zondag 25 november 2012

Appel-kaaspastei

Hoofdgerecht
4 personen

8 velletjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
1 groentenbouillon blokje
300 gr vastkokende aardappels, in 5 mm dikke schijfjes
2 zoete, knapperige appels, zoals Fuji , Gala of Kanzi, in dunne schijfjes
2 sjalotten, in dunne ringen
200-250 gr oude kaas, geraspt
2 takjes tijm, blaadjes
1 ei, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 190C.
Leg 4 velletjes bladerdeeg op elkaar op een groot stuk bakpapier en rol met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 25 cm lang en 20 cm breed. Doe hetzelfde met de andere 4 velletjes. Snijd ze netjes bij zodat je echt rechte rechthoeken hebt.
Vul een pan met kokend water en doe er het bouillonblokje bij. Voeg de aardappels toe en kook ze 3-4 minuten. Giet af en laat droog stomen.
Leg een stuk bakpapier met deegrechthoek op een bakplaat. Leg de helft van de aardappels in een enkele laag op het deeg. Laat aan elke kant een rand vrij van 2 cm. Bestrooi met zout en peper. Verdeel er de helft van de appelschijfjes over en bestrooi met de helft van de sjalot, kaas en tijmblaadjes. Leg hierop nog een laag aardappels, zout, peper, appels, sjalot, kaas en tijm.
Bestrijk de deegranden met wat ei en leg de 2e deeglap erop. Trek en vorm hem voorzichtig over de vulling heen. Druk de randen op elkaar met een vork, of je vingers.
Kerf de bovenkant van het deeg in, bestrijk met ei en bak de pastei 30-40 minuten, tot hij goudbruin en opgeblazen is.

Je kunt er bv chutney bij eten, maar persoonlijk vond ik hem overheerlijk zonder iets erbij!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen