zondag 25 november 2012

Mary's English Teacakes (negerzoenen)

Okee, je moet wel echt een fanaat zijn om zelf negerzoenen te gaan staan maken, ik weet het. Het is veel werk en je moet er ook nog een speciale vorm voor kopen. Maar ik vond het zó ontzettend leuk om te doen dat ik het recept toch hier op m'n blog ga zetten. En ze zijn in niets te vergelijken met die nietswegende dingen die je in de supermarkt koopt.
Met dank aan The Great British Bake Off en natuurlijk the Queen of British Pastry Mary Berry.



Voor 6 stuks:

Voor de buitenkanten:

400 gr chocolade, dit kan zijn pure (zoals op de foto) maar ik heb ze ook gemaakt met melkchocola en vond dat eigenlijk nóg lekkerder (Tony's chocolonely).

Voor de koekjesbodems:

50 gr volkorenbloem
50 gr tarwebloem
snufje zout
1/2 tl bakpoeder
25 gr fijne kristalsuiker
25 gr ongezouten roomboter, in klontjes
1- 2 el melk

Voor de marshmallow:

3 eiwitten, op kamertemperatuur
150 gr fijne kristalsuiker
2 el golden syrup (nóg lekkerder is ahornsiroop!)
merg van een 1/2 vanillestokje

Extra nodig:
siliconenvorm met 6 halve bollen erin van 7-7,5 cm doorsnee (zie foto)
uitsteekvorm voor de koekjes met een doorsnee van 7-7,5 cm (je kunt hier bv een glas voor gebruiken)
2 wegwerpspuitzakken (er zijn wegwerpspuitzakken te koop inclusief verschillende spuitmondjes, dat is een aanrader!)
 
 
 
 

Ik kon deze vorm in geen enkele kookwinkel hier in de buurt krijgen, dus ik heb hem besteld via internet. (bakvormen.nl)

Smelt 300 gr van de chocolade au bain marie. Laat even staan om een beetje af te koelen en een beetje dikker te worden. De chocolade moet niet meer te vloeibaar zijn maar zeker ook niet te koud! Check regelmatig!!

Maak de koekjes:
doe de volkorenbloem en de tarwebloem , zout, bakpoeder, suiker  en de klontjes boter in een keukenmachine. Pulseer tot het mengsel eruitziet als fijn broodkruim.
Stort op het aanrecht en maak er een kuiltje in . Doe daar 1 el melk in en werk het door het mengsel tot het gaat samenhangen en je een deegbal krijgt. Is het mengsel echt te droog doe er dan een klein beetje melk extra bij.

Strooi een klein beetje bloem op je werkvlak en rol de deegbal uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik. Steek er 6 rondjes uit. Je kunt tussendoor het deeg steeds opnieuw uitrollen om nieuwe rondjes uit te steken als het niet in één keer lukt (mij lukt dat namelijk nooit).
Leg de koekjes op een stuk bakpapier en prik er met een vork gaatjes in. Zet 15 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160C.
Bak de koekjes 10-12 minuten. NIET langer want dan worden ze keihard. Leg ze op een rooster en laat afkoelen.

Als intussen de chocolade goed is, doe dan 1 el chocola in elke halve bol en verspreid het met de achterkant van een lepel over de hele binnenkant. Er moet genoeg chocola inzitten zodat de schaal niet te dun wordt, maar je moet er ook nog redelijk makkelijk doorheen kunnen bijten, of doorheen kunnen prikken met een vorkje straks.
Neem er de tijd voor, zodat de chocola dikker kan worden terwijl je ermee bezig bent en dat niet alles naar de bodem loopt. Ik had de eerse keer de chocola te lang af laten koelen en terwijl ik ermee bezig was werd hij te stijf en te korrelig om er nog iets mee te kunnen. Als dat gebeurt kun je de chocola gewoon opnieuw au bain marie smelten. Ik liet de pan met water voortdurend op een heel laag vuurtje opstaan, gebruiksklaar zeg maar, en verderop moet je ook nog een keer smelten.
Laat opstijven (niet in de koelkast want dan worden ze dof).

Je hebt nog best wat gesmolten chocola over nu. Als die intussen te dik of te stijf is geworden kun je die dus gewoon opnieuw smelten. Besmeer de afgekoelde koekjes helemaal met de chocolade, bv met een kwastje en leg ze met de minst platte kant naar beneden op een stuk bakpapier. Laat drogen.

Nu ga je de marshmallow maken. Dit gaat net als de chocola au bain marie. Zet een pan op met een laagje water erin en breng dat aan de kook. Zet een kom of schaal op de pan (de bodem mag het water niet raken). Doe alle ingrediënten voor de marshmallow in de kom en mix met een handmixer 6-8 minuten totdat het mengsel dik, glossy en heel stijf is! Haal de kom van de pan af en mix nog een paar minuten om af te laten koelen. Laat nu helemaal koud worden en lepel het in één van de spuitzakken. Als jij dit stadium doorkomt zonder op zijn minst een paar lepels van dit spul te eten dan heb je meer zelfbeheersing dan ik.

Smelt de overgebleven 100 gr chocola, dit kun je in dezelfde pan doen als de andere chocola. Lepel dit in de andere spuitzak. Heb je een spuitzak waar de punt al vanaf is dan is de opening waarschijnlijk veel te groot en dan is het een goed idee om een spuitmondje te gebruiken met een kleine opening. Vouw de punt of het spuitmondje omhoog zodat de chocola er niet uitloopt en zet rechtop in een glas of iets dergelijks om een beetje te laten afkoelen en dikker te laten worden.

Nu ga je de teacakes in elkaar zetten:

Als je spuitzak met marshmallow nog geen opening heeft knip er dan een stukje vanaf zodat je een opening van ongeveer 2 cm hebt. Vul alle halve bollen op met marshmallow tot aan de rand. Daarna heb je waarschijnlijk nog best wat marshmallow over. Dit kun je best zó uit de spuitzak in je mond knijpen. Doe je dit niet, dan heb je meer zelfbeheersing dan ik.

Haal de koekjes van het bakpapier af en leg ze met de gladste kant onder op een schoon stuk bakpapier. Neem de spuitzak met chocola en breng wat chocola aan op een koekje, in het midden en langs de rand. Plaats het koekje met de chocola naar beneden op de marshmallow en duw een beetje aan. De marshmallow moet er natuurlijk niet uitpuilen. Waarschijnlijk is er nu nog een randje open, vul dit op met chocola. Je kunt het glad maken met bv een mesje. Doe dit met alle koekjes.
Laat staan om hard te worden. Een uurtje of zo.

En dan het leukste: uit de vorm halen! Niet bang zijn dat het kapot gaat, want dat gaat het niet. Plop ze er gewoon voorzichtig uit. Eventueel de randjes voorzichtig bijsnijden en TADAAAA:

Zelfgemaakte negerzoenen. Vies lekker gewoon!


















Zalm met za'atar en granaatappelpitjes


Hoofdgerecht
2 personen

1 roze grapefruit
1 el bruine basterdsuiker
1 mooi stuk zalmfilet van ongeveer 400 gram met vel
2 el za'atar (zie beneden)
beetje roomboter, in kleine klontjes
500 gram zoete aardappel, schoongeboend
1 tl gemalen kaneel
3 el maple syrup (ahornsiroop)
grof zeezout
2 el granaatappelpitjes

Verwarm de grill op de hoogste stand. Als je een aparte oven hebt kun je die alvast voorverwarmen op 200C. Als je, zoals ik , een grill hebt ín de oven verwarm de grill dan gewoon voor op 225C. Als je de grill niet meer nodig hebt zet je de oven gewoon weer op de ovenstand.
Snij 2 schijven uit het midden van de grapefruit en bestrooi met bruine suiker. Leg ze op een stukje bakpapier in een schaal en zet 5 minuten onder de grill. (wel even regelmatig kijken!). Haal uit de oven en laat afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 180C.
Snijd de zoete aardappels in stukken. Schep in een kom met de kaneel, maple syrup en wat zeezout. Doe in een braadslee en zet 30 minuten in de oven. Schep om na 20 minuten.
Leg de zalm met het vel naar beneden op een stuk bakpapier in een ovenschaal. Knijp één of meer van de overgebleven stukken grapefruit uit over de zalm en bestrooi met de za'atar. Verdeel de kleine klontjes boter over de zalm.
Zet 15-20 minuten bij de zoete aardappels in de oven, die je nu ook nog even kan omscheppen!
Serveer op een mooie schaal of bord met de grapefruitschijven en de aardappels en bestrooi met granaatappelpitjes.

Een ideaal gerecht om te maken als er mensen komen eten. Het ziet er fantastisch uit en het is echt héél makkelijk om te maken. Ik maakte het voor 2, maar als je het voor meer mensen maakt dan heb je zo'n mooi groot stuk zalm en dan ziet het er helemáál geweldig uit! Je hebt van alle ingrediënten dan wel meer nodig hè!!

Er zitten een paar ingrediënten in die je misschien niet kent en die ook moeilijker te krijgen zijn:

Za'atar- is een midden-oosters kruidenmengsel. In de tijd dat ik dit recept plaatste nog vrij moeilijk te krijgen maar tegenwoordig steeds bekender, je kunt het nu ook gewoon bij de Appie kopen. Zelf maken kan ook:
2 el sesamzaadjes, geroosterd
2 el sumak
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde oregano
1 tl zout
Door elkaar roeren.

Sumak zijn een bepaalde soort gedroogde en tot poeder gemalen bessen, dat verkopen ze bij turkse winkels.

Granaatappelpitjes kun je tegenwoordig kant en klaar kopen bij de AH, maar je kunt natuurlijk ook granaatappels kopen want die hebben ze ook en dat is veel goedkoper. Ook op de markt en bij turkse winkels verkopen ze granaatappels, en dat is nóg goedkoper. Om de pitjes eruit te halen halveer je de appel en neem je hem met de snijkant onder in je hand. Door er hard met een pollepel op te slaan vallen de pitjes eruit. Misschien moet je de appel eerst even een beetje zachter maken door er in te knijpen aan verschillende kanten. Je kunt ze ook uitpersen, het sap is superlekker en heel gezond.

Het lijkt misschien alles bij elkaar heel veel werk, maar schijn bedriegt en dit recept is écht de moeite waard. Als je het mooi opdient, is het wat mij betreft Kerstmiswaardig. En dat vond Jamie ook want het stond in de kersteditie van zijn magazine!



Kip met appelmoes

Hoofgerecht en bijgerecht
2 personen

Voor de marinade:
2 el bruine suiker
sap van een 1/2 citroen
flinke scheut zoete sojasaus
1 flinke el geel mosterdzaad
1 flinke el honing
zout en peper naar smaak
paar el olijfolie

2 biologische kipfilets, in niet té kleine stukken

voor de appelcompote:

4 appels, liefst zure, bv goudreinetten, in blokjes
1 kaneelstokje
100 ml water
25 gr suiker
eventueel een tl gemalen kaneel

Maak eerste de appelcompote:

Doe de appels in een niet te grote pan, samen met de suiker, water en het kaneelstokje. Breng aan de kook op niet te hoog vuur en laat ongeveer 15 minuten pruttelen onder regelmatig roeren (met een houten lepel), tot alles zacht is en het er volgens jou uitziet als compote.
Laat afkoelen en doe in een mooie kom. Bestrooi eventueel met gemalen kaneel.
Je kunt ook appelcompote maken met vanille in plaats van kaneel. Doe er dan het merg van een half vanillestokje in.
Nóg een andere variatie is met kardemom. Kneus een paar kardemompeulen (3-4) en doe die erbij.
Allemaal lekker.

Voor de kip:

Maak de marinade door alle ingrediënten in een kom te doen. Doe er de stukken kip bij en schep goed door de marinade. Je kunt de kip meteen bereiden, maar als je wilt kun je hem ook even een tijdje laten marineren.
Ver hit een koekenpan (je hoeft geen olie te gebruiken want die zit al in de marinade) en als pan goed heet is voeg dan de gemarineerde kip toe. Bak ongeveer 10 minuten onder regelmatig keren tot de kip gaar en mals is en de marinade helemaal ingekookt en stroperig.

Maak er geroosterde aardappels uit de oven bij!

Geïnspireerd op een kipgerechtje wat ik een keer at bij Restaurant de Firma in Nijmegen. Met appelcompote met vanille erbij. Super!
 
 



Appel-kaaspastei

Hoofdgerecht
4 personen

8 velletjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
1 groentenbouillon blokje
300 gr vastkokende aardappels, in 5 mm dikke schijfjes
2 zoete, knapperige appels, zoals Fuji , Gala of Kanzi, in dunne schijfjes
2 sjalotten, in dunne ringen
200-250 gr oude kaas, geraspt
2 takjes tijm, blaadjes
1 ei, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 190C.
Leg 4 velletjes bladerdeeg op elkaar op een groot stuk bakpapier en rol met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 25 cm lang en 20 cm breed. Doe hetzelfde met de andere 4 velletjes. Snijd ze netjes bij zodat je echt rechte rechthoeken hebt.
Vul een pan met kokend water en doe er het bouillonblokje bij. Voeg de aardappels toe en kook ze 3-4 minuten. Giet af en laat droog stomen.
Leg een stuk bakpapier met deegrechthoek op een bakplaat. Leg de helft van de aardappels in een enkele laag op het deeg. Laat aan elke kant een rand vrij van 2 cm. Bestrooi met zout en peper. Verdeel er de helft van de appelschijfjes over en bestrooi met de helft van de sjalot, kaas en tijmblaadjes. Leg hierop nog een laag aardappels, zout, peper, appels, sjalot, kaas en tijm.
Bestrijk de deegranden met wat ei en leg de 2e deeglap erop. Trek en vorm hem voorzichtig over de vulling heen. Druk de randen op elkaar met een vork, of je vingers.
Kerf de bovenkant van het deeg in, bestrijk met ei en bak de pastei 30-40 minuten, tot hij goudbruin en opgeblazen is.

Je kunt er bv chutney bij eten, maar persoonlijk vond ik hem overheerlijk zonder iets erbij!



Appel-knolselderijsoep

Voor een grote pan soep! (8-10 personen)

olijfolie
2 uien, in ringen
1 stengel bleekselderij, in stukken
1 niet te grote knolselderij, in stukken
4 Cox appels, klokhuis verwijderd, in vieren
paar takjes tijm, blaadjes
2 liter groenten- of kippenbouillon
200 ml crème fraiche
wat salieblaadjes
extra vergine olijfolie
handje hazelnoten, geroosterd

Verhit een paar el olijfolie in een grote pan. Voeg de ui en de bleekselderij toe en bak 10 minuten op matig vuur, tot ze zacht zijn. Voeg de knolselderij, appels en tijm toe en bak 2-3 minuten mee. Schenk de bouillon erbij, voeg zout en peper naar smaak toe en laat 30 minuten zachtjes koken tot de knolselderij zacht is.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Roer de helft van de crème fraiche erdoor.
Verhit wat el olijfolie in een koekenpan en bak de salieblaadjes hierin knapperig.
Schep de soep in kommen en garneer met de overgebleven crème fraiche, wat olijfolie extra vergine, de salieblaadjes en de hazelnoten.

Verrassend lekkere soep! Het is echt belangrijk de goeie soort appel te gebruiken. Gebruik je een appel die wat minder van smaak is, of minder zoet dan valt de smaak weg tegen de smaak van de knolselderij. Ik heb zelf ook een keer andere appels gebruikt dan Cox, en dan is het net of je knolselderijsoep eet en proefde je helemaal geen appel. Toen ik de Cox appels had gebruikt proefde je de appels juist héél goed. Ook had ik toen een wat kleinere knolselderij genomen. De eerste keer dat ik deze soep maakte heb ik inderdaad de salieblaadjes knapperig gebakken, maar de keren daarna heb ik gewoon een paar blaadjes fijngehakt en over de soep gestrooid. Dat vond ik lekkerder en dan komt de smaak van de salie beter uit.