zondag 9 september 2012

Limoenvlaai

gebak
8 personen

8 eidooiers
2 blikjes van 400 ml gecondenseerde melk
sap en geraspte schil van 5 limoenen en een beetje extra schil voor de garnering
250 ml slagroom

korst

een rol Digestive koekjes
200 gr boter, gesmolten

extra nodig

een taart/vlaaivorm van 23 cm doorsnee
keukenmachine


Verwarm de oven voor op 170C.

Voor de korst:

Breek de koekjes in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Maal fijn. Giet terwijl de motor draait de gesmolten boter erbij. Druk dit mengsel op de bodem van de vorm en tegen de rand en druk aan met de achterkant van een lepel tot de korst glad en stevig is.

Bak de bodem 20 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Laat hem helemaal koud worden.

Schakel de oventemperatuur terug naar 150C.

Voor de vulling:

Doe de eidooiers met de gecondenseerde melk, het limoensap en -rasp in een kom en klop met een garde tot alles gelijkmatig is vermengd. Het mengsel zal vanzelf dikker worden.

Giet deze vulling in de koude vlaaibodem en bak 20-30 minuten in de oven. De vulling moet stevig zijn als je erop drukt, maar in het midden nog wat zacht blijven (niet wiebelig!).
Laat de taart helemaal koud worden en zet daarna nog afgedekt minstens een uur of tot de volgende dag in de koelkast.

Klop vlak voor het aansnijden de slagroom stijf met suiker naar smaak, strijk uit over de vlaai en garneer met limoenschil.

Zaaaaaalig.Meteen favoriet. Heel makkelijk te maken maar kost wel tijd vanwege het laten afkoelen tussendoor. Dag van tevoren maken dus. Everybody will love you.
Een recept uit het Hummingbird bakboek, wat een absolute aanrader is. Als je die foto's uit dat boekje ziet dan MOET je wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen