4 personen
4 grote, zoete appels (bv. pink lady, fuji of gala)
kneepje citroensap
1 tl kaneel
1/2 tl versgeraspte nootmuskaat
40 gr ongezouten boter
2 tl olijfolie
125 ml helder appelsap
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
80 ml ahornsiroop + wat extra voor erover
2-3 el gele rozijnen
Voor de yoghurt:
Griekse yoghurt
1 el ahornsiroop
extra nodig: koekenpan met deksel of aluminiumfolie!
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes van 1 1/2 cm. Schep ze om met citroensap, kaneel en nootmuskaat.
Verwarm de boter met de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak de appelpartjes hierin 1-2 min. onder voorzichtig omscheppen, tot ze mooi glanzen. Voeg het appelsap en het vanillestokje met merg toe. Dek af met de deksel of met aluminiumfolie en smoor de appeltjes 10 min. op matig tot laag vuur tot ze gaar zijn.
Schud de pan tussentijds af en toe zonder de partjes te breken. Schep met een schuimspaan in een kom.
Doe de ahornsiroop en rozijnen in de pan, draai het vuur wat hoger en laat inkoken tot het dik en stroperig is. Schenk over de appeltjes en laat afkoelen.
Doe de griekse yoghurt in een kom en druppel de ahornsiroop erover heen.
Je kunt in plaats van ahornsiroop ook honing gebruiken, maar het geeft wel echt een andere smaak dus het loont de moeite om op zoek te gaan naar ahornsiroop!
Heerlijk, apfelstrudel zonder strudel!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten