Hoofdgerecht
4 personen
Voor het deeg:
450 gram bloem
2 1/4 dl water
4 el zonnebloemolie
zeezout
Voor de vulling:
400 gr varkensgehakt (kan ook met half om half maar dit is lekkerder)
een handje geraspte witte kool
bosje verse koriander, fijngehakt
stuk verse gember, ter grootte van een duim, geschild en geraspt
4 lenteuitjes, fijngesneden
1 teen knoflook, geraspt
zout
szechuanpeper (of zwarte peper)
Voor erbij:
zoete en/of hete chilisaus
zoete en/of zoute sojasaus
Roer voor het deeg de bloem, water, olie en een snuf zout door elkaar en kneed met de hand tot een glad, elastisch deeg. Dek af met plasticfolie en laat een paar uur rusten.
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en kneed door elkaar. Breng goed op smaak met zout en szechuanpeper.
Bestuif een schoon werkvlak met bloem en snijd het deeg in 8 gelijke stukken. Verdeel ook de vulling in 8 porties.
Neem een stuk deeg en maak er een soort minipizza van met een doorsnede van ongeveer 12 cm. Ik doe dit altijd met een deegroller, maar het kan vast ook zonder.
Neem nu een portie vulling en leg die in het midden van het rondje deeg. Druk plat met je vingers, rek de randen van het deeg voorzichtig uit als dat nodig is en vouw ze over het vlees heen. Doe dit rondom en druk het pannenkoekje een beetje plat.
Doe hetzelfde met de andere pannenkoekjes en zet ze ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Zet daarna een grote, droge pan op matig vuur. Doe er een drupje zonnebloemolie in en leg de pannenkoekjes met de gevouwen kant naar onderen in de pan. Druk voorzichtig een beetje plat met een spatel. Pas op dat de pan niet te heet wordt want anders is de buitenkant al bruin voordat de vulling gaar is.
Bak de pannenkoekjes aan iedere kant 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Je kunt er dan eentje openmaken om te checken of ze gaar zijn. Als je ze nét te lang in de pan laat liggen gaan ze in één keer "lopen". Dan loopt ineens het vet eruit. Probeer dat moment voor te zijn. Het is niet heel erg, maar ze zijn droog wel lekkerder.
Serveer met de chilisaus en de sojasaus.
Weer een zeer succesvolle Jamie Oliver!! Superlekker en verrassend! Omdat ik altijd heel veel witte kool overheb maak ik bij deze pannenkoekjes altijd graag de Beste salade van 2011, die ook op dit blog staat. Die is eigenlijk met couscous, maar die vervang ik dan dus door witte kool. Een heel erg goed idee. Al zeg ik het zelf!
Mocht je de pannenkoekjes van tevoren willen maken en heb je ze al een hele tijd in de koelkast gehad , laat ze dan wat langer op kamertemperatuur komen óf laat wat langer in pan liggen.
Ik moet eerlijk zeggen dat de foto niet van mij is! Om ze zó mooi te krijgen, dat is me nog niet gelukt, dus nog meer redenen om ze nog heel vaak te maken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten