Hoofdgerecht
4 personen
100 gr walnoten
4 tenen knoflook, gepeld
zeezout, versgemalen zwarte peper
2,5 dl walnotenolie
2 el fijngesneden peterselie
2 eendenborstfilets van 300 gr.
6 verse vijgen, gehalveerd
1 el verse rozemarijn, fijngesneden
Maal de walnoten en knoflook fijn met een vijzel of in de keukenmachine. Meng met 2 el koud water en zout en peper naar smaak tot een fijne pasta. Voeg in een dun straaltje al mengend zoveel olie toe dat een dikgebonden saus ontstaat. Meng tot slot de peterselie erdoor en laat de saus minstens 30 min. op smaak komen.
Snij het vel van de filets kruislings elke centimeter in. Leg de filets met de velkant naar beneden in een droge, hete koekenpan en bak 8-10 min. tot het vel deels is uitgesmolten en knapperig en krokant is. Keer om en bak in nog 4-6 min. mooi bruin van buiten en rosé van binnen. Haal uit de pan en laat onder aluminiumfolie op een plank rusten.
Schep intussen, wanneer genoeg vet uit de filets is uitgesmolten, 2-3 el eendenvet in een andere pan met dikke bodem. Leg de vijgen erin. Bestrooi met de rozemarijn en zout en peper naar smaak. Smoor de vijgen met het deksel op de pan in 5-8 min. zachtjes gaar op het laagste vuur. Keer ze halverwege.
Snij de filets in plakjes en leg ze dakpansgewijs op 4 borden. Schep de vijgen en de knoflooksaus ernaast.
Zalig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten