zondag 29 juli 2012

Witte gazpacho

4 personen
soep/voorgerecht

100 ml groentenbouillon
1 dik sneetje witbrood, zonder korst
1 teentje knoflook uit de pers
1/2 trosje pitloze witte druiven
1 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd en klein gesneden
50 gr (liefst gerookte) amandelen
125 ml slagroom
125 ml yoghurt
2-3 el witte wijnazijn
50 ml olijfolie extra vierge
zout en peper naar smaak
1 avocado in schijfjes en eventueel wat alfalfa voor de garnering


Giet de bouillon in een diep bord en week het brood er een minuut of 5 in.
Doe het natte brood in een keukenmachine of blender of in een kom en gebruik de staafmixer. Voeg de knoflook, druiven, komkommer en amandelen toe. Maal alles mooi glad.
Giet de room, yoghurt en wittewijnazijn er al kloppend (met de hand) bij. Giet op het laatst langzaam de olijfolie erdoor. Breng de soep pas op smaak als alle ingrediënten volledig gemengd zijn.
Zet hem dan nog even in de koelkast, zeg 1 uurtje, om volledig koud te worden.
Serveer in ondiepe kommen. Beleg met schijfjes avocado en eventueel alfalfa.

Ideaal voor een héle hete zomerdag als je er niet aan moet dénken om je fornuis aan te zetten maar wél fancy voor de dag wilt komen! Olijven en gevulde pepers vooraf , stokbrood bij de soep en een ijsje na en klaar ben je. Driegangen en amper werk.

Ik kan net zo goed de kookboeken van Yvette van Boven integraal op mijn blog zetten, want dit is alweer een toprecept...! Uit ZOMER. Gewoon in de winkel.

Oh, trouwens: gerookte amandelen?? Ik had er zelfs nog nooit van gehoord en kon ze ook niet krijgen dus heb ik gewone blanke amandelen gebruikt. Mocht je ooit ergens gerookte amandelen tegenkomen laat het me dan weten, dan kan ik inslaan...

1 opmerking:

  1. hi Pien, gerookte amandelen: AH. Gewoon bij de notenafdeling.

    BeantwoordenVerwijderen