zondag 9 september 2012

Tarte tatin van aubergine, rode ui en pijnboompitten

hoofdgerecht
4 personen

voor het deeg

300 gr bloem
snuf zout
150 gr boter, in blokjes
1 eidooier
1 el tijmblaadjes

voor de vulling

2 aubergines
4 rode uien
olijfolie
2 el rietsuiker
2 el pijnboompitten
1 el salie, fijngehakt
peper en zout
75 gr feta, verkruimeld

extra nodig:

keukenmachine
taart/vlaaivorm van 23 cm

Verwarm de oven voor op 180C.
Maak het zanddeeg: Meng de bloem met het zout in de keukenmachine, voeg de blokjes boter toe en pulseer een paar keer tot er grove korrels ontstaan. Doe de dooier en de tijm erbij en pulseer nog een paar keer. Voeg een el ijskoud water toe en pulseer een paar laatste keren tot het deeg net samenhangt. Ik maak het altijd af met mijn handen, en voeg eventueel nog een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Kneed zo kort mogelijk, het deeg wordt het lekkerst als het koud blijft. Maak er een bal van, pak in in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.

Snijd de aubergine in plakken. Beleg een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de plakken aubergine licht met olijfolie en leg op de bakplaat. Bestrooi met zout en peper, keer alles om en bestrooi de andere kant ook met zout en peper. Bak in 20 minuten of iets langer mooi gaar. Keer ze na een kwartier om de andere kant ook even te bruinen.
Snijd intussen de uien in ringen en fruit zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper en roer af en toe door.
Knip een cirkel uit een vel bakpapier op de maat van de bodem van de vorm. Giet wat olijfolie in de bakvorm, leg het vel papier erop, giet er nog wat olie op en smeer het goed uit, ook de zijkanten.
Bestrooi de bodem met de rietsuiker en pijnboompitten. Beleg hem mooi dakpansgewijs met de aubergineplakjes en uiringen en strooi er steeds wat gehakte salie door.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel en druk dat op de groenten in de bakvorm. Stop de randen goed in . Maak een gaatje in het midden zodat het vocht kan verdampen.
Bak de taart 35 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is en de groenten gekaramelliseerd zijn.
Laat de taart 5 minuten op het aanrecht rusten. Keer hem op een groot bord en bestrooi met de feta. Dien meteen op.

En alweer een pareltje van Yvette van Boven. Uit haar geweldige kookboek Zomer. Ik heb ontdekt dat korstdeeg mijn favoriete deeg is. Lijkt een hoop werk maar als je het een paar keer gedaan hebt is er niks aan. Door de rietsuiker wordt de rand kleverig en zoet en gekaramelliseerd. Zooooo lekker!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen