hoofdgerecht
4 personen
500 gr griekse yoghurt
olijfolie
4 tenen knoflook, geperst
500 gr diepvriesdoperwtjes, ontdooid
500 gr schelppasta (of penne)
60 gr pijnboompitten
1-2 tl Turkse of Syrische chilivlokken (bekendste versie is Kirmizi biber, wat aanbevolen wordt is Urfa peper of Aleppo peper of Pul biber)
40 gr basilicumblad, grof gescheurd
250 gr feta, verbrokkeld
1/2 tl witte peper, versgemalen
Zet het water op voor de pasta.
Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en rooster de pijnboompitten met de chilivlokken hierin in 4 min goudbruin.
Pureer intussen de yoghurt met 6 el olijfolie, de knoflook en 100 gr doperwten in de keukenmachine, blender of met de staafmixer. Doe de saus in een kom.
Het water zal intussen wel koken, kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zet wat water op in een niet te grote pan en breng snel aan de kook. Blancheer hierin de doperwtjes 1 minuut. Doe dit als de pasta bijna gaar is of als de pasta al is afgegoten.
Giet de yoghurtsaus al roerend door de pasta. Voeg de warme doperwten, basilicum, feta, 1 tl zout en de witte peper toe en meng alles losjes. Verdeel over borden of kommen en lepel de pijnboompitten met de olie erover.
Meteen een hit, ontzéttend lekker én makkelijk. Gewoon maken. Dit recept staat in de Delicious van maart 2013 en is uit het nieuwe kookboek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi wat dus meteen op mijn verlanglijstje staat. Geweldige mixen van Midden-oosters en Italiaans.
Moeilijk om een mooie foto van te maken maar je moet me maar gewoon op mijn woord geloven.
Intussen heb ik eens ingeslagen bij de Turkse supermarkt (hier in Tilburg supermarkt de Zon aan de Korvelseweg) en daar hebben ze zelfs verschillende merken Urfa peper (ook bekend onder de naam Isot peper). Ook Pul biber verkopen ze daar bij de kilo. Aleppo peper niet helaas. Mocht je dit nu allemaal nergens kunnen vinden dan kun je het ook via internet proberen en anders kun je ook gewone chilivlokken mengen met een beetje gerookt paprikapoeder. Dat heb ik de eerste keer gedaan en dat was ook ontzettend lekker al moet ik zeggen dat die urfa peper inderdaad wel heel anders smaakt en erg lekker is. Volgende keer probeer ik de pul biber.
Ik ben niet zo'n fan van erwtjes (eerlijk waar, het enige dat ik niet lust), dus heb ik ze vervangen door brocolliroosjes. Waarschijnlijk een pak minder werelds op die manier, maar nog altijd een enorm lekkere pastasaus! Njam! Volgende keer probeer ik het ook eens met groene asperges in stukjes.
BeantwoordenVerwijderenHoi Birgit!
BeantwoordenVerwijderenhaha grappig, ik vind de erwtjes juist heel lekker en broccoli vies!
keep up the cooking ;)
Hallo Angeline, waar koop je in Tilburg gerookt paprikapoeder? Heb dat voor een ander recept nodig. Dit recept smaakte trouwens prima, wel lastig om een mooie rode olie te krijgen (de vlokken lossen bij mij nog niet mooi op). Tips?
BeantwoordenVerwijderenHallo Arthur,
Verwijderengerookt paprikapoeder kun je op de markt krijgen, er is 1 kraam waar ze ook veel verschillende soorten aardappels verkopen, daar hebben ze ook heel veel gedroogde kruiden en specerijen en dus ook gerookt paprikapoeder (pimentón). Ik bedoel dan de zaterdagmarkt op het Koningsplein, van de andere markten weet ik het niet.
Een mooie rode olie is inderdaad lastig, ik ben uiteindelijk de peper er pas bij gaan doen op het laatst als de pitten al bruin zijn want ik had het idee dat de peper anders teveel aanbakt.
Succes!
Zo, die kraam valt niet te missen eigenlijk. Gevonden, bedankt!
BeantwoordenVerwijderenVerhit de olie in een koekenpan en rooster de pijnboompitten met de peper hierin in 4 min goudbruin.
BeantwoordenVerwijderenDit is verkeerd: de peper moet zijn chili vlokken en de olie moet zijn, een deel van de olie (4el oid)
Fientje; inderdaad, je hebt gelijk. Anders bestaat de kans dat je de witte peper gaat bakken in 150 ml olijfolie en zo niets meer overhoudt voor de saus. Ik ga het aanpassen!
BeantwoordenVerwijderen