zondag 25 september 2011

Osso buco in bianco (gestoofde kalfsschenkel)

Hoofdgerecht 4 personen

4 kalfsschenkels
bloem (niet te weinig!)
olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
2 wortels, in blokjes
3 stengels bleekselderij, in blokjes
4 laurierblaadjes
100 ml droge witte wijn
1,5 à 2 liter runder- of kippenbouillon
4 salieblaadjes
1 takje rozemarijn
geraspte schil van 1 kleine sinaasappel

Je hebt echt een GROTE braadpan nodig als je 4 schenkels gebruikt!! Ik had er 2 en dat ging net...

Wentel de schenkels door de bloem en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak de schenkels aan beide kanten bruin in 3-4 min. per kant. Als je pan niet groot genoeg is voor 4 schenkels tegelijk, doe het dan gewoon per 2.
Neem de schenkels uit de pan en zet apart.
Voeg aan de pan de ui, wortel, bleekselderij en laurier toe en bak alles ongeveer 8 min. tot de ui gaar is. Voeg de wijn toe en laat hem iets verdampen. Leg de schenkels in de saus en voeg zoveel bouillon toe dat de schenkels net onder staan.
Voeg de salie, rozemarijn en sinaasappelrasp toe. Breng tegen de kook aan en stoof de schenkels met het deksel op de pan 1 uur en 30 min. op laag vuur tot het vlees gaar en mals is. Controleer van tijd tot tijd of er nog wat bouillon bij moet.
Breng op smaak met zout en peper en serveer met risotto milanese (saffraanrisotto), ook te vinden op dit blog.
Toen ik het maakte was het voor 2 personen, ik heb 2 schenkels gebruikt, maar verder dezelfde hoeveelheden aangehouden, dat ging prima.

Recept van de hand van Antonio Carluccio. Na het bereiden en eten ervan heb ik maar besloten dat hij mijn held is, de Italiaanse keuken bij deze mijn favoriet is en dat de herfst en de winter mijn lievelingsseizoenen zijn.

3 opmerkingen: