dinsdag 9 februari 2016

Bruschetta met prosciutto, buffelmozzarella en geroosterde tomaat

Voor 2 vraatzuchtige personen

1 stokbrood, in sneetjes
lekkere ham, bv. Italiaanse prosciutto of Spaanse Pata negra
buffelmozzarella, 2 bollen
4 tot 6 tomaten, gehalveerd
olijfolie
peper en zout
eventueel 2 tenen knoflook, fijngesneden
eventueel wat basilicumblaadjes voor erop

Verwarm de oven voor op 220C.
Doe de tomaten in een braadslee met een flinke scheut olijfolie, zeezout en zwarte peper uit de molen en eventueel de fijngesneden knoflook. Schep door elkaar en zet 20-25 minuten in de oven tot de tomaten sissen en flink zijn gekrompen.
Verhit intussen een grillpan tot gillend heet. Bestrijk de sneetjes brood met olijfolie en grill ze tot ze zwarte streepjes hebben en van buiten lekker knapperig zijn maar van binnen nog lekker zacht.

Zet de braadslee met de tomaten en de prosciutto, mozzarella en sneetjes brood op tafel en maak je eigen broodjes: eerst de ham, dan tomaat en mozzarella erbovenop en eventueel nog wat basilicum.

Dit vinden wij hier thuis zó godsgruwelijk lekker dat we niet eens ons best doen om het als voorgerecht of hapje te eten. Wij eten dit als hoofdmaaltijd en zitten dan onbeschaamd te schransen.

Pastinaaksoep met peterselie-olie

Voorgerecht, soep, 4 personen

Soep: 
60 gr roomboter
3 tenen knoflook
125 gr ui, fijngesneden
1 l groentenbouillon
500 gr pastinaak, geschild, in blokjes
200 gr knolselderij, geschild, in blokjes

Peterselie-olie
handvol platte peterselie
75 ml olijfolie
1 teen knoflook

Pureer voor de peterselie-olie de peterselie, olijfolie en knoflook met een snuf zout in de blender of met de staafmixer.

Verwarm voor de soep de boter in een soeppan. Bak hierin de knoflook en ui 10-15 minuten op laag vuur goudgeel en zacht. Voeg de bouillon, pastinaak en knolselderij toe, breng aan de kook en laat 30 min. zachtjes koken. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Sprenkel er de olie over en serveer.

Ah, soep. Altijd goed. Altijd makkelijk. Altijd lekker. En zeker deze!

Chili met chocolade

Hoofdgerecht, 4 personen

2 el olijfolie
2 uien, gehakt
1 groene paprika, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 droge chorizo van 250 gr, in blokjes
1/2 tl chilipoeder of naar smaak
1 el komijnpoeder
1 el oregano
1 tl kaneel
2 blikken tomatenblokjes
sap en rasp van 1 limoen
1 el pepers uit pot, grof gehakt
800 gr bonen, gemengd*
1 klein blikje mais
50 gr extra pure chocolade
zeezout en zwarte peper uit de molen
de blaadjes van een bosje koriander
rijst of brood voor erbij

Verhit de olijfolie in een zware braadpan en smoor de ui erin tot het zacht is. Voeg de paprika, knoflook en chorizo toe en bak 5 minuten mee. Voeg dan de specerijen toe en de blikken tomaat.

Breng de saus aan de kook. Draai dan het vuur lager en laat afgedekt 30 minuten zacht smoren. Roer af en toe. Voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.

Voeg op het laatst de limoenrasp en -sap, pepers, bonen en de mais toe en warm even mee. Draai het vuur uit en roer de chocolade erdoor. Laat de saus nog 5 minuten met de deksel op de pan staan en proef dan op zout en peper. Kans is groot dat er bijna niks meer bij hoeft. Knip de koriander erboven en roer het erdoor.

Kook intussen genoeg rijst voor 4 personen of serveer er lekker brood bij.

Best chili ever. Natuurlijk van Yvette van Boven. Zij heeft nu ook een kookprogramma op tv: Koken met Van Boven. Als je geïnteresseerd bent kun je alle afleveringen terugkijken én alle recepten opzoeken op de website van NPO. Ik zou het doen als ik jou was!

*er zijn ontzettend veel verschillende soorten bonen te koop, maak een mooi mengsel van in totaal 800 gram (bijvoorbeeld zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten, cannellinibonen, zwarte-ogenbonen etc.).








Pittige viskoekjes met gembermayonaise

Voorgerecht, 4 personen

300 gr gerookte zalm- of forelfilet
400 gr gekookte en fijngestampte aardappels, goed koud
4 bosuitjes, in ringen
1 el groene Thaise currypasta
1 kleine rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
2 el verse koriander, fijngehakt
1 ei, losgeklopt
zout en peper naar smaak
75 gr bloem
zonnebloemolie
2 el ingemaakte roze sushigember
1 el gembernat
ca. 150 gr mayonaise

Verwijder het vel van de vis en verdeel in kleine stukjes. Doe in een kom met de aardappel, bosui, currypasta, rode peper, koriander en ei. Voeg zout en peper toe en meng alles met een vork. Vorm er met vochtige handen kleine burgertjes van. Laat ze in de koelkast minstens 30 minuten opstijven.

Roer intussen in een schaaltje de mayonaise, gember en gembernat door elkaar. Als je dat lekker vindt kun je natuurlijk meer gember toevoegen! Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Schud de bloem in een diep bord en meng er wat zout en peper door. Wentel de viskoekjes door de bloem en schud het teveel eraf. Verhit in een grote koekenpan 3 cm olie op middelhoog vuur. Bak de viskoekjes 2 min aan elke kant tot ze goudbruin en knapperig zijn en serveer met de gembermayonaise.

Ooooooooww, dit is zó lekker!! En ik vermeld hier trots dat ik dit een keer gemaakt heb toen ik iemand te eten kreeg die chef-kok is van beroep en nog Italiaan is bovendien en dat hij het meteen in het restaurant op de kaart heeft gezet.
Dit is een ideaal voorgerecht, want je kunt het helemaal van tevoren maken en je hoeft het alleen nog maar even te bakken. Niet vergeten om ze dan wel nog even door de bloem te halen! Ik ben dat laatst een keer vergeten en dan vallen ze bijna uit elkaar in de pan, ze bakken niet goed en het ziet er dan niet meer uit, heel jammer. Maar nog steeds lekker. Dat wel.






zondag 7 februari 2016

Falafelwraps

Hoofdgerecht, 2 personen

4 tortilla's
2 bakjes falafel*
1 rode paprika, in blokjes
2 tomaten, in blokjes
lente-uitjes, in ringetjes
koriander, fijngehakt
hüttenkäse, klein bakje
zoete chilisaus
salsa
peper en zout
scheutje olijfolie

Meng de tomaten, paprika, lente-uitjes en gehakte koriander in een kom, doe er een scheutje olijfolie bij en breng op smaak met peper en zout.
Doe de hüttenkäse in een kommetje en overgiet met chilisaus.
Bak de falafel in een koekenpan aan beide kanten goudbruin. Verhit intussen een andere koekenpan en bak de tortilla's tot ze lekker warm zijn (in de magnetron kan ook). Bewaar onder een theedoek om ze warm te houden.
Leg een warme tortilla op een bord en smeer er wat salsa op. Verdeel er wat tomaten-paprikamengsel over en leg daar de falafel op. Verdeel hierover wat hüttenkäse naar smaak en rol de tortilla op. Smeer nog wat salsa over de wrap. Herhaal dit tot de tortilla's op zijn. Als je tomatenmengsel overhebt schep je dat er lekker naast.

Echt een blijvertje dit! Supermakkelijk en errrrrug lekker. Uit het kookboek Jamie in 15 minuten. Van Jamie moet je de salsa én de falafel zelf maken. Niet te doen in 15 minuten vind ik. En waarom zou je? Op deze manier ben je écht in 15 minuten klaar!

*Falafel wordt gemaakt van kikkererwten. Ik koop altijd de biologische falafel van AH, en eerlijk gezegd heb ik nog nooit andere geprobeerd omdat ik deze heel lekker vind.




Gestoofde appels met kaneel, kruidnagel en crème fraiche

Nagerecht, 4 personen

4 appels, liefst zure
5 tot 6 el suiker, of naar smaak
1 el boter
sap en rasp van 1 sinaasappel
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
crème fraiche

Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in partjes. Doe ze in een pan (ik gebruik hiervoor een hapjespan of koekenpan), bestrooi met de suiker, leg de el boter erop, doe het sinaasappelrasp en -sap erbij en ook de kruidnagels en het kaneelstokje. Leg een deksel op de pan en kook de partjes appel tot ze gaar zijn. Eet warm met de crème fraiche of eventueel met bruine suiker erover.

Dit is zo geniaal simpel, geweldig! Nigella Lawson is the Queen of food. 

Pork pie

Hoofdgerecht, 8 personen

Deeg:
450 gr bloem en wat extra om te bestuiven
2 tl zout
200 ml melk
100 gr boter en extra om in te vetten


Vulling:
2 el olijfolie
een klontje boter
1 ui, fijngehakt
500 gr varkensgehakt
500 gr worstvlees
rasp van 1 citroen
100 wit broodkruim
100 gr voorgekookte kastanjes, uit blik of vacuüm verpakt, in stukjes
1 tl gedroogde tijm
6 blaadjes salie, gehakt
100 gr cranberry's, vers of bevroren
1 ei, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 180C.
Meng voor het deeg de bloem met het zout. Doe de melk en de boter in een pan met 150 ml water en verhit tot de boter is gesmolten. Doe er de bloem bij en roer alles goed door tot een stevige bal. Neem uit de pan en kneed op het aanrecht tot een samenhangend deeg. Dit duurt maar een paar minuten. Laat even rusten.
Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met 1 el olijfolie. Bekleed de vorm met bakpapier. Laat het papier aan de bovenkant iets boven de vorm uitsteken en vet het bakpapier ook licht in.
Verhit de andere el olie met de boter in een koekenpan, voeg de ui toe en bak tot deze zacht en glazig is. Laat de ui iets afkoelen.

Doe het gehakt en het worstvlees in een kom, voeg citroenrasp, broodkruim, kastanjes, tijm, salie, gebakken ui en cranberry's toe en breng op smaak met zout en peper.
Rol tweederde van het deeg uit tot een ronde lap van ca 30 cm in doorsnede. Bekleed er de springvorm zo mee dat er wat deeg over de rand hangt. Vul de vorm met het vleesmengsel en druk het goed aan zodat er geen luchtgaten meer zijn. Rol de rest van het deeg uit tot een lap die op de pie past. Maak met een appelboor of uitsteekvorm een aantal gaten in het deksel. Bedek de pie ermee.
Maak de randen nat met een kwastje nat met wat water en druk ze goed en decoratief vast. Snijd de randen bij en bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.

Bak de pie 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180C en verlaag de temperatuur dan naar 160C. Bak de pie nog een uur. Serveer naar smaak warm of koud met een lekkere chutney en een groene salade.

Hands down the best pie I have ever had!
En denk nu niet dat het heel moeilijk is. Dit is het makkelijkste deeg wat er bestaat: binnen 5 minuten heb je een fantastisch mooi, plooibaar deeg. Een recept van Yvette van Boven, uit haar geweldige bakboek: Home Baked. Hup, meteen naar de boekhandel!










Couscoussalade met aubergine en baharat

Hoofdgerecht, 2 personen

1 mok couscous
olijfolie
1 à 2 tl baharat*, of meer naar smaak
1 aubergine, in (halve) schijven
handvol kalamata-olijven, of andere lekkere olijven
bakje cherrytomaten, gehalveerd
bosje koriander, fijngehakt
bosje munt, fijngehakt
noten, naar smaak (amandelen, walnoten, pijnboompitten)
Griekse yoghurt
zeezout en zwarte peper uit de molen


Rooster de noten in een droge koekenpan.
Negeer de aanwijzingen op de verpakking voor het bereiden van de couscous, dit is namelijk de gemakkelijkste methode:
Neem een koffiemok en vul die met couscous tot ca 1 cm onder de rand. Doe de couscous in een kom. Giet een el olijfolie in de mok. Kook ongeveer een halve liter water in de waterkoker of op het fornuis en giet het kokende water in de mok bij de olijfolie tot ca 1 cm onder de rand. Giet het water bij de couscous in de kom en dek af met een theedoek. Laat een paar minuten staan. Roer los met een vork. Wil je minder couscous maken, neem dan bv. een halve mok, en ook een halve mok water. Wil je meer couscous maken; nou ja, je snapt het wel.
Bak de aubergine met de baharat in ruim olijfolie in een koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn.
Schep de tomaatjes, noten, fijngehakte kruiden en olijven door de couscous en breng op smaak met peper en zout. Schep op de borden en verdeel de aubergine erover. Schep bovenop de aubergine nog wat Griekse yoghurt en sprenkel er eventueel nog wat lekkere olijfolie over.

Een heerlijk, makkelijk en vegetarisch recept, waarmee je zoveel kunt variëren als je wilt. Denk bijvoorbeeld aan courgette in plaats van aubergine, andere soorten noten, andere soorten kruiden, een ander kruidenmengsel in plaats van baharat etc.

*Baharat is een populair kruidenmengsel in het hele Midden-Oosten. Tegenwoordig zie je het steeds vaker in de gewone supermarkt. Ik heb de mijne gekocht bij de grote Appie in Tilburg, in een heel leuk blikje van Jonnie Boer. Je kunt er natuurlijk ook voor terecht bij de Turkse of Marokkaanse winkel of op de markt.



zaterdag 6 februari 2016

Kerstdiner 2015





Het was weer een gedenkwaardige editie dit jaar. Een paar dingen zijn niet helemaal naar mijn zin gelukt, maar als ik alle recepten zo aan het opschrijven ben denk ik voortdurend: Ooo ja! Dát was lekker, dat moet ik nog een keer maken!! Dus dan kun je het toch best geslaagd noemen.

Ik kan me wel voorstellen dat er in 2016 misschien gebroken gaat worden met de traditie. Want het lijkt me ook wel eens leuk om op kerstavond bijvoorbeeld naar een mooi concert te gaan en op 1e Kerstdag een hele lekkere plank te maken met lekkere kaasjes en vleesjes. Goed inkopen doen en weten waar je lekkere spullen kunt krijgen is ook een kunst! We gaan het zien. In ieder geval kijk ik nu alweer uit naar het moment dat ik de boom weer tevoorschijn kan halen!









pastinaak-basilicumkroketjes met knoflookmayo

Hapje, 4 personen

300 gr kruimige aardappels, geschild in stukken
300 gr pastinaak, geschild in stukken
2 takjes basilicum, steeltjes heel fijngesneden, blad losgehaald
500 ml melk
25 gr boter
2 eieren
4 el bloem
100 gr paneermeel of gedroogd broodkruim
olie om in te frituren
paar el mayonaise
1 teen knoflook, in de vijzel fijngewreven

Kook de aardappels samen met de pastinaak en basilicumstelen in de melk in 15 minuten zachtjes gaar. Giet af en stamp met de boter tot een smeuïge puree. Snijd de helft van het basilicumblad fijn en schep met de eidooiers door de puree. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep in een diep bord. Laat de puree afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan afgedekt minstens 1 uur in de koelkast om stevig te worden.
Strooi de bloem en paneermeel elk op een bord. Klop de eiwitten los in een diep bord. Vorm met natte handen 16 kroketjes van de puree. Haal de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en het paneermeel. Bewaar ze minimaal 1 uur in de koelkast, je kunt ze ook invriezen.
Je kunt de kroketjes frituren of verhit een laag olie in een koekenpan en bak de kroketjes daarin tot ze goudbruin en krokant zijn.
Roer voor de knoflookmayo de fijngewreven knoflook door de mayonaise.

Helaas was de puree zo slap dat ik er geen kroketjes van kon vormen. Koekjes ging nog net, maar zelfs dat was een uitdaging. Daarom heb ik er geen mooie foto van kunnen maken, maar de smaak was heerlijk, zeker met de knoflookmayo! Je kunt de knoflook natuurlijk ook persen of fijnsnijden, maar ik garandeer je dat het echt veel lekkerder is om hem fijn te wrijven tot een pasta. Als je dat door je mayo roert smaakt het zoals échte aioli hoort te smaken.

Ganzenpaté


Om meteen maar met de deur in huis te vallen: in dit recept zit GEEN ganzenlever! Wel ganzenvlees. Borst, om precies te zijn. Van een wilde gans. Biologischer kan niet. Ik denk, ik zeg het maar even, voordat ik wordt uitgemaakt voor dierenbeul. (Toen ik op mijn facebookpagina had gezet dat ik ganzenpaté ging maken werd daar namelijk vrij heftig op gereageerd...)

Voorgerecht, 8 à 10 personen

5 gr kleurzout
flinke mespunt piment
40 gr rode ui, fijngesneden
50 gr pistachenoten
30 ml sap en 1 tl rasp van sinaasappel
5 gr salie, fijngesneden
30 gr ei
50 ml room
85 gr kalfslever (varkenslever kan ook prima!!), fijngemalen
165 gr kinnebakspek, fijngemalen
400 gr ganzenborst, fijngemalen
100 gr rugspek, in blokjes
30 ml whisky


Verwarm de oven voor op 125C.

Meng het kleurzout met 3 gr gewoon zout (kleurzout zorgt ervoor dat de paté mooi van kleur blijft en niet grijs wordt), 1/4 tl zwarte peper en de droge kruiden. Meng de ui, pistache, sinaasappelrasp en -sap met de salie en verdeel in tweeën. Klop in een kom het ei los met de room en roer de lever en het kinnebakspek erdoor. Meng het ganzenborstvlees met het rugspek en de whisky. Meng ganzen- en levermengsel met het uienmengsel en zout-kruidenmengsel en kneed tot alles goed is gemengd.

Druk het mengsel in een vorm van 1 liter inhoud (dat kan een speciale patévorm zijn maar ik gebruikte een glazen vorm van de Blokker), dek af met aluminiumfolie en zet in een grote braadslee. Doe er zoveel kokend water bij dat het tot net onder de rand van de patévorm komt en zet in het midden van de oven. Bak in ca 1 uur en 50 minuten gaar. Mocht je een vleesthermometer hebben: kerntemperatuur moet 68C zijn. Laat de terrine afkoelen en leg er een zwaar gewicht op, bijvoorbeeld een schone baksteen (eerst even afdekken met huishoudfolie). Zet een nacht in de koelkast.

Wat een avontuur was dit, zeg! Ik had al een keer eerder zelf paté gemaakt en wist me nog te herinneren dat het fijnmalen van het vlees een hele klus was. Dus nu vroeg ik aan de slager (Le Jeune in Tilburg) of hij het wilde fijnmalen. Helaas kon hij dat niet. Ik vond het wel een beetje raar, maar volgens hem waren hun apparaten te groot voor zo'n klein beetje vlees... Ik moest dus zelf aan de slag, en dat is geen fijn klusje. Vooral de lever fijnmalen is best smerig en het gaat echt niet vanzelf. Eerst heb ik alles heel fijngesneden en toen in de keukenmachine. Dat ging niet heel geweldig dus ook de staafmixer gebruikt.Toen ik uiteindelijk het hele mengsel bij elkaar gooide dacht ik: bah, moet ik dat gaan eten?? Het ziet er niet uit en het stinkt. Nou ja, we zien wel. In de oven ermee.

Na het bakken in de oven was de paté enorm gekrompen en er stond heel veel vocht in de vorm. In eerste instantie dacht ik dat het gewoon vet was, dat stolt later wel. Maar toen de paté was afgekoeld stond er nog steeds heel veel vloeibaar vocht in! Het zag er niet uit en ik dacht al: die kan ik weggooien. Volgens internet was het ook niet goed als de paté zoveel was gekrompen want dan zou hij uitgedroogd zijn. Via Facebook heb ik nog vragen gesteld hierover aan Delicious, want daaruit kwam het recept, en zij hadden de week voor Kerst dagelijks "spreekuur". Ik kreeg daadwerkelijk antwoord van degene van wie het recept was (Tom Zinger van Gebroeders de Wolf), hij gaf  's avonds om 11 uur zelfs nog antwoord, echt superleuk! Uiteindelijk de paté maar gewoon in de koelkast gezet en afgewacht. Er wordt aangeraden om zo'n paté 3 dagen van tevoren te maken, dan kan de smaak zich optimaal ontwikkelen, en ik had dat advies natuurlijk goed opgevolgd.

Op de avond zelf was het spannend: hij zag er nog steeds niet uit maar het vocht was gestold. Ik sneed hem aan en wat denk je: hij zag er PERFECT uit vanbinnen! En wat nog belangrijker is: hij bleek héérlijk te smaken: zo koop je hem nergens!!! Ik heb Tom Zinger nog een foto en een bedankje gestuurd, en ik kreeg zelfs meteen antwoord, super toch?? Ik heb de paté geserveerd met brood en met de cranberrycompote die ook in het dessert zat.

In het recept staat kalfslever vermeld, maar volgens de slager kun je ook best varkenslever gebruiken, volgens hem proef je het verschil niet in zo'n paté maar daar zijn de meningen over verdeeld. Prijsverschil: kalfslever rond de 30 euro per kilo, varkenslever ergens rond de 4/5 euro per kilo....ik ben dus gegaan voor de varkenslever.

Salade met kerrie-cashewnoten, roquefort en peer

Voorgerecht, 4 personen



Kerriecashews:
1 el boter
100 gr ongezouten cashewnoten
1 tl kerriepoeder
1 el bruine suiker
1/2 tl zeezout
snufje cayennepeper of meer naar smaak

Dressing:
3 el rodewijnazijn
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el scherpe mosterd
1 el honing of meer naar smaak
70 ml olijfolie

Salade:
1 doyenne du comice-peer, niet al te rijp
150 gr babyspinazie of andere lekkere groene blaadjes
1 kleine rode ui, in dunne ringen
8 pitloze witte druiven
125 gr roquefort, verkruimeld

Smelt voor de kerriecashews de boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak er de noten en de andere ingrediënten al omscheppend in tot de noten zijn omhuld met een dun laagje en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier (niet te lang want anders plakken ze eraan vast en je krijgt ze er bijna niet meer vanaf gepulkt).
Pureer voor de dressing de azijn, knoflook, mosterd en honing met de staafmixer in een hoge beker, totdat de knoflook helemaal glad is. Giet al mixend de olie in een dunne straal erbij tot de dressing bindt (ik heb zelf de olie er meteen bij gedaan en alles in één keer gemixt, werkte ook prima). Breng op smaak met peper en zout.
Schil de peer niet, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne repen. Hussel de spinazie door de dressing en schep de peer en de uiringen erdoor. Verdeel over de borden en verdeel daarna de druiven en de roquefort erover. Bestrooi met de cashews.

Z-A-L-I-G. Ook prima als hoofdgerecht te eten natuurlijk, gewoon een grotere portie serveren, dat vindt niemand erg.


Hertenbiefstuk met hazelnootboter en rodewijnsiroop

Hoofdgerecht, 4 personen

4 hertenbiefstukjes van ca 150 gr per stuk
100 gr suiker
100 ml rode wijn
1/2 el sherryazijn
50 gr blanke hazelnoten
100 gr gezouten roomboter (laat zacht worden buiten de koelkast)
1 el roze peperbesjes
1 el citroenrasp

Siroop:

Doe de suiker, rode wijn en een scheutje sherryazijn in een steelpan en laat op laag vuur inkoken tot een siroop.

Hazelnootboter:

Hak de hazelnoten heel fijn. Prak de gezouten boter met veel zwarte peper, de hazelnoten, peperbessen en citroenrasp. Vorm een rolletje van de boter in plasticfolie en leg in de koelkast om op te stijven. Snijd de boter vlak voor gebruik in plakjes.

Laat de biefstukjes op kamertemperatuur komen. Verhit een scheut olijfolie en een klont boter in een koekenpan en bak de biefstukjes 3 à 4 minuten aan elke kant, een beetje afhankelijk van hoe dik ze zijn. Bestrooi ze met zout en peper. Leg ze op een warm bord en leg op elk biefstukje een plakje boter. Druppel er wat siroop over. Zet ook nog wat plakjes boter en een kommetje siroop op tafel.

Oh, man! Dit was lekker! Ik vond persoonlijk de rodewijnsiroop én de hazelnootboter samen wat teveel van het goede, maar lekker was het. Dit kun je natuurlijk ook maken met een "gewone" biefstuk. De combinatie met het bijgerecht was ook erg goed. Alleen de rode wijn die we hadden kon er niet tegenop (Lanzerac Merlot Stellenbosch 2012). De citroen in de boter en het zoete van de siroop botsten allebei met de wijn. Ik baalde er een beetje van, want de rode wijn die ik had uitgezocht was niet de goedkoopste en ik had me er heel erg op verheugd. Qua omschrijving had hij er goed bij moeten passen. De volgende dag dronken we die wijn ook nog, want we hadden over, en toen bleek hij goddelijk lekker te zijn. Het lag dus echt aan de combinatie met de smaken uit het hoofdgerecht. 

Ik heb helaas geen foto van het hoofdgerecht want ik kon het er niet mooi op krijgen en we wilden eten! Je zult me dus op mijn woord moeten geloven als ik zeg dat het de moeite waard is. Of eigenlijk is het niet eens zoveel moeite, voor zoiets lekkers.


 




Geroosterde pastinaak met venkel- en korianderzaad

Bijgerecht, 4 personen

3 pastinaken, in plakjes gesneden
2 el olijfolie
zeezout
citroensap of witte wijn
1 tl gemengde peperkorrels, grof gestampt
1 tl korianderzaad, grof gestampt
1/2 tl venkelzaad, grof gestampt

Bak de pastinaak goudbruin in de olijfolie met wat grof zout en een beetje citroensap of witte wijn. Voeg de specerijen toe en bak nog even mee.

Voilá: supereasy en superlekker.



Brillat-savarin met peer, balsamico, abrikozen en walnoten

Nagerecht, of als onderdeel van een buffet of een kaastafel

1 Brillat-savarin à 200-500 gr (verkrijgbaar in verschillende maten)
8 gedroogde abrikozen
50 gr walnoten
1 el balsamico-azijn
3 el dadelstroop
1/2-1 goed rijpe peer, in kleine blokjes
vijgen- of notenbrood, voor erbij

Laat de kaas op een koele plek op kamertemperatuur komen.
Breng een bodem water aan de kook in een steelpan. Voeg de abrikozen toe, draai het vuur uit en laat ze 15 minuten wellen.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Roer de balsamico en de dadelstroop door elkaar.
Snijd de kaas overlangs doormidden. Leg de onderste helft op een mooi bord en verdeel de blokjes peer erover. Dek af met de bovenste helft van de kaas.
Roer de abrikozen en de noten door elkaar en verdeel over de kaas. Besprenkel met het balsamico-mengsel en geef de rest erbij. Serveer met brood.

Ik zag dit recept al in de kersteditie van Delicious van 2013 en wilde het eigenlijk toen al maken. Uiteindelijk toch gekozen voor een kaasplank met meerdere soorten kaas. In 2014 gebeurde dat weer. Des te meer reden om het dit jaar wel te doen. En lekker dat het was! Bij de kaaszaak waar ik naartoe ging hadden ze helaas geen Brillat-savarin maar wel iets wat er precies op leek, een Franse witte-korstkaas, triple crème. Ontzettend lekker, fris en romig. De naam is me helaas even ontschoten...
In ieder geval was het ontzettend de moeite waard! We hebben met zijn tweeën die hele kaas in 3 dagen tijd soldaat gemaakt...

Dadelstroop is te krijgen bij Turkse of Marokkaanse winkels, natuurwinkels en ook steeds vaker bij de gewone supermarkt.

Feesttaart van bladerdeeg gevuld met amandelspijs, stoofpeertjes en cranberrycompote

Nagerecht of taart, 10 personen

2 eieren
1/2 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
400 gr amandelspijs
2 rollen vers bladerdeeg
250 gr cranberrycompote (gekocht of zelfgemaakt, zie beneden)
300 gr stoofperen (gekocht of zelfgemaakt, zie beneden)
1/2 tl kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
poedersuiker
eventueel slagroom of ijs, voor erbij

Verwarm de oven voor op 200C.
Splits 1 ei. Klop met de mixer of in de keukenmachine 1 heel ei, 1 eiwit en het vanille-extract door de amandelspijs.
Rol 1 rol bladerdeeg af. Leg het deeg met het bakpapier in een brownievorm van 28x18 cm. Schep de amandelspijs op het deeg en strijk glad. Verdeel er de cranberrycompote over.
Snijd de stoofperen in dunne partjes en leg ze in 2 banen dakpansgewijs op de compote. Bestrooi met de kaneel en de kruidnagel. Klap het overhangende deeg over de vulling.
Rol nog 1 rol bladerdeeg af. Snijd er een deeglap uit die er mooi op past. Klop de bewaarde eidooier los met 2 tl water. Bestrijk het teruggeklapte deeg dun met de dooier. Leg de deeglap erop en druk licht aan. Bestrijk ook het deegdeksel dun met eidooier.
Steek met koekvormpjes hertjes of sterren uit en leg ze op de taart. Bestrijk ook deze dun met eidooier. Maak in de deegdeksel nog een paar insnedes zodat de stoom kan ontsnappen en het deeg knapperiger wordt.
Bak de taart in de voorverwarmde oven in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.
Lekker met of zonder slagroom of ijs.


Toen ik het recept met foto zag voor deze taart was ik meteen verkocht. Ik denk dat het de eerste keer is van alle kerstdiners, dat er helemaal geen andere desserts op de rol hebben gestaan. Ik wilde natuurlijk ook persé springende hertjes erop, net als op de foto. Nou, dat heb ik geweten! Echt letterlijk stad en land afgelopen, maar nergens te krijgen. Uiteindelijk wel een vormpje gevonden met een hertenkop met gewei. Het zag er niet zo mooi uit als in de Delicious, maar ach, hij was wel erg lekker!

Ik heb nog even gedacht om zelf bladerdeeg te maken, maar dat was me net iets té. Wel heb ik zelf de cranberrycompote en de stoofperen gemaakt. Die kun je ook prima kant en klaar kopen, maar ik vond dat te makkelijk en ook niet leuk, voor het kerstdiner maak je het zelf! Zie de recepten voor de compote en de stoofperen hieronder:

Cranberrycompote:

voor ongeveer 3 potjes

Breng 250 gr cranberry's aan de kook met 50 ml stoofperenvocht (of appel- of perensap), 1/2 tl gemalen kaneel en 75 gr suiker. Draai het vuur laag en kook de bessen 6-8 minuten tot ze openbarsten. Laat de compote afkoelen. Je kunt ook gerust diepvriescranberry's gebruiken in plaats van verse. Overigens heb ik deze compote ook geserveerd bij de ganzenpaté, de derde gang van het Kerstdiner 2015. Lekker hoor!

Stoofperen:

1 kilo stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
1 citroen, schoongeboend
250 ml soepele rode wijn
75 gr suiker
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 laurierblaadje

Schil de peertjes met een dunschiller. Laat de steeltjes eraan zitten. Snijd 3 reepjes gele schil van de citroen.
Doe de stoofperen in een ruime pan zodat ze naast elkaar passen en voeg de wijn toe. Vul aan met water totdat de peertjes net onder staan.
Voeg de citroenreepjes, suiker en het kaneelstokje toe en breng aan de kook. Voeg de kruidnagels en de laurier toe. Stoof 1 uur op laag vuur. Ze zijn goed als een mes er zo inglijdt.

Ach, zo lekker!

Spruitjes met kastanjes en crème fraiche

Bijgerecht, 6-8 personen

900 gr spruitjes, schoongemaakt
2 uien, fijngesneden
2 el olijfolie
50 gr ongezouten roomboter
2 tenen knoflook, geplet
1/2 groentenbouillonblokje, verkruimeld
250 ml crème fraiche
1 tl vers geraspte nootmuskaat, plus extra voor erover
200 gr voorgekookte, vacuüm verpakte kastanjes, grof verkruimeld/gesneden

Breng een pan water aan de kook en kook de spruitjes 3 tot 4 minuten. Giet af en spoel af met koud water.
Fruit intussen de ui in de olijfolie en de helft van de boter ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook en het verkruimelde bouillonblokje toe en bak 2 minuten mee, tot alles gemengd is. Haal van het vuur.
Hak de spruiten grof en roer met de rest van de boter door het uimengsel, samen met de crème fraiche en de nootmuskaat. Zet terug op het vuur tot het bubbelt en breng op smaak met zout en peper. Roer de kastanjes erdoor en strooi er voor het serveren nog wat nootmuskaat overheen.

Zo heb je je spruiten nog nooit geproefd! Wat een geweldig recept is dit!! Volgens mij krijg je hier zelfs de grootste spruitenhater nog mee aan het eten. Een geweldig bijgerecht als je iets speciaals hebt, Kerstmis of zo. Maar zo lang zou ik er niet mee wachten.
Voorgekookte en vacuüm verpakte kastanjes zie je rond de Kerst tegenwoordig ook wel in de "normale" supermarkt. Je kunt het ook proberen bij de natuurwinkel, de poelier, de groothandel, de markt of internet. Let op dat je geen gezoete kastanjes koopt!

Recept uit het geweldige magazine BBC Good Food

vrijdag 5 februari 2016

Courgetteplaattaart

6 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid, of vers bladerdeeg op rol
1 courgette, in schijfjes
ricotta
pesto
olijfolie
zout en zwarte peper uit de molen
eventueel pijnboompitten, geroosterd
eventueel vers basilicum

Plak de bladerdeegplakjes aan elkaar, in een rechthoek. Bedek met ricotta en verdeel daarover 3 el pesto.
Verdeel de schijfjes courgette erover, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en zwarte peper.
Bak 15-20 minuten in de oven op 200C.

Optioneel: bestrooi na het bakken met de geroosterde pijnboompitten en de basilicumblaadjes.

Dit is uitermate simpel, en uitermate lekker. Uit het Forest Feast Kookboek van Erin Gleeson, een absolute aanrader. Een heel mooi boek om te zien, je krijgt meteen zin om de recepten te maken, en het is 100% vegetarisch. Kun je je voornemen om minder vlees te eten waarmaken zonder enige moeite ;)
Het is ook supermakkelijk om op dit recept te variëren. Je kunt er bijvoorbeeld andere groenten bij doen, zoals aubergine of cherrytomaatjes. Ook kun je het basilicum vervangen door andere kruiden en de pijnboompitten door een ander soort noten. Je kunt het geheel ook nog wat oppimpen door er bijvoorbeeld geitenkaas of blauwe kaas op te doen. 
Als je iets meer tijd hebt kun je ook wat uien op een laag vuur bruin bakken en die als onderlaag gebruiken. Of je gebruikt nog wat meer (rode) uien en maakt er een uientaart van, bijvoorbeeld met geitenkaas, walnoten en bieslook! Eindeloze mogelijkheden :) 

Appels uit de oven met rode ui en rozijnen

Bij- of hoofdgerecht, 2 personen

1 rode ui, in ringen
4 appels, in ronde plakken (ik laat het klokhuis erin zitten en peuter de pitjes uit de ringen als dat nodig is)
2 el olijfolie
een snuf zout
handvol gele of bruine rozijnen

Leg om en om plakken ui en appel op een ingevette bakplaat of in een braadslee. Bestrooi met zout en rozijnen en besprenkel met olijfolie. Rooster 15-20 minuten in de oven op 220C.

Dit is zó lekker! Wij eten het vaak samen met de bloemkool met kaneel uit de oven die ook op dit blog staat. Die twee gerechten samen zijn meer dan genoeg als maaltijd, heerlijk voor een dag zonder vlees. De oventemperatuur voor de bloemkool moet eigenlijk iets hoger, maar ik zet de oven dan gewoon op 220C en dat gaat prima.

Uit het Forest Feast Kookboek (aanrader!!!)

Bloemkool uit de oven met kaneel

Bij- of hoofdgerecht, 2 personen

1 bloemkool
1/2 tl kaneel
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl grof zout
1 tl sesamolie
3 el olijfolie

Doe de specerijen in een kommetje en roer door elkaar met de sesam- en olijfolie. Verdeel de bloemkool in niet te kleine roosjes en bestrijk ze met het kaneelmengsel. Doe de bloemkool in een braadslee of leg op de bakplaat en rooster ze 20-25 minuten op 230C.

Geloof me, als je je bloemkool één keer op deze manier hebt gegeten wil je nooit meer anders! Dit gerecht is bij ons al tijden favoriet in de wintermaanden. Wij eten het vaak als hoofdgerecht samen met de appels met rode ui en rozijnen uit de oven, dat recept staat ook op dit blog. Maar natuurlijk is het ook heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld aardappels en worst.

Uit het Forest Feast Kookboek (ik zeg: meteen bestellen!)

Broodkrans met rozemarijn

Voor bij de soep. Of de lunch. Ontbijt. Of zomaar, tussendoor. Hmmmm



Voor 8 bolletjes
2 zakjes gist (14 gr)
300 ml lauwwarm water
500 gr bloem, plus wat extra
snuf zout
2 el olijfolie
naaldjes van een paar takjes rozemarijn, fijngehakt

Laat de gist in het lauwwarme water oplossen. Doe het dan bij de bloem, rozemarijn, zout en de olijfolie en kneed zeker 10 minuten tot een glad en soepel deeg ontstaat. Voeg zo nodig iets water of bloem toe om een soepel, niet plakkend deeg te krijgen. Laat het deeg in een ingevette kom afgedekt met plastic folie een uur rijzen.

Kneed het daarna nogmaals goed en verdeel het deeg dan in acht (of als je wilt meer) gelijke bolletjes. Rol ze tussen je handen en leg ze iets uit elkaar in een kransvorm op een ruim met bloem bestoven bakplaat (ik gebruik meestal bakpapier). Laat nogmaals 30 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 180C. Bestuif het brood royaal met bloem en bak het in circa 30 minuten gaar.

Het lijkt heel wat, brood bakken, maar dit is echt makkelijk en heel erg de moeite waard! En zeg nou zelf: het is toch honderd keer leuker om zo'n zelfgemaakte krans op tafel te zetten dan een paar afbakbroodjes van de Lidl??

Uit het ontzettend leuke boekje "Uit de oven van Van Boven" van Yvette van Boven, de beste keukenprinses van Nederland.





Spaghetti vongole

Hoofdgerecht, 4 personen

500 gr spaghetti of linguini (ik vind de linguini no7 van DeCecco de allerlekkerste!)
zout en  zwarte peper uit de molen
olijfolie
4 plakjes pancetta of gerookte spekblokjes
1 grote teen knoflook, fijngehakt
1-2 gedroogde rode pepertjes, verkruimeld
1 kilo venusschelpen
2 glazen witte wijn (liefst de wijn die je erbij drinkt, neem een lekkere sauvignon blanc)
1 flinke handvol platte peterselie, grof gehakt

Spoel de venusschelpen af onder de koude kraan. Pak je grootste pan en doe er veel zout in (echt veel, het water moet zeezout zijn). Vul de pan met water en doe de schelpen erin. Laat ze een paar uur staan (verwateren). Als er nog zand in zit, spugen ze dat uit. De visboer zei tegen mij dat het niet nodig was om ze te verwateren, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. Spoel hierna de schelpen nogmaals af in een vergiet en kijk ze even goed na. Gooi exemplaren die open zijn weg. Ik ben hier altijd zeer kieskeurig in, als er ook maar een klein kiertje te zien is gaat ie eruit en ook als er iets uit steekt en natuurlijk ook als ze kapot zijn.

Kook de linguini al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen een grote pan heet en doe er een flinke scheut olijfolie in. Bak de spekjes hierin goudbruin en doe de knoflook en de pepertjes erbij. Fruit even een paar minuten mee en voeg dan de schelpen toe. Roer door en giet de wijn erbij. Doe de deksel op de pan en laat een paar minuten doorkoken tot alle schelpen open zijn gegaan. Gooi schelpen die dicht zijn gebleven weg.
Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep de linguini in diepe borden en verdeel de schelpen en het kookvocht erover.

Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar ik denk dat dit één van de lekkerste gerechten is die er bestaan. En zo eenvoudig te maken. Zalig.