zondag 25 september 2011

Aziatische gehaktballetjes

Hoofdgerecht 2/3 personen
Hapje 4/6 personen

300/400 gram goede kwaliteit gehakt (liefst 85% varkensvlees)
1 stengel citroengras, taaie delen eraf, fijngehakt
stuk gember van 3 à 4 cm, geraspt
half uitje, fijngehakt
een rode peper, fijngehakt
klein bosje koriander, blaadjes fijngehakt
1 ei
peper en zout naar smaak
1 à 1,5 knäckebrot, fijngestampt, of gebruik paneermeel, beschuit of oud broodkruim
olijfolie
sweet chilisaus, voor erbij

Meng alle ingrediënten behalve de sweet chilisaus en de olijfolie door elkaar en kneed met je handen tot een egale massa. Maak er dan met natte handen balletjes van.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op hoog vuur in 4/5 minuten bruin. Zet het vuur lager en bak de balletjes verder tot ze gaar zijn. (check na 10 minuten door er ééntje doormidden te snijden).
Heerlijk als hapje maar ook als hoofdgerecht met bv de kikkererwtensalade en/of de aubergine met harissa en honing, beide recepten ook op dit blog te vinden!

Vergeet rundergehakt. En al helemaal máger rundergehakt. Wil je echt lekkere balletjes, ga dan voor gehakt met een hoog percentage varkensvlees. In de supermarkt verkopen ze dat niet, dus zoek een goeie slager bij jou in de buurt en maak de meest lekkere, malse balletjes die je ooit hebt gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten