zondag 20 november 2011

Snel brood (soda bread)

225 gr patent tarwebloem
225 gr volkorenbloem
1 tl zuiveringszout
1 tl zout
350 ml karnemelk

Verwarm de oven voor op 220C (hetelucht). Zorg alvast dat je een stuk werkblad vrij hebt en strooi er een hand bloem op.
Zeef alle bloem boven een kom en doe er het zuiveringszout en het zout door. Maak een kuiltje in het midden en giet er langzaam de karnemelk door terwijl je met een pollepel roert. Als het enige samenhang begint te vertonen maak er dan met je handen een bal van op je met bloem bestoven werkblad. Niet teveel kneden.
Het deeg moet zacht, maar niet al te nat zijn. Maak er een dikke, ronde schijf van en kerf er met een scherp mes een kruis in.
Bak het brood 15 minuten op 220C en dan nog 30 minuten op 200C. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Laat het brood even 10 minuten of zo rusten voor je het aansnijdt.

Een lekker snel brood voor diegenen die heerlijk warm knapperig brood vers uit de oven heerlijk vinden, maar geen zin hebben in eindeloos kneden en rijzen, en kneden en weer rijzen. Dit heb je zo voor elkaar en je hoeft er geen rare dingen voor te doen. Ideaal voor de zondaglunch met een lekkere kaas en wat echte boter met fleur de sel. Je kunt ook alleen gewone bloem gebruiken, voor een witter brood.
Zuiveringszout hebben ze tegenwoordig vaak bij de supermarkt, maar zo niet dan kun je het ook krijgen bij de toko of de natuurwinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten