zondag 25 november 2012

Mary's English Teacakes (negerzoenen)

Okee, je moet wel echt een fanaat zijn om zelf negerzoenen te gaan staan maken, ik weet het. Het is veel werk en je moet er ook nog een speciale vorm voor kopen. Maar ik vond het zó ontzettend leuk om te doen dat ik het recept toch hier op m'n blog ga zetten. En ze zijn in niets te vergelijken met die nietswegende dingen die je in de supermarkt koopt.
Met dank aan The Great British Bake Off en natuurlijk the Queen of British Pastry Mary Berry.



Voor 6 stuks:

Voor de buitenkanten:

400 gr chocolade, dit kan zijn pure (zoals op de foto) maar ik heb ze ook gemaakt met melkchocola en vond dat eigenlijk nóg lekkerder (Tony's chocolonely).

Voor de koekjesbodems:

50 gr volkorenbloem
50 gr tarwebloem
snufje zout
1/2 tl bakpoeder
25 gr fijne kristalsuiker
25 gr ongezouten roomboter, in klontjes
1- 2 el melk

Voor de marshmallow:

3 eiwitten, op kamertemperatuur
150 gr fijne kristalsuiker
2 el golden syrup (nóg lekkerder is ahornsiroop!)
merg van een 1/2 vanillestokje

Extra nodig:
siliconenvorm met 6 halve bollen erin van 7-7,5 cm doorsnee (zie foto)
uitsteekvorm voor de koekjes met een doorsnee van 7-7,5 cm (je kunt hier bv een glas voor gebruiken)
2 wegwerpspuitzakken (er zijn wegwerpspuitzakken te koop inclusief verschillende spuitmondjes, dat is een aanrader!)
 
 
 
 

Ik kon deze vorm in geen enkele kookwinkel hier in de buurt krijgen, dus ik heb hem besteld via internet. (bakvormen.nl)

Smelt 300 gr van de chocolade au bain marie. Laat even staan om een beetje af te koelen en een beetje dikker te worden. De chocolade moet niet meer te vloeibaar zijn maar zeker ook niet te koud! Check regelmatig!!

Maak de koekjes:
doe de volkorenbloem en de tarwebloem , zout, bakpoeder, suiker  en de klontjes boter in een keukenmachine. Pulseer tot het mengsel eruitziet als fijn broodkruim.
Stort op het aanrecht en maak er een kuiltje in . Doe daar 1 el melk in en werk het door het mengsel tot het gaat samenhangen en je een deegbal krijgt. Is het mengsel echt te droog doe er dan een klein beetje melk extra bij.

Strooi een klein beetje bloem op je werkvlak en rol de deegbal uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik. Steek er 6 rondjes uit. Je kunt tussendoor het deeg steeds opnieuw uitrollen om nieuwe rondjes uit te steken als het niet in één keer lukt (mij lukt dat namelijk nooit).
Leg de koekjes op een stuk bakpapier en prik er met een vork gaatjes in. Zet 15 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160C.
Bak de koekjes 10-12 minuten. NIET langer want dan worden ze keihard. Leg ze op een rooster en laat afkoelen.

Als intussen de chocolade goed is, doe dan 1 el chocola in elke halve bol en verspreid het met de achterkant van een lepel over de hele binnenkant. Er moet genoeg chocola inzitten zodat de schaal niet te dun wordt, maar je moet er ook nog redelijk makkelijk doorheen kunnen bijten, of doorheen kunnen prikken met een vorkje straks.
Neem er de tijd voor, zodat de chocola dikker kan worden terwijl je ermee bezig bent en dat niet alles naar de bodem loopt. Ik had de eerse keer de chocola te lang af laten koelen en terwijl ik ermee bezig was werd hij te stijf en te korrelig om er nog iets mee te kunnen. Als dat gebeurt kun je de chocola gewoon opnieuw au bain marie smelten. Ik liet de pan met water voortdurend op een heel laag vuurtje opstaan, gebruiksklaar zeg maar, en verderop moet je ook nog een keer smelten.
Laat opstijven (niet in de koelkast want dan worden ze dof).

Je hebt nog best wat gesmolten chocola over nu. Als die intussen te dik of te stijf is geworden kun je die dus gewoon opnieuw smelten. Besmeer de afgekoelde koekjes helemaal met de chocolade, bv met een kwastje en leg ze met de minst platte kant naar beneden op een stuk bakpapier. Laat drogen.

Nu ga je de marshmallow maken. Dit gaat net als de chocola au bain marie. Zet een pan op met een laagje water erin en breng dat aan de kook. Zet een kom of schaal op de pan (de bodem mag het water niet raken). Doe alle ingrediënten voor de marshmallow in de kom en mix met een handmixer 6-8 minuten totdat het mengsel dik, glossy en heel stijf is! Haal de kom van de pan af en mix nog een paar minuten om af te laten koelen. Laat nu helemaal koud worden en lepel het in één van de spuitzakken. Als jij dit stadium doorkomt zonder op zijn minst een paar lepels van dit spul te eten dan heb je meer zelfbeheersing dan ik.

Smelt de overgebleven 100 gr chocola, dit kun je in dezelfde pan doen als de andere chocola. Lepel dit in de andere spuitzak. Heb je een spuitzak waar de punt al vanaf is dan is de opening waarschijnlijk veel te groot en dan is het een goed idee om een spuitmondje te gebruiken met een kleine opening. Vouw de punt of het spuitmondje omhoog zodat de chocola er niet uitloopt en zet rechtop in een glas of iets dergelijks om een beetje te laten afkoelen en dikker te laten worden.

Nu ga je de teacakes in elkaar zetten:

Als je spuitzak met marshmallow nog geen opening heeft knip er dan een stukje vanaf zodat je een opening van ongeveer 2 cm hebt. Vul alle halve bollen op met marshmallow tot aan de rand. Daarna heb je waarschijnlijk nog best wat marshmallow over. Dit kun je best zó uit de spuitzak in je mond knijpen. Doe je dit niet, dan heb je meer zelfbeheersing dan ik.

Haal de koekjes van het bakpapier af en leg ze met de gladste kant onder op een schoon stuk bakpapier. Neem de spuitzak met chocola en breng wat chocola aan op een koekje, in het midden en langs de rand. Plaats het koekje met de chocola naar beneden op de marshmallow en duw een beetje aan. De marshmallow moet er natuurlijk niet uitpuilen. Waarschijnlijk is er nu nog een randje open, vul dit op met chocola. Je kunt het glad maken met bv een mesje. Doe dit met alle koekjes.
Laat staan om hard te worden. Een uurtje of zo.

En dan het leukste: uit de vorm halen! Niet bang zijn dat het kapot gaat, want dat gaat het niet. Plop ze er gewoon voorzichtig uit. Eventueel de randjes voorzichtig bijsnijden en TADAAAA:

Zelfgemaakte negerzoenen. Vies lekker gewoon!


















4 opmerkingen:

  1. die wil ik ook!!(Hannah)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb het ook gezien op Great British Bake Off! Wil het ook zo graag maken, maar vind nergens zo'n vorm...
    Hoe heb je die besteld? En hoeveel kostte het?

    Ze zien er wel super uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anneleen, ik heb hem besteld op bakvormen.nl, de prijs weet ik niet meer, maar dat kun je makkelijk even opzoeken op die site. Succes!

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen