zal oplossen, het mengsel gaat koken en uiteindelijk zal de suiker karameliseren en steeds bruiner worden. Hoe donker je het laat worden is aan jou, als het maar niet verbrandt. Bij mij begon het de laatste keer een beetje aangebrand te ruiken, toen heb ik het pannetje meteen van het vuur gehaald, maar het smaakte superlekker! Ben voorzichtig in dit stadium want de suiker is echt loeiheet, je verbrandt zo je vingers.
Haal het pannetje dus van het vuur, en schenk er de slagroom bij, let op het kan spatten! Nu begint het enorm te sissen en te bruisen en omdat de slagroom koud is ontstaan er klonten. Dat maakt niks uit, gewoon terug op het vuur zetten en roeren tot het weer glad is.
Doe nu de boter erbij en roer tot die helemaal is gesmolten. Roer het zeezout erdoor. Haal van het vuur en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de karamel dikker worden. Je kunt hiermee een handje helpen door het pannetje in een bodem koud water in de gootsteen te zetten.
Schep de karamel in de koekjesbodem en zet terug in de koelkast.



Maak nu de chocoladeganache:

Doe de slagroom in een steelpannetje en laat aan de kook komen. Draai bij de eerste bubbels het vuur uit en doe de fijngehakte chocolade erin. Roer tot de chocolade is gesmolten en je een mooi glad mengsel hebt. Laat de ganache afkoelen, hij zal dan vanzelf dikker worden. Ook hier kun je dit sneller doen door het pannetje in een bodem koud water te zetten.
Giet de ganache over de karamel en zet terug in de koelkast om op te stijven. 
Strooi voor het serveren nog wat zeezout over de taart.

De karamel maak ik zelf want dat vind ik leuk maar er is ook een andere manier. Je kunt namelijk ook karamel maken door een gesloten blikje gecondenseerde melk in een pan water ongeveer 2,5 uur te koken. Dat is ook heel lekker! Zit trouwens geen zout in. Men noemt dit ook wel "de snelle manier", maar ik vind 2,5 uur koken niet echt snel. Als je de karamel écht zelf maakt ben je in 15 minuutjes klaar, je bespaart op je energierekening en je bent nog trots op jezelf ook. Ik zie alleen maar voordelen.

Mijn buurvrouw zegt dat deze taart de natte droom is van iedere vrouw. Dus tegen alle vrouwen zeg ik: maken deze taart! En tegen alle mannen zeg ik: maken deze taart!
















Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen