Hoofdgerecht
4 personen
1 ei
flinke hand broodkruim/paneermeel/gemalen beschuit
1 niet te grote ui, heel fijn gesneden
1 el tijmblaadjes
1/2 tl geraspte nootmuskaat
500 gr half-om-half gehakt, liefst met een groot percentage varkensgehakt erin, het beste ga je daarvoor naar de slager
70 gr boter
2 sjalotjes, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1,5 à 2 el bloem
1 flesje donker Belgisch bier, bv. Leffe bruin
1 el appelstroop
Kneed ei, broodkruim, ui, tijm en nootmuskaat door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper. Vorm 6 tot 8 ballen van het gehakt, dit gaat makkelijker met vochtige handen.
Verhit 20 gr boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Bak hierin de sjalot met de knoflook zachtjes een paar minuten. Voeg de bloem toe en bak deze 1 minuut mee. Schenk het bier in de pan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg de appelstroop toe, breng de saus aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Schenk de saus over de gehaktballen en laat op laag vuur 20 tot 30 minuten gaar stoven met de deksel op de pan. Keer de ballen af en toe.
Eet met bijvoorbeeld aardappels en de kaneelbloemkool uit de oven die ook op dit blog staat!
Neem gehakt met het grootste gedeelte varkensvlees. Dat is nu juist wat het zo lekker maakt. In de supermarkt wordt zulk gehakt niet verkocht, dus ga ervoor naar de slager, natuurlijk liefst de biologische slager ;) Echt waar, lekkerdere ballen krijg je niet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten